Setmana 39 d'embaràs

Els canvis al cos, les alteracions i els consells de salut per a la setmana 39 d'embaràs

per Criar.cat
El pes mitjà en aquesta setmana d’embaràs és de 3.250 grams i l’alçada entre 50 i 51 centímetres. Durant les últimes setmanes l’augment d’alçada s’ha anat alentint. El nadó cada vegada té menys espai a dintre l’úter.

Es calcula que a partir de la setmana 38 els pulmons del nadó ja són madurs. El nadó continua augmentant les seves reserves de greix, que l’ajudaran a regular millor la seva temperatura. El lanugen ja ha desaparegut, tot i que hi sol haver casos en els quals el nadó neix amb alguns pelets a les orelles o al tors, que anirà caient durant les primeres setmanes de vida. 

Els dies abans del part la capa de pell superior del nadó es pela i és reemplaçada per pell nova. També se li acabaran de formar els solcs de les genives, on posteriorment, cap als sis mesos de vida, li creixen les primeres dentetes. 

Què es pot notar?

A partir de la setmana 37 és normal sentir incomoditat i insomni. També es poden notar algunes contraccions. En el cas que siguin regulars cada 5-10 minuts indicarà que la fase més activa de part ja ha començat i caldrà contactar amb la llevadora de referència per tal de posar en marxa el pla de part.

També és possible que hi hagi una expulsió del tap mucós, que protegia el coll de l’úter, senyal també que el part no es demorarà (pot trigar fins una setmana després de l’expulsió del tap mucós). 

Consells de salut

Durant el darrer mes d’embaràs hi ha més possibilitats de tenir preeclàmpsia, una complicació associada a la tensió alta. Per això és important anar-se controlant la tensió arterial, mirar que no hi hagi excés de proteïna a l’orina i parar atenció als senyals (com inflor excessiva de les extremitats) que poden indicar que aquesta complicació s’estaria produint.

És important tenir un pla de part preparat i manifestar la voluntat ja sigui de manera escrita o oral. Arribat el moment del part els/les professionals que atenguin la mare gestant han de respectar aquesta decisió lliure i informada. Setmana 42 Setmana 41 Setmana 40 Setmana 39 Setmana 38 Setmana 37 Setmana 36 Setmana 35 Setmana 34 Setmana 33 Setmana 32 Setmana 31 Setmana 30 Setmana 29 Setmana 28 Setmana 27 Setmana 26 Setmana 25 Setmana 24 Setmana 23 Setmana 22 Setmana 21 Setmana 20 Setmana 19 Setmana 18 Setmana 17 Setmana 16 Setmana 15 Setmana 14 Setmana 13 Setmana 12 Setmana 11 Setmana 10 Setmana 9 Setmana 8 Setmana 7 Setmana 6 Setmana 5 Setmana 4 Setmana 3 Setmana 2 Setmana 1

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Shelby Deeter
per Júlia Martí i Irene Ramentol
Un qüestionari elaborat per la psicòloga Júlia Martí, experta en autoexigència
Imatge il·lustrativa
Jelleke Vanooteghem
per Irene Ramentol
Si tens un fill o filla nascut a partir del 2010, t'interessa
Imatge il·lustrativa
Benjamin Manley
Sabies que molts patrons de criança emergeixen del subconscient? La consultora de criança Judit Pla proposa revisar-los
Imatge il·lustrativa
Johny Cohen
per Alba Carreres
Una etapa carregada d'imaginació i intuició, però també amb pors relacionades amb allò irreal
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres