inimma iStock

Per què no hem d'oferir sempre tall de carn de segon plat?

Potenciar el consum de proteïna vegetal en infants és necessari, segons l'Agència de Salut Pública de Catalunya

inimma iStock
L'excés de proteïna animal, els greixos saturats, productes ensucrats i processats tenen efectes negatius per la salut i incrementen el risc de patir malalties cardiovasculars, diabetis o càncer entre d'altres.

Si bé és cert que fa uns anys s'oferia tall de carn o peix de segon plat, les enquestes actuals indiquen que la població infantil i adolescent fa un consum excessiu d'aquests aliments.


Segons dades de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, un 80% d'infants i joves no menja la quantitat recomanada de fruita i hortalisses. En aquest sentit recomanen limitar la presència d'aliments d'origen animal als primers plats, com ous durs, tonyina, carn picada, etc. i també als segon plat.

També cal limitar la presència d'aliments proteics en els entrepans (pernil, embotit, truita, tonyina, etc). A més, l'Organització Mundial de la Salut recomana que es redueixi el consum de carn vermella i sobretot de carn processada perquè es relaciona amb un increment del risc de patir malalties.
S'estima que el 78% dels infants de 3 i 4 anys i el 42% dels adolescents de 13 a 19, mengen carn tres o més vegades a la setmana, que és el llindar per sobre del qual es considera consum excessiu de carn vermella o processada. 

A més, el consum actual de carn no és sostenible, per les emissions de gasos amb efecte hivernacle i la deforestació, i l'aigua que implica el consum de carn. 

Quines alternatives a la carn tenim?

Es recomana l'increment de consum de fruites, verdures, llegums, cereals i fruits secs (a partir dels 5 anys els que tenen risc d'ennuegament).

Segons ens diu la nutricionista Esther Sánchez, podem incrementar el consum de peix com alternativa a la carn, ous (que segons explica es mengen poc i es poden consumir fins a 4 vegades la setmana), i després la proteïna vegetal.

La nutricionista ens recomana un saltat de verdures i ametlla, llegums (4 vegades la setmana mínim, hummus amb pa integral i bastonets de pastanaga, trinxat de col i patata amb fruits secs i alvocat, pizza vegetal casolana o remenat de xampinyons amb verdures. 
Arxivat a:
AlimentacióGeneral
Alba Carreres
Responsable editorial de Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Shelby Deeter
per Júlia Martí i Irene Ramentol
Un qüestionari elaborat per la psicòloga Júlia Martí, experta en autoexigència
Imatge il·lustrativa
Jelleke Vanooteghem
per Irene Ramentol
Si tens un fill o filla nascut a partir del 2010, t'interessa
Imatge il·lustrativa
Benjamin Manley
Sabies que molts patrons de criança emergeixen del subconscient? La consultora de criança Judit Pla proposa revisar-los
Imatge il·lustrativa
Johny Cohen
per Alba Carreres
Una etapa carregada d'imaginació i intuició, però també amb pors relacionades amb allò irreal
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres