Aditya Romansa

Europa alerta d'una epidèmia de tos ferina i crida a vacunar bebès i embarassades

Assenyala que l'augment de casos d'aquest malaltia pot ser especialment greu en nadons

8 de maig de 2024 a les 15:04h
Aditya Romansa
per Criar.cat

La Comissió Europea urgeix a vacunar bebès i embarassades davant l'epidèmia de tos ferina. En un comunicat, la comissària de Salut, Stella Kyriakides, ha advertit aquest dimecres de l'augment de casos a Europa d'aquesta malaltia que pot ser "greu sobretot en nadons".

El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) ha registrat més de 32. 000 casos de tos ferina entre gener i març d'aquest any i més de 25.000 casos el 2023. Això suposa un increment respecte als últims dos anys i els més afectats són els infants menors d'un any. Per això, l'ECDC ha demanat a les autoritats de salut públiques dels estats que reforcin els programes de vacunació als infants.A més, els experts de l'ECDC recorden que "la immunització contra la tos ferina durant el segon i tercer trimestre de l'embaràs és molt eficaç per prevenir malalties i morts entre els nounats que encara són massa joves per ser vacunats".


Segons dades del Centre Nacional d'Epidemiologia (CNE), durant les deu primeres setmanes de l'any, s'han diagnosticat 8.260 casos d'aquesta malaltia infecciosa, dels quals més de la meitat a Catalunya. Un fet que des de l'Associació Espanyola de Pediatria (CAV-AEP) atribueixen a "l'esforç diagnòstic" del territori.

A Espanya, els nadons van ser els més afectats durant el 2023, però aquest 2024 s'estan registrant més casos entre els infants d'entre 10 i 4 anys, diuen des de l'ECDC.

On s'han detectat els principals brots de tos ferina a Catalunya?

Segons dades del Departament de Salut, en tan sols els dos primers mesos del 2024 s'han registrat més de 2.300 casos a tot Catalunya, triplicant-se respecte el total registrat el 2023. Per franges d'edat, el major augment d'incidència es dona en infants d'entre 5 i 14 anys.


A nivell territorial, el major nombre s'ha detectat a les zones del Vallès i, en menor proporció, a Lleida i Barcelona ciutat.La major taxa d'incidència de tos ferina s'ha registrat al Vallès i Lleida, 87,5 per 100.000 habitants i 53,3 per 100.000 habitants respectivament. Mentre que la menor taxa s'ha donat a les Terres de l'Ebre i Tarragona, 4,4 per 100.000 habitants i 9,9 per 100.000 habitants respectivament.

Quines són les recomanacions dels pediatres?

Amb tot, els i les pediatres criden a la calma i reclamen posar especial atenció i prevenció en els bebès menors de dos mesos, que és el grup més desprotegit. I és que si bé la tos ferina va ser una malaltia amb alta mortalitat anys enrere, des que la vacuna està regularitzada i inclosa al calendari, s'han reduït dràsticament els casos de més gravetat. S'administra als dos mesos, dos, quatre i onze mesos amb la vacuna hexavalent, i s'aplica un reforç als sis anys amb la vacuna DTPa-PI.

A més, des del 2016 també les embarassades reben un recordatori d'aquesta vacuna a partir de la setmana 27 per protegir els recent nascuts mentre no reben la primera dosi de la vacuna. 


Per la seva banda, l'Asssociació Espanyola de Pediatria reclama que s'administri també un reforç en edats adolescents perquè s'ha pogut comprovar que la vacuna perd efectivitat amb els anys i, per tant, queden més exposats a la malaltia.

Davant l'allau de casos a Catalunya i l'Estat, hem consultat amb la presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell, què cal tenir en compte i us hem resumit a continuació informació útil d'aquesta malaltia i alguns consells de prevenció:    

Què és la tos ferina?

És una malaltia respiratòria, infecciosa i contagiosa aguda produïda pel bacteri Bordetella pertussis i caracteritzada per una crisi de tos convulsiva que, de vegades, es prolonga durant setmanes o mesos.

La seva contagiositat és molt elevada i es transmet per les petites gotes projectades per la boca i el nas en el moment de la tos.

L'edat més freqüent d'aparició és entre els dos i els cinc anys, encara que també pot afectar els lactants i els nadons. En els adults és menys freqüent i moltes vegades passa desapercebuda, ja que el seu curs moltes vegades és asimptomàtic.

Aquest tipus de tos pot deixar seqüeles com la pneumònia, convulsions, inflamació del cervell (encefalopatia) i, en algun cas, la mort. La gravetat de la tos ferina augmenta en menors de sis mesos.

Quins són els símptomes?

Els símptomes inicials, similars als del refredat comú, en general es presenten aproximadament una setmana després de l'exposició al bacteri. Els episodis greus de tos comencen al voltant de deu o dotze dies més tard.

En els infants, sovint s'accentua el soroll anormal característic d'aquesta tos. És més estrany que aquesta ranera es doni en adults o menors de sis mesos. Amb el temps, els episodis de tos esdevenen més violents i prolongats, i poden comportar vòmit o una breu pèrdua del coneixement.

La malaltia acostuma a ser lleu en persones sanes i ben vacunades. Les criatures molt petites, que encara no han completat la seva vacunació, poden presentar quadres més greus. La complicació més freqüent és la pneumònia.


Quines són les recomanacions dels i les pediatres?

Parar especial atenció i prevenció als nadons menors de dos mesos. 

Tenir el dia el calendari vacunal. 

En cas de tos en excés i persistent més enllà de les dues setmanes, consultar al o la pediatra. 

Rep el millor contingut al teu correu

Newsletter

Afegeix el teu email i fes clic a "Continuar".


 
Arxivat a:
ActualitatGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
fotograma de Sirocco i el Regne dels Vents
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat