Maximilian Schef

Por d'anar a l'escola pels contagis?

Parlem amb famílies, sindicats de docents i metges per saber com s'estan vivint els contagis a les escoles

per Alba Carreres / Irene Ramentol
Maximilian Schef
Es detecta un positiu a l'aula... Potser n'hi ha més d'un? Acabarà contagiant-se el meu fill/a? Mentre no es fan les proves als alumnes (i des del nou protocol no són obligatòries), hi ha famílies que opten perquè les criatures no vagi a l'escola per por al contagi, ja sigui perquè tenen persones de risc a prop, perquè elles mateixes ho són o per respecte a que aquest percentatge d'infants que no vol fer-se el test pugui contagiar el seu fill/a.

Els nous protocols blinden la presencialitat a l'aula malgrat el pic de contagis més alt registrat en tota la pandèmia i això ha desembocat en molta angoixa en algunes famílies. "Tenim la sensació que envien les nostres criatures a contagiar-se", assegura Pau Cortès, vicepresident de l'associació Revolta Educativa. "Quan tu estàs veient com a mare o pare que la teva criatura està en risc vols protegir el teu fill. Si t'obliguen a portar-lo a l'escola això genera molta angoixa. Ens està afectant psicològicament". 


Des del sindicat de docents USTEC·STEs, ens asseguren que també hi ha una gran preocupació per part del personal dels centres, sobretot el professorat que atén directament a l'alumnat que ha estat en contacte amb un positiu: "Si fins als 4 dies no els fan un TAR o la família decideix no fer-li s'està posant en risc la salut d'aquest treballador o treballadora", explica la seva portaveu Iolanda Segura. "En aquests moments, les escoles no són segures", afegeix. 

Es queixen també que els nous protocols i el context epidèmic desbordant els dificulten encara més la gestió, així com la comunicació amb les famílies i la coordinació amb els gestors Covid. "Només han servit perquè el virus es propagui", ens diuen.


Baixar ràtios, mascaretes FFP2 gratuïtes, ventilacions mecàniques, i tornar als antics protocols són algunes de les mesures que demanen per reduir la por i l'angoixa i garantir la seguretat de tothom. 

"La por ha estat i és un element molt important i no s'ha parlat per les dificultats de la seva gestió", ens expliquen des de CGT Ensenyament. "I tot i que veiem la seva importància s'ha volgut ocultar al darrera d'altres elements i sobretot del lema "l'escola és segura", expliquen.


Des de l'associació de famílies AFFAC creuen que el percentatge d'alumnat absent a l'aula per por de contagi és baix, tot i que de moment no tenen dades. Tampoc ens les han pogut facilitar des del Departament d'Educació, que només raporten dades de grups confinats i no confinats (93.826 i 1.346.174, respectivament, amb dades del 19 de gener del 2022), sense discriminar si hi ha absències sense ser casos positius.

Ja veníem d'un absentisme escolar els dies previs a Nadal per evitar quarantenes per les festes, i ja llavors el sindicat USTEC va demanar que se suspenguessin les classes als centres on hi havien molts contagis. En una escoleta de Barcelona, l'Escola Bressol Sant Medir, la seva directora explicava en declaraciós a BTV, que una quarta part de les famílies havia optat per no dur els infants a classe els últims dies abans de Nadal.

En aquests moments, els Jesuïtes del Clot i els Jesuïtes de Sarrià són dues de les escoles amb major nombre d'alumnes confinats de Catalunya. Tot i que abans de Nadal sí que van notar un major nombre d'alumnat absent, sobretot en infants més petits, que per poder celebrar les festes no els van dur al centre, de moment no tenen la sensació que hi hagi alumnat que no hagi anat a l'escola per por de contagi. 

I què hi diuen els metges i metgesses, s'han de preocupar les famílies?

El context epidèmic actual ens ha abocat a un escenari de transició que efectivament tensiona, i molt, els entorns comunitaris com són les escoles. Amb dades a la mà que confirmen ja que la nova variant del virus disminueix el risc de gravetat de la malaltia i eleva significativament la possibilitat de contagi, en aquests moments tots els esforços estan bolcats a protegir la població vulnerable. Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la meitat de la població s'haurà infectat en els propers dos mesos, i això significa que en aquests moments aturar el virus és missió impossible.   
 
En aquest sentit, el cap de pediatria de Can Ruti, Carlos Rodrigo, llança un missatge tranquil·litzador per a les famílies. Sense restar importància al fet que els protocols i les recomanacions actuals efectivament són un "veritable embolic", assegura que si bé és probable que els infants s'acabin infectant a les escoles, les famílies no han de preocupar-se en excés. "Serà una forma d'afegir-los protecció, tant o més eficaç que les vacunes. Ara qui s'ha de protegir són les persones adultes, i en especial les de risc, mitjançant la vacunació i les mesures higièniques", afegeix. 


Pel que fa als efectes d'aquesta nova variant en criatures, Rodrigo assegura que els casos d'infeccions pediàtriques que estan veient amb l'òmicron són molt lleus. "No hem tingut cap cas de gravetat per sota dels 12 anys al nostre hospital, i només dos per sobre d'aquesta franja. Un d'ells per una patologia de base i un altre per factors genètics", explica.  

"Si no ens acostumem a tenir la infecció i no preocupar-nos, tindrem un problema. Al final haurem de fer com havíem fet sempre. Si abans, un nen amb febre o diarrea no havia d'anar a cole, ara amb Covid haurem de fer el mateix, i anar normalitzant la situació. Penso que ens pocs mesos passarem a fer els estudis assistencials només a la gent que ha d'ingressar a l'hospital, perquè sinó ens tornarem bojos", defensa Carlos Rodrigo.

Aquesta notícia ha estat actualitzada el 19 de gener del 2022
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres