Tyson

Obesitat infantil i aliments imprescindibles per una bona alimentació

Espanya ocupa el tercer lloc de prevalença d'obesitat infantil després de Grècia i Itàlia

per Criar.cat
Tyson
La prevalença d'obesitat infantil se situa al 14,2% a l'Estat Espanyol i és una de les xifres més altes d'Europa. Espanya ocupa el tercer lloc després de Grècia (18%) i Itàlia (15,2%), i aquest és un problema seriós.

Segons l'Organització Mundial de la Salut, el sobrepès suposa un risc potencial per la salut, i encara més quan l'organisme es troba en etapes de desenvolupament. Durant la infància és quan s'estableixen els hàbits alimentaris, i si no s'estableixen correctament, són difícilment modificables durant l'edat adulta.


En aquesta etapa és quan es duen a terme els principals canvis físics i psíquics, i per això és important, segons asseguren nutricionistes de Deusto Salut, unes rutines alimentàries adequades i un estil de vida saludable, fugint del sedentarisme.

Què podem fer a casa? Establir horaris regulars pels menjars, evitar "picar" entre hores, fugir dels aliments anomenats malsans, no forçar a menjar i garantir que l'hora de seure a la taula per menjar sigui un moment feliç. Oferir receptes amb ingredients diferents i saludables, permetre que contribueixin en l'elaboració dels plats i preguntar-los què o com volen menjar-ho també és contribuir a establir uns bons hàbits. 


Quins aliments poden ajudar a millorar la seva alimentació? 

Ou: És un dels aliments més complets que hi ha i són una gran font de proteïnes. A més ajuden al creixement i a l'activitat cerebral dels més petits. Cuina'l amb poc oli o bé ofereix-los ou dur.

Nabius: Gràcies al seu alt contingut en fibra millora la digestió i ajuden a combatre infeccions digestives i urinàries. Contenen flavonoides, que potencien la memòria i milloren l'aprenentatge. Cal oferir-los adequadament segons la seva edat. Abans dels 5 anys no es recomana oferir-los el fruit sencer per risc d'ennuegament. 

Espinacs: És un aliment molt complet que conté ferro, vitamines A i C i calci. Ajuden a enfortir els ossos, els músculs i al desenvolupament cerebral. A més redueix el risc de patir malalties oculars. Tot i això, tant els espinacs com les bledes no es recomanen en infants menors d'un any perquè aquestes verdures contenen nitrats, un element que si es converteix en nitrit pot resultar tòxic. 

Iogurt: És una gran font de calci i proteïnes i és més senzilla de digerir que la llet. A més porta vitamines del grup B i minerals com el calci, el magnesi, el fòsfor o el zinc. El iogurt no s'ha d'introduir abans dels 9 mesos. Cacau: El cacau és una gran font d'energia, ric en antioxidants i els aporta Vitamina C, fibra i serotonina. El problema és que molts dels productes amb cacau són totalment processats i porten sucres afegits que no són saludables.

Cada criatura té les seves necessitats nutricionals i energètiques, i també dependrà de l'etapa del desenvolupament en la qual es trobin que necessitaran més uns aliments o uns altres.  
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres