Dentició, càries i ortodòncia: com tenir cura de les dents de llet

L'odontopediatra, Laia Concellón, ens resol tots els dubtes i ens dona les pautes per establir uns bons hàbits d'higiene bucal des del primer dia

2 de desembre de 2021 a les 07:00h
per Alba Carreres/Clara Virgili

Quan han de sortir les primeres dents? Quan toca tenir-les ja totes? A quina edat les hem de començar a raspallar? Dents de llet mal col·locades és sinònim d'haver de portar ortodòncia en el futur? S'ha de forçar la caiguda de les dents que ja es mouen?


Són molts els dubtes que ens heu fet arribar referents a la dentició, al tractament de les càries i de les patologies relacionades amb l'odontologia pediàtrica. Per respondre-les hem parlat amb la Lara Concellón, odontopediatra especialista en atenció a la diversitat, en aquest #CriarTalks:

 Què ha de tenir present un especialista en atenció a la diversitat?


Realment a l'odontopediatria en general tenim una atenció molt personalitzada, però és cert que cal una formació complementària en les patologies que estiguis especialitzat. Formació en TEA, en trastorns de conducta..., és formació complementària per a la que has de tenir ganes i vocació, i sobretot, saber tractar-los de forma natural, no des de la pena. Ens adaptem al pacient i les seves particularitats físiques o psicològiques. 

 Quan comencen a sortir les primeres dents, i per quin ordre? Les han de tenir totes als 18 mesos?


La norma és una cosa, però cada vegada ens n'allunyem més. L'ordre d'eclosió és indiferent. És cert que acostumen a sortir primer les de baix, i comencen cap als 5 o 6 mesos i les tenen totes ja cap als dos anys i mig o tres. Quan ens comencem a preocupar? Doncs si la criatura té 18 mesos i no n’hi ha sortit cap, llavors sí, fem una consulta. Sinó, no cal preocupar-se, poden menjar perfectament sense dents, només amb les genives.

 Els podem donar de tot per menjar si no tenen totes les dents?

Sí, perquè realment les genives envolten l’os. Li hem de donar trossos petits i tou, com si poguessis aixafar-ho amb els dits, però més per risc d'ennuegament que no perquè ni siguin capaços de mastegar. No sé si heu provat la mossegada d'un nen sense dents, però fa mal. És dur; pot mastegar.

Posar-los gel quan tenen dolor a les genives per la dentició és dolent?

Hi ha nens a qui no els fa mal, i d'altres que ho passen fatal. El fred local va bé per la inflamació, però hem de veure quin fred posem: culleres fredes de la nevera, polos de llet materna, posar fred al pit i donar-los-hi, mossegadors freds de la nevera… Si realment veiem que està molt irascible, prèvia consulta pediàtrica, podem donar-li ibuprofèn, però MAI posar-li directament a la geniva, sota risc de cremar-la. L'administrem amb la xeringa i que se'l prenguin, però no el posem directament. Tampoc hem d’utilitzar els gels que continguin anestèsics, hi ha un risc d’intoxicació molt alt. Soc partidària de fred local i, si cal, ibuprofèn o antiinflamatoris naturals, com l'àrnica. 

Hi ha relació entre la dentició i fer les caques lletges? 

L'evidència científica no ho diu, però quan els fa mal, es posen més la mà a la boca, mosseguen coses brutes… hi ha més entrada de virus i per això té afectació en la femta. Però no és per la dentició en si mateixa.

Cada vegada hi ha més nadons amb càries. Què està passant?

Ara mateix no hi ha evidència científica que apunti a una causa concreta, però la càries és sucre-depenent i els hidrats de carboni simples estan en molts aliments processats. Un altre factor és la freqüència de l'alimentació. A partir de l'any, els àpats han d'estar ben marcats, perquè si piquen tot el dia, el pH de la boca baixa i perd capacitat protectora. Les dents de baix estan més protegides per la saliva i el moviment de la llengua, que va netejant, però a les dents de dalt, on no hi ha tanta salivació i encara no mouen el llavi superior bé per parlar, que alhora fria la frega de neteja, i per això acostumen a corcar-se més.

Les taques a l'esmalt, per què es produeixen?

Hi ha una baixa probabilitat de tenir un infant amb taques. La càries no s’hereta. Poden donar-se per diversos factors, i hem d'adaptar les mesures preventives als factors de risc de cada nen. En cas de taques les dents, poden ser un inici de càries, o una taca a l'esmalt. En qualsevol cas cal fer la consulta a l'odontopediatra. La taca de l’esmalt, és un color més fort que el de l'inici d'una càries.

Com s'intervé la càries en un nadó?

Bàsicament igual que en l'adult, però amb molt d'amor i amb més llàgrimes, clar. Utilitzem anestèsia local només si és necessari. I mirem d’intervenir el mínim possible. Mai és tard per establir els hàbits d'higiene de la boca, encara que ja hagin aparegut càries. 

Quan hem de començar a raspallar les dents? Quina pasta dentífrica és millor?

Podem començar fins i tot abans que aparegui la primera dent. En nens petits, el raspall sempre ha de ser, de principi, de capçal petit i mànec còmode. La raspallada l'han de fer els adults. Les pues sempre han de ser molt tovetes. Si sagna la boca en raspallar, és normal, vol dir que hi havia una mica de placa acumulada i és la manera que té la geniva de netejar-se.

Per raspallar sempre aixecarem el llavi superior i farem tres raspallades en horitzontal a les dents de davant. I repetirem el mateix a baix, separant la llengua amb els dits. Un truc a partir dels 8 o 9 mesos, és donar-li un raspall al petit perquè ho faci ell primer, i després ho repetim nosaltres amb un altre, com per repassar. Per evitar resistències o que es doni un cop, el millor és asseure's amb  la criatura asseguda davant nostre, d’esquena. Un placatge amorós, per dir-ho d'alguna manera. 

Com fer-los rentar les dents des de la criança respectuosa.

Això ens ennuvola el cap de vegades. Pensem massa. Motivar o coaccionar, la línia és molt fina. Sempre motivar: oi que t'agrada menjar tal cosa? Doncs hem de posar molt fortes les dents per poder fer "la festa del sucre". Podem fer un calendari motivacional, de posar les dents fortes. També podem buscar el moment que vagi millor. Ha de ser dos cops al dia, però un moment pot ser durant la banyera, per exemple.

I a l'escola, recomanes renta-les?

Tot el que es treballi a l'escola facilita la vida a casa. Si no ho fan a l'escola, tampoc passa res. Cal rentar-les dos cops al dia i ben fet i ja està. Evidentment, soc pro rentar-les després de cada àpat, però si no, no passa res.


Tenir les dents de llet torçades és senyal que les definitives també ho estaran?

Has comprat tots els números de la rifa perquè et toqui. Les dents de llet han d’estar separades i espaiades. Si ja van apinyades, recomano començar a estalviar per l'ortodòncia. Igualment, no es fa res fins als 3 o 4 anys si el cas és greu (no pot menjar bé, etc.), sinó, fins al recanvi dental, als 6 o 7 anys, no es fa res. 

Xumets i tetines, quins són els més respectuosos per les dents?

El més respectuós és la teta. El xumet, el que menys espai ocupi, és important la posició, i abans dels dos anys hauria de desaparèixer. L’idea que el xumet no porti argolla per agafar, perquè a partir dels 9 mesos no se'l posi i tregui quan ell vulgui, sinó que el gestionem nosaltres. Necessitem que porti escotadura nasal, i que sigui de silicona més que no pas de làtex. Els d'anella rodona són els pitjors. Important veure també que siguin BPA free

Quina pasta dentífrica utilitzem?

Han de tenir fluor, amb 1000ppm de fluor des de la primera dent. És el que recomanem. Ho hem de buscar a l'etiqueta. I pel que fa a la quantitat, només una punteta, com rascant el raspall a la boca del tub i ja està. No es mulla el raspall ni abans ni després de posar la pasta, perquè diluïm el producte. Tampoc s'ha de glopejar aigua, que escupi i ja està. Sinó, tornem a perdre producte i, per tant, protecció.

La llet materna provoca càries?

Pot provocar-ne potencialment a partir de l'any de vida. Fins al primer any és un factor protector. La llet és cariogènica, igual que ho és el pa o qualsevol altre carbohidrat. És més un problema de freqüència d'alimentació, han de passar 2 hores entre àpats. Podeu fer teta fins quan vulgueu, però hem d'endreçar les preses, i intentar espaiar: fer teta, rentar dents i fora fins a la pròxima, perquè el pH pugui fer la seva feina. És inclús millor raspallar mitja hora abans de menjar, perquè el fluor pugui assentar-se bé a la boca, i després protegir durant l’àpat. 

Símptomes que avisen que haurà de portar aparells?

Quan veiem un nadó amb les dents tortes ja aviso les famílies perquè estalviïn. Veiem patrons facials, de mandíbula endarrerida per exemple, i actuem en els moments determinats dels pics hormonals per aprofitar les etapes fortes de creixement: dels 3 als 5 anys, als 6-7 anys, i al final als 14 o 15.

El bruxisme, prémer les dents, està relacionat amb la respiració oral, trastorns de la son, etc. Ens alerta només quan hi ha un desgast molt exagerat per l'edat, i llavors derivaríem a otorrino o altres especialistes. 

Les dents que es mouen, les hem de forçar perquè caiguin?

Si surt la dent definitiva i la de llet no es mou gens, i passen 15 dies, hem de consultar a l'odontopediatra. Si es mou, no cal fer res, no forçar-la, però sí que cal continuar rentant-la cada dia!

Podeu seguir a la Lara Concelló a @loscoloresdelosdientes.

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat