Sisena onada a les escoles: preguntes i respostes del Dr. Rodrigo

El doctor Carlos Rodrigo analitza la situació pandèmica i els nous protocols, i ens explica com afecta l'última variant del virus als infants

14 de gener de 2022 a les 13:00h
per Irene Ramentol / Clara Virgili
Els canvis de protocol a les escoles han generat molts dubtes i inseguretats a la comunitat educativa. Famílies i mestres miren d'adaptar-se a les noves mesures mentre la incidència de la pandèmia continua disparada. En aquest context hi ha qui qüestiona la conveniència d'eliminar les quarantenes a infantil i primària mentre no hi hagi almenys 5 positius a l'aula, o un 20% de la classe. És segura aquesta mesura? És útil fer un test d'antígens als infants cada cop que es detecti un positiu a l'aula? És cert que ara hi ha més infants hospitalitzats a causa de la Covid? Quina serà la tendència les pròximes setmanes i mesos?

Per respondre aquests i molts altres dubtes, hem parlat en aquest CriarTalks amb un dels nostres especialistes de referència, el doctor Carlos Rodrigo, pediatra expert en malalties infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol. Us en fem un resum a continuació i podeu veure l'entrevista completa al nostre Instagram


Abans de Nadal, la incidència estava desplaçada cap a la població infantil, que estava pendent de vacunació. Durant el Nadal, però, la incidència s'ha disparat a totes les franges d'edat, què ha passat?

Aquest virus ens continua sorprenent contínuament, ens està ensenyant a ser flexibles i molt humils. De moment no sembla que el que estigui passant sigui molt greu. En un mes ha canviat el virus, abans era Delta i ara és Òmicron, i una de les diferències principals és que hi ha infecció malgrat la vacunació. Això no és un fracàs de la vacunació, perquè sí que està impedint els casos greus, serveix una barbaritat, sobretot en gent gran i amb riscos. Així doncs, la vacuna impedeix la malaltia, però no la infecció lleu.


 I pel que fa a les criatures, afecta diferent la nova variant del virus?

 No, només que s'estan infectant moltíssimes persones, i nens i nenes també, però són infeccions molt lleus. La OMS preveu que el 50% de la població s'haurà infectat pel març. 


Però les darreres notícies parlen de 17 infants hospitalitzats per Covid, i que és la xifra més alta de totes les onades.

Per sota de 10-12 anys, els infants ingressats amb Covid han ingressat per una altra causa i un cop a l'hospital, en fer-los les proves surten positius. Però no és el virus el que els està portant a l'hospital. És cert que hi ha nens ingressats amb Covid, però no estan ingressats a causa del Coronavirus. Aquestes informacions el que fan és despistar la població i fan creure que la situació és més greu del que és. 

Alguns professionals han mostrat preocupació per si els infants poden desenvolupar síndrome inflamatòria multisistèmica a causa de la Covid. 

 Això és una preocupació i ho estem estudiant. Afortunadament, n'estem veient menys casos des de l'arribada de la variant Delta. Hi va haver molts casos al començament, amb les primeres variants, com la de Wuhan, l'Alfa i la Gamma. Però des de la delta cada vegada en veiem menys casos. Esperem que Òmicron, com que és molt lleu, creiem que no donarà massa síndrome inflamatoria, però encara no ho podem dir.

 Veient l'alta taxa d'infecció, com veu el segon trimestre escolar?

 Doncs si no ens acostumem a tenir a la infecció i no preocupar-nos, i passar-la de forma normal, tindrem un problema. Al final haurem de fer com havíem fet sempre. Si abans, un nen amb febre o diarrea no havia d'anar a cole, ara amb Covid haurem de fer el mateix, i anar normalitzant la situació. Penso que ens pocs mesos passarem a fer els estudis assistencials només a la gent que ha d'ingressar a l’hospital, perquè sino ens tornarem bojos. 

Creu que era massa d'hora per implantar el canvi de protocols a les escoles?

 Hi ha opiniions per a tots els gustos, però no tenim evidències científiques. S'han de prendre decisions, i aquesta la van prendre totes les Comunitats Autònomes en conjunt, agradi més o menys. Uns haurien esperat una mica, altres creuen que anàvem tard. Jo no hi veig un risc i em sembla que es pot fer. 

Els que han d'estar vacunats són els adults, i els professors. I no han de tenir por. Els nens no contagien més que d'altres, i s'ha de seguir fent la vida, no s'ha de tenir por. 

El Departament de Salut ha deixat de fer el seguiment de contactes estrets perquè no té capacitat per fer-lo.

 S'ha de fer el possible, i si proposes una mesura que no és factible, generes més inseguretat que una altra cosa. Ara mateix aquest seguiment no aporta res, si la persona no té una patologia prèvia, agafarà la infecció, la passarà i ja està. No val la pena generar-nos pors que no ens mereixem.

Què li sembla la iniciativa del govern català de fer testos ràpids no obligatoris a les farmàcies per als alumnes amb un positiu a l'aula?

 És una mesura garantista per part del Govern, que no era partidari d'aplicar encara les noves mesures aprovades. No se sentien suficientment còmodes amb l’eliminació de les quarentenes a l'escola, doncs ho compensen amb els testos. Però això acabarà desapareixent per impossibilitat, no és viable mantenir-ho en el temps. Quan sigui la quarta vegada que li fas un test al nen en un mes, la gent es cansarà.

Per vostè la vauna en infants és recomanable però no imprescindible. 

I ho ratifico. S'ha de fer cas de les decisions de Salut Pública. La vacuna no és obligatòria, és recomanable i jo la recolzo totalment, però l'hem de posar en el context adequat, i no és una situació equivalent a la vacunació dels adults, ni és equivalent a la resta del calendari vacunal. La vacunació infantil és recomanable però sapiguem que està a un altre nivell d'imprescindibilitat.

Estem comprovant que els nens no vacunats no són els que més malaltia tenen ni els que més contagien. Si estan vacunats, augmentarà el percentatge de població vacunada, però hem de recordar que les vacunes deixen que la gent es contagii, i que els nens contagiin igual que els altres. No sabem en quina proporció. Sense anar en contra en absolut, ho hem de posar en context.

A l'Hospital Germans Trias som centre de vacunació infantil i hem tingut algun cas molt puntual de reacció al·lèrgica a la vacuna. Cal dir que en els infants es posa una tercera part de la dosi d'adult i això redueix molt els efectes adversos. En aquest cas es prioritza la seguretat a l'eficàcia.

 Immunitza millor la vacuna o passar la pròpia malaltia?

 Això és una pregunta de Premi Nobel, ja ens agradaria saber-ho! La meva opinió és que la immunització natural és la més potent. Si el virus fos sempre el mateix, la vacuna seria més o menys equivalent. En haver-hi canvis i variants, el propi virus és el que t’immunitza per la variant actual, i per tant és lògic pensar que aquesta és una immunització més potent, però només el pas dels mesos o anys ens dirà la veritat sobre això. És veritat que hi ha hagut casos en què la vacuna ha estat més efectiva que la pròpia malaltia, tot i que normalment en malalties respiratòries no és així. 

Les persones més ben immunitzades segur són els vacunats amb que a més han passat la malaltia. La seva immunització és boníssima!

 Òmicron augmenta la probabilitat de reinfecció?

 Molt. És pel que es diu evasió immunològica, perquè el cos no la reconeix com a prèvia, d’inici. Pero de fons sí que hi ha capacitat de respondre-hi. La variant té la capacitat de saltar-se la primera barrera i infectar-nos, però llavors la resposta cel·luar de 2a línia, la que impedeix que agafis malaltia greu, aquesta sí que funciona.

És segur anar a l'escola? Creu que els alumnes d'infantil haurien de portar mascareta?

 Sí a tornar a l’escola, i no, no cal que els més petits portin mascareta. Si els nens s'infecten, forma part de la natura, i el seu cos hi respondrà. No hem de tenir por.

 Els test amb saliva, són fiables?

 Una cosa és la mostra de la gola i una altra cosa és la saliva. Això està en revisió, no tots els tests serveixen a tots els llocs. Els tests de saliva funcionen molt bé, però han de ser uns d'específics i seguint unes pautes (com no menjar dues hores abans, etc). Si és més efectiva la mostra nasal o bucal, la fiablilitat depen de com s’ha pres la mostra i qui l'ha pres. En autotest la probabilitat de falsos negatius és molt més alta, perquè un mateix és més fàcil que no introdueixi prou bé el bastonet. El que sabem és que els positius dels TAR són fiables, però els negatius no garanteixen que no hi hagi contagi. 



És arriscat portar els infants a l'escola bressol?

 S'ha demostrat que els nens petits s’infecten de forma molt lleu i no s’ha de prendre cap mesura especial per a ells.

Hi ha algun col·lectiu que tingui més alt risc de patir síndrome inflamatoria?

 Estem estudiant-ho. S'ha vist que tenen més risc les persones negres, s’ha vist en estudis a Estats Units, on en tenen un alt percentatge de la població. Aquí a Espanya hem vist més casos en persones d'origen llatinomaericà, però sembla que és un tema genètic, no per patologies prèvies.

 Quin horitzó pandèmic augura pels propers mesos?

 Obligatòriament anem cap a una normalització de la vida, i perquè la tradició d'altres pandèmies ens ho diu. Estarem immunitzats per les vacunes o per la infecció. Ens acostumarem a no tenir tanta por. Ens seguirem infectant durant anys, com ho fem d'altres coronavirus, i penso que quan passi aquesta onada de l'hivern, tindrem un any tranquil. I tindrem temps de pensar que farem el proper hivern, que previsiblament tornarem a tenir un creixement dels casos.

 Tornarem a tenir uns Nadals amb resltriccions?

 No no, perquè serà una situació equivalent. Hauríem d'haver après que el Nadal, o les grans trobades, amb gent gran o nadons, si algú té la grip o una altra infecció respisratòria, per exemple, són un risc i no s’hauria de fer aquesta trobada. Això ho hauríem d’haver après. Hi ha moltes altres infeccions respiratòries que han quedat espectacularment aturades i no se n'han donat casos aquest any ni l'any passat, i ha estat pel comportament de distància social, i això ens ho hem d’aplicar per sempre.

 Hem de patir per pròximes variants?

 Diré que patir no, però que provablement n'hi haurà. Cal recordar que l'afectació inicial es va donar perquè era un virus nou per a tothom, per al 100% de la població mundial. Als nens no els afectava tant perquè per a ells tots els virus són nous i tenen un sistema immunitari espectacular. Ara ja no és un virus nou per al nostre cos i per tant ja tenim resposta

La vacunació acabarà quedant només per la població de risc?

 Quedarà com la resta de vacunes que tenim per altres malalties. El que és segur és que les que quedaran com a definities no seran aquestes que tenim ara, que són de RNA missatger i que actuen sobre una proteïna concreta. Les vacunes per la polio, o altres malalties que tenim, ens protegeixen dels virus al marge de les variants que vagin sorgint. Amb la de la Covid haurà de passar el mateix i per tant, segur que aquesta que tenim ara no serà la vacuna definitiva.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Criar.cat (@criarcat)




 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat