Josep M Montaner

Què hi diuen les persones expertes sobre vacunar les criatures contra la Covid?

Debatem amb tres pediatres sobre la necessitat o no de vacunar els menors de 12 anys

per Irene Ramentol / Alba Carreres
Josep M Montaner

Aquest dimecres arrenca la vacunació contra la Covid en infants d'entre 5 i 11 anys. Els organismes de Salut Pública han donat llum verda a la campanya en el marc d'una estratègia global per frenar el virus que torna a guanyar terreny en una nova onada. 

La Generalitat ha decidit obrir la vacunació a la població infantil sense diferenciar edats, donant sempre prioritat als grups de risc. Per vacunar-se cal cita prèvia -que ja es pot demanar- i consentiment informat en cas que els menors no vagin acompanyats pel seu pare o mare. 


Els infants rebran la vacuna de Pfizer-BioNTech en una dosi tres vegades menor que les persones adultes. El motiu pel qual s'opta per aquest tipus de vaccí d'RNA missatger, segons les autoritats, és que redueix significativament el risc d'efectes secundaris. 

L'anunci de la campanya de vacunació infantil ha evidenciat divergències en la necessitat de vacunar les criatures.


Per això hem volgut recollir el punt de vista de tres persones expertes, totes elles pediatres, que ens han respost sobre la conveniència i seguretat de la vacuna: 

Dr. Carlos Rodrigo: 

Pediatra especialista en malalties infeccioses i cap de pediatria de l'Hospital Germans Trias i Pujol. Membre del consell assessor de vacunacions de Catalunya i del grup de treball de vacunació infantil del Ministeri de Sanitat.


La vacuna infantil és una eina més que tenim al nostre abast en el marc d'una estratègia global per aturar el virus. No és urgent ni absolutament necessària. Es pot posar en funció del criteri mèdic i familiar. Si la criatura té alguna patologia de base per la qual la Covid suposa un risc, és altament recomanable. Si en l'entorn familiar hi ha persones en situació de risc, també pot ser una eina molt útil. I, sobretot, cal posar en valor que és un recurs gratuït, que en pot disposar aquelles famílies que la necessitin.

La vacuna és segura. S'han detectat molt pocs efectes secundaris, normalment en forma de dolor local. L'afectació al miocardi és la que més ha preocupat, però s'ha donat en franges majors de 18 anys més que no pas menors. Totes les vacunes aprovades fins ara són molt segures, en aquest sentit no hi ha dubte.

Ara bé, el més important és posar el focus en la protecció de la població adulta, especialment els col·lectius vulnerables, és a dir persones de risc o majors de 60 anys. La prioritat és tenir ben protegida aquesta franja poblacional. 
 

Dra. Teresa Escudero Ozores:

Metgessa especialista en medicina familiar i comunitària amb més de 10 anys d'experiència com a pediatra, doula i coordinadora de l'aula virtual de la formació en Ecologia de la infància.


Les vacunes són grans invents de la humanitat, han salvat moltes vides. La vacuna de la Covid és una teràpia genètica experimental que estimula el sistema immunitari i que ha demostrat ser útil per tal de disminuir la malaltia greu.

Tot i això, qualsevol actuació mèdica sobre una persona sana requereix que el benefici sigui major que els riscos. En el cas del grup infantil no el té. De fet no ho té clar ni el comitè de vacunació de Noruega, el de Finlàndia o Regne Unit. 

Cal oferir la vacunació voluntària a criatures que es puguin beneficiar del tractament, com criatures immunodeprimides que estan en tractament del càncer. Qualsevol teràpia aprovada d'urgència o emergència és un assaig clínic, i en el cas de les vacunes contra la Polio estava justificat per les morts infantils. Però, ara per ara, amb la vacuna de la Covid no sabem si hi haurà un efecte secundari en 5 anys i per això cal que realment se sol·liciti un consentiment informat real
 

Dr. Antoni Soriano:

Pediatra especialista en malalties infeccioses i coordinador d'un grup de recerca de Covid pediàtrica a l'Hospital Vall d'Hebron. També és membre del Comitè Científic Assessor de la Covid-19.


La vacunació infantil és recomanable, és una eina més que disposem per controlar la pandèmia i vacunar aquesta franja de població. Tot i així, ara mateix el més urgent és administrar la tercera dosi a la població de més de 60 anys que és la que té més risc de tenir una gravetat immediata.

La vacuna pot servir per minimitzar el màxim el risc de casos greus també tenint en compte que no sabem com es comportaran les variants ni quina serà l'evolució epidemiològica en els propers mesos. Crec que no fer servir aquesta eina a l'abast seria bastant injust de cara les criatures.  


 

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres