Euphoria, la sèrie de moda entre adolescents: és educativa o incita a les drogues?

Euphoria és la sèrie de moda dels adolescents de la generació Zeta i Alfa

Euphoria és la sèrie de moda entre els i les adolescents d'aquest país i s'emet a HBO. Narra la història de Rue Bennett, una adolescent drogodependent en rehabilitació, que pateix ansietat i depressió.  

La jove s'ha convertit en un referent per molts i moltes adolescents, i això ha preocupat a moltes famílies, ja que al film es mostren escenes explícites de la noia drogant-se, invitant o obligant a d'altres a prendre estupefaents o evitant donar positiu en controls anti drogues.


És Euphoria una sèrie que hem d'evitar que vegin? O pot resultar una oportunitat per parlar amb els nostres fills i filles adolescents de drogues? Ho hem preguntat a persones expertes en el tema.

Segons ens explica el Dr. Fernando Caudevilla, especialitzat en drogues, sovint quan es parla sobre drogues socialment s'entén que això és promoció i òbviament hi ha sensibilitats diverses a la nostra societat.


"Si fos una sèrie en la que un adolescent resolt els seus conflictes familiars després de prendre MDMA o en la qual hi ha raves súper molones on es prenen drogues i no hi ha problemes, doncs igual sí que s'incitaria. Però en aquest sentit em preocupen més els telenotícies on abans s'avisava d'imatges que podien ferir sensibilitats, de la teleporqueria o de la competitivitat extrema d'alguns realities que d'aquesta sèrie en concret"; explica Caudevilla.

El doctor recomana que si estem angoixats pel contingut que veuen els nostres fills i filles adolescents que vegin aquesta sèrie junts i que comentin allò que han vist. 

El psicòleg Roger Aranda ens explica que la sèrie pot arribar a ser educativa en funció del nivell de maduresa cerebral i de l'acompanyament que la persona adulta en faci.

Segons ens diu, i després d'haver vist la sèrie, cap als 16 anys, els i les adolescents ja estarien preparades per poder-la veure i que sigui educativa.

 "Incitar, pot incitar una mica. Però s'han de donar molts condicionants perquè s'inici el consum i crec que difícilment serà arran d'una sèrie", assegura. 

Josep Rovira, treballador social i membre de la direcció de l'àrea de drogues i salut de l'Associació Benestar i Desenvolupament, ens diu que és una sèrie bona i té molts continguts d'interès per a joves.


"Això sí, situats en el curs de la sèrie de manera molt intensa i a través de tots i totes les protagonistes. En podem fer moltes anàlisis: plantejaments disruptius, salut emocional i sexual, orientació sexual, identitat de gènere, famílies monoparentals, camells amb cor...", explica. 

En aquesta sèrie segons ens explica el plantejament de les drogues està molt lligat a malestar i a un ús problemàtic, també es parla de les implicacions d'un sistema de salut mental que és fortament criticat en la sobre medicació i una atenció poc humanista. "Els espais de reflexió i valoració i crítica amb joves són importants, assegura. Caldrà veure què entenen i quina valoració en fan". 


Alba Carreres
Responsable editorial de Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Harry Grout
per Irene Ramentol
La base d'una alimentació saludable no només està en els aliments
Imatge il·lustrativa
iStock
per Alba Carreres
Característiques de l'etapa del "no retorn"
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Una eina útil per ajudar-vos a tenir present el calendari pediàtric si tens criatures d'entre 0 i 15 anys
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquestes són les recomanacions de les persones expertes
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres