Johan Basberg

20 minuts al dia de pantalles ja pot tenir efectes perjudicials, segons un estudi

Quin impacte té el mòbil al cervell dels joves i adolescents?

9 de febrer de 2023 a les 11:25h
Johan Basberg
per Criar.cat
El 70-80% dels adolescents i joves superen les recomanacions de temps de pantalla, que serien un total de 2 hores al dia màxim.

Segons publiquen a ISGlobal, s'estima que hi dedicarien unes 4 hores diàries i alerten dels problemes de salut física i mental que pot causar a llarg termini. "Una exposició de 20 minuts al dia ja pot tenir efectes perjudicials"; assegura Ariadna Pinar, investigadora.


Per què és especialment vulnerable el cervell en aquestes etapes? Doncs perquè el seu sistema nerviós encara està en ple desenvolupament. Hi ha evidència científica suficient sobre l'ús dels telèfons intel·ligents, la necessitat constant d'estimulació i els dèficits en el funcionament cognitiu quotidià com perquè les autoritats sanitàries i educatives comencin a tenir presents aquests factors.

Quins són els efectes sobre la salut física? L'excés de temps davant d'una pantalla s'associa al sedentarisme i dietes poc saludables, al risc de malalties cròniques, al deteriorament de la visió, a una menor densitat òssia i a un son deficient. 


I els problemes de salut mental associats? Cada vegada hi ha més estudis que relacionen l'ús de les pantalles amb problemes de salut mental, conductes addictives, menor capacitat d'experimentar plaer a la vida quotidiana i el deteriorament de l'escorça prefrontal, on s'hi desenvolupen funcions cognitives com l'atenció, la presa de decisions o el processament emocional.

També s'ha conclòs que l'ús més freqüent de telèfons mòbils entre els 5 i els 21 anys prediu una major incidència de símptomes depressius i d'ansietat, una major hiperactivitat i impulsivitat i falta d'atenció major, a més de problemes de conducta. La falta de son i la dependència digital també poden portar a una tendència de comportament antisocial i fins i tot al suïcidi. 




 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat