Josep M. Montaner

I si un dels progenitors vol vacunar i l'altre no?

Què passa quan les parelles no es posen d'acord

15 de desembre de 2021 a les 12:00h
Josep M. Montaner
per Irene Ramentol / Alba Carreres

Ja està en marxa la vacunació de les criatures d'entre 5 i 11 anys a Catalunya. Els organismes de Salut Pública han donat llum verda a la campanya en el marc d'una estratègia global per frenar el virus que torna a guanyar terreny en una nova onada.

La Generalitat ha decidit obrir la vacunació a la població infantil sense diferenciar edats, donant sempre prioritat als grups de risc. Per vacunar-se cal cita prèvia i consentiment informat en cas que els menors no vagin acompanyats pel seu pare o mare. 


Sobre la necessitat de vacunar o no les criatures, hi ha diversitat de criteris mèdics tot i que el context epidemiològic ha decantat les opinions cap al consens que la vacunació infantil és recomanable però no urgent. Un dilema que també es pot traslladar en el si de la unitat familiar, on poden donar-se opinions divergents. 

Què passa quan un dels progenitors vol vacunar el fill o filla i l'altre no? Hem volgut consultar-ho amb les advocades de Nèmesi Joana Badia i Júlia Humet, especialistes en família.


"S'ha d'anar a posar una demanda i anar a judici. Si hi ha dos progenitors que no estan d'acord amb una decisió que afecta a un/a menor del qual tenen la pàtria potestat en comú han d'anar a judici i el jutge és qui decideix si s'han de vacunar o no s'han de vacunar", explica l'advocada Joana Badia.

"Hi ha bastant consens a nivell social amb el calendari vacunal i, per tant, a l'estat espanyol aquestes disputes no són molt habituals. Crec que amb la Covid poden donar-se més conflictes perquè és una vacuna molt nova i poden haver-hi reticències", apunta Júlia Humet.


"Tot i així, a nivell judicial també està bastant assumit que si les vacunes les recomana i subvenciona l'estat és perquè són segures i beneficioses per als infants i per al col·lectiu social, així que intueixo que és bastant probable que un/a jutge es decanti per al progenitor que vulgui vacunar la criatura", afegeix. 

La vacuna de la Covid ha encès el debat atès que a diferència d'altres vacunes incloses en el calendari vacunal el benefici és més indirecte que directe ja que el coronavirus no sol causar efectes de gravetat entre les criatures, a menys que siguin de risc, però sí en canvi que pot provocar-los en les persones adultes amb qui conviuen.El dubte, doncs, que hi ha sobre la taula és si per controlar la pandèmia i protegir els col·lectius adults és imprescindible la vacunació de les criatures o no. "És una eina més que tenim i que pot ser molt útil en contexts familiars determinats, però no és urgent", apuntava el Dr. Carlos Rodrigo, cap de pediatria de Can Ruti.

Altres pediatres sostenen que la vacunació infantil pot influir molt en l'estratègia global contra la Covid. "És un recurs que disposem per controlar la pandèmia, sobretot davant la incertesa de les noves variants que tampoc sabem com es comportaran amb els infants. No utilitzar-lo seria injust de cara a les criatures", assegura el Dr. Antoni Soriano, pediatra de Vall d'Hebron i membre del Comitè Científic Assessor de la Covid-19.

La decisió final és de les famílies que han de prendre la determinació després de ponderar les raons mèdiques, familiars i socials de manera informada.  

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Àlex Gómez Ribera
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat