Anna Deli

Diabetis gestacional: recomanacions durant l'embaràs i després del part

Controlar la diabetis gestacional estalvia problemes en el nadó i la mare

Anna Deli
per Alba Carreres
La diabetis gestacional es produeix quan el cos de la mare no gestiona de manera correcta la insulina durant l'embaràs. És una de les complicacions més habituals durant l'embaràs i es calcula que afecta 1 de cada 10 dones durant l'embaràs, segons dades de la Societat Espanyola de Medicina Interna

La insulina és una hormona produïda pel pàncrees que converteix el sucre dels aliments (glucosa) i que circula per la sang, i la transforma en energia. Durant l'embaràs, hi ha un augment de l'activitat en el metabolisme de la mare i el cos necessita produir més insulina. Quan la quantitat que es produeix no és suficient, la glucosa en sang s'eleva a nivells fora dels valors considerats normals.


Quins símptomes pot donar? Normalment no provoca cap símptoma, o són força lleus. Tot i això, la diabetis gestacional pot arribar a produir alguns símptomes com poden ser visió borrosa, set, increment de la micció, nàusees i vòmits, fatiga, pèrdua de pes, augment de gana, candidiasis vaginals o infeccions urinàries. 

Quins són els factors de risc per tenir-ne? Antecedents familiars de diabetis, tenir diabetis en embarassos anteriors o bé abans d'estar embarassada, hipertensió, síndrome d'ovaris poliquístics.


Seguir una alimentació inadequada, tenir un IMC superior a 30, la falta d'exercici o ser fumadora són alguns altres factors de risc. També s'ha detectat que l'edat també influeix a l'hora de tenir-ne, havent-hi un risc major quan superes els 35 anys. 

Quins problemes pot donar si no es controla? Es calcula que 1 de cada 3 nadons amb mares amb diabetis gestacional son macrosòmics, és a dir, tenen un pes elevat per la seva edat gestacional. Una altra possible complicació és l'hipoglucèmia del nounat, és a dir que tingui nivells de glucosa en sang per sota del que es considera normal. També se sap que pot arribar a augmentar el risc de retard del creixement intrauterí, part prematur o el risc de malformacions congènites. 

Quines són les principals recomanacions durant l'embaràs? 

Seguir una alimentació equilibrada i practicar exercici físic regular
L'autoanàlisi de glucèmia permet saber si el tractament és eficaç
En alguns casos cal fer un tractament amb insulina per mantenir la glucèmia en xifres adequades fins al final de la gestació. La insulina no perjudica el nadó.

I després del part?

La lactància materna és beneficiosa tant per la mare com pel nadó, especialment en aquests casos.
Es recomana seguir un control periòdic
Arxivat a:
EmbaràsGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres