Euphoria, la sèrie de moda entre adolescents: és educativa o incita a les drogues?

Euphoria és la sèrie de moda dels adolescents de la generació Zeta i Alfa

25 de gener de 2022 a les 07:58h
Euphoria és la sèrie de moda entre els i les adolescents d'aquest país i s'emet a HBO. Narra la història de Rue Bennett, una adolescent drogodependent en rehabilitació, que pateix ansietat i depressió.  

La jove s'ha convertit en un referent per molts i moltes adolescents, i això ha preocupat a moltes famílies, ja que al film es mostren escenes explícites de la noia drogant-se, invitant o obligant a d'altres a prendre estupefaents o evitant donar positiu en controls anti drogues.


És Euphoria una sèrie que hem d'evitar que vegin? O pot resultar una oportunitat per parlar amb els nostres fills i filles adolescents de drogues? Ho hem preguntat a persones expertes en el tema.

Segons ens explica el Dr. Fernando Caudevilla, especialitzat en drogues, sovint quan es parla sobre drogues socialment s'entén que això és promoció i òbviament hi ha sensibilitats diverses a la nostra societat.


"Si fos una sèrie en la que un adolescent resolt els seus conflictes familiars després de prendre MDMA o en la qual hi ha raves súper molones on es prenen drogues i no hi ha problemes, doncs igual sí que s'incitaria. Però en aquest sentit em preocupen més els telenotícies on abans s'avisava d'imatges que podien ferir sensibilitats, de la teleporqueria o de la competitivitat extrema d'alguns realities que d'aquesta sèrie en concret"; explica Caudevilla.

El doctor recomana que si estem angoixats pel contingut que veuen els nostres fills i filles adolescents que vegin aquesta sèrie junts i que comentin allò que han vist. 


El psicòleg Roger Aranda ens explica que la sèrie pot arribar a ser educativa en funció del nivell de maduresa cerebral i de l'acompanyament que la persona adulta en faci.

Segons ens diu, i després d'haver vist la sèrie, cap als 16 anys, els i les adolescents ja estarien preparades per poder-la veure i que sigui educativa.

 "Incitar, pot incitar una mica. Però s'han de donar molts condicionants perquè s'inici el consum i crec que difícilment serà arran d'una sèrie", assegura. 

Josep Rovira, treballador social i membre de la direcció de l'àrea de drogues i salut de l'Associació Benestar i Desenvolupament, ens diu que és una sèrie bona i té molts continguts d'interès per a joves.


"Això sí, situats en el curs de la sèrie de manera molt intensa i a través de tots i totes les protagonistes. En podem fer moltes anàlisis: plantejaments disruptius, salut emocional i sexual, orientació sexual, identitat de gènere, famílies monoparentals, camells amb cor...", explica. 

En aquesta sèrie segons ens explica el plantejament de les drogues està molt lligat a malestar i a un ús problemàtic, també es parla de les implicacions d'un sistema de salut mental que és fortament criticat en la sobre medicació i una atenció poc humanista. "Els espais de reflexió i valoració i crítica amb joves són importants, assegura. Caldrà veure què entenen i quina valoració en fan". 


ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Àlex Gómez Ribera
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars, de la mà de Benvinguts a Pagès
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat