Chay Tessari

Parlem de mètodes anticonceptius per a homes... Què és la vasectomia?

És fiable? Fa mal? Afecta el desig o el plaer sexual? És reversible? Li preguntem a l'uròleg Fernando Agreda, de l'Hospital Germans Trias i Pujol

8 d'abril de 2021 a les 08:00h
Chay Tessari
per Criar.cat
Hi ha un moment en què preneu la decisió de no tenir més criatures i obriu el debat sobre els mètodes anticonceptius que podeu fer servir d'ara endavant. N'hi ha per a dones i per a homes, i alguns d'ells són amb caràcter més definitiu.

Avui hem volgut preguntar sobre la vasectomia, el mètode anticonceptiu masculí més fiable. En què consisteix? Fa mal? És més o menys fiable que altres mètodes anticonceptius femenins? Afecta el desig o el plaer sexual? És reversible? Ens ha respost les preguntes l'uròleg Fernando Agreda, de l'Hospital Germans Trias i Pujol:


En què consisteix la vasectomia?

És un procediment quirúrgic menor que consisteix en la lligadura i secció dels conductes deferents, és a dir els tubs que porten els espermatozoides fins al semen. Habitualment es realitza amb anestèsia local i, en alguns casos, amb una sedació lleugera.


És fiable com a mètode anticonceptiu? 

L'efectivitat per assolir l'esterilització supera el 99,5%. És el mètode anticonceptiu masculí més fiable. 


 A partir de quin moment?

La vasectomia permet fer un control amb un seminograma. De fet no s'utilitza com a mètode anticonceptiu fins que hi ha un seminograma sense espermatozoides, la qual cosa pot trigar ocasionalment uns mesos. Existeixen casos raríssims de recanalització espontània dels conductes deferents una vegada documentada la desaparició d'espermatozoides al semen, amb una recuperació de la fertilitat. I la taxa d'aquestes correccions espontànies és molt menor que la de les fallades de la resta de mètodes anticonceptius. 

I en comparació amb la lligadura de trompes?

La principal diferència amb la lligadura de trompes és la complexitat de la intervenció ja que és una cirurgia abdominal, s'ha d'entrar a la panxa. A la vasectomia només és necessari obrir la pell de la bossa dels testicles. Pel que fa a la fiabilitat són pràcticament iguals.

Està contraindicada en algun grup d'edat?

No hi ha una edat ideal per fer-se la vasectomia. La decisió de realitzar-la ha de venir de l'interessat. Normalment es fa a homes que ja tenen fills i no desitgen tornar a ser pares. Però no hi ha contraindicacions absolutes per fer una vasectomia, si bé no se sol plantejar en persones joves sense fills. 

 Quins tipus hi ha?

L'objectiu de la vasectomia és sempre el mateix: impedir el pas dels espermatozoides al semen ejaculat. Per aconseguir aquest objectiu s’han descrit variants quirúrgiques que busquen reduir les complicacions i garantir el resultat. Les més importants inclouen la interposició fascial (interposar teixit entre els extrems del deferent), deixar un extrem del deferent obert (per evitar la congestió o el dolor ocasionals) i cauteritzar un extrem del deferent (para evitar que es recanalitzi). Altres variants inclouen diferents tipus d’incisions (una o dues, central o lateral, amb o sense bisturí).

 On es pot fer? Centre públic o privat?

Actualment es pot fer amb cobertura de la seguretat social, entrant en llista d'espera en diferents centres, i a molts centres privats, amb o sense mútues.

 És dolorosa? Pot haver-hi complicacions?

No és particularment dolorosa. Sol donar molèsties els primers dies després de la cirurgia, però lleus i autolimitades. Com qualsevol procediment invasiu comporta riscos. A la vasectomia són pocs i solen ser lleus  (dolor, hematoma o infecció d’algun punt). Hi ha descrits casos de complicacions severes como gangrenes de l'escrot-penis, però són casos excepcionals.

Com és la recuperació? 

Normalment el pacient pot tornar a treballar i a les seves activitats  regulars en uns 2-3 dies.

 Afecta al desig o el plaer sexual? I a l'ejaculació?

No hi ha evidència de que la vasectomia tingui efectes en l'esfera sexual. Tampoc redueix notablement el volum seminal ja que els espermatozoides corresponen a una part molt petita del mateix.

 És reversible? 

Es pot revertir però és un procediment molt més complex que la vasectomia i amb taxes d'èxit molt variables. La reversió es pot fer a la sanitat privada o en alguns centres públics, com l'Hospital Germans Trias i Pujol.

T'ha agradat aquest contingut?
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Imatge il·lustrativa
Julia M. Cameron
El món i els ritmes actuals impacten en els nostres fills
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat