Vacuna de la Covid i lactància materna: és compatible?

Tot el que se sap sobre la vacuna de la Covid en relació amb l'alletament matern

per Criar.cat
És segura la vacuna de la Covid per a mares que estiguin alletant? És una de les preguntes més recurrents entre mares lactants i que de mica en mica va quedant resposta a base d'estudis. El doctor Carlos Rodrigo, pediatra especialista en malalties infeccioses, explica que "sabem que no hi ha cap problema de cap mena amb cap de les vacunes, que estigui relacionat amb la lactància". 

Quan li demanem si n'hi ha alguna que estigui més recomanada per a mares lactants que d'altres, insisteix a dir que no n'hi ha cap que interfereixi en la lactància. Tot i això aclareix que "probablement se'ls administrarà Pfizer o Moderna, però per l'edat de la dona, no perquè tingui res a veure amb ser lactant".


Així mateix, aquestes dues vacunes són d'RNA missatger, i per tant no contenen el virus capaç de provocar la malaltia, sinó que només transmeten la informació a les cèl·lules perquè aquestes siguin capaces de fabricar la proteïna necessària per immunitzar-nos. És una de les conclusions a què va arribar l'estudi fet pel centre de referència sobre el control de les malalties dels Estats Units (Centers For Disease Control and Prevention). 

Altres organismes internacionals, com l'Academy of Breastfeeding Medicine (ABM), es posicionen també a favor de la vacunació contra la Covid-19 durant la lactància materna, afirmant que les vacunes no afecten la seguretat de la mare ni del bebè, exceptuant les vacunes contra la verola i la febre groga.


Gràcies a aquests estudis recents, s'ha demostrat que la vacuna és segura per als nadons i el Departament de Salut de la Generalitat ha modificat recentment el seu criteri i ara recomana la vacuna també per a dones embarassades.El que també han demostrat estudis, com el que han dut a terme des de LactApp, l'app gratuïta sobre lactància, en col·laboració amb el CSIC, és que la immunitat de la vacuna passa a la llet materna. Tot i que és una bona notícia, el doctor Rodrigo ens recorda que, sempre és bo, però en aquest cas "no és un fet rellevant, ja que la malaltia no té efectes en els nadons". 


ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres