Paula Jaume

Lectures sobre criança i educació per a famílies i professorat

Un recull de llibres sobre noves metodologies pedagògiques, tendències i reflexions entorn de l'art d'educar

Paula Jaume
La pedagogia està en constant evolució, i sovint és fàcil perdre's entre metodologies i tendències que miren de revolucionar la pràctica educativa. La pandèmia i el confinament van plantejar nous reptes educatius, va forçar les escoles, els mestres, alumnat i les famílies a adaptar-se amb rapidesa. I ara, quines conclusions en podem treure, de tot plegat? Cap on va l'educació del futur?

En aquest recull de títols us mostrem algunes novetats editorials entorn de la criança i l'educació. Llibres dirigits tant a pares i/o mares com a mestres i que abracen des de les reflexions més conceptuals fins als manuals més pràctics. 


  1. "Reinventar l'escola"
  2. "Las pedagogías alternativas"
  3. "Humanitzar l'educació"
  4. "Entusiasmo"
  5. "L'infant que va cap al món"
  6. "Ser nena, ser nen"
  7. "Transfórmate para educar"
  8. "Atreveix-te!"
  9. "Fes que cada classe funcioni"
  10. "Enseñar a transgredir"

 

1. "Reinventar l'escola" de Jordi Musons


Aquest llibre es presenta com "una brúixola per a famílies i educadors per comprendre l'educació del segle XXI". És una guia sobre noves metodologies que promouen un ensenyament més inclusiu i equitatiu, que faci florir les capacitats de tots els alumnes. L'autor hi inclou reflexions sobre l'ús de la tecnologia en l'aprenentatge, analitza què tenen en comú les escoles més innovadores del món, i planteja com s'haurien d'abordar la desigualtat educativa i el fracàs escolar.
 

2. "Las pedagogías alternativas" de Sylvain Wagnon


Montessori, Freinet, Decloly, Steiner-Waldorf… són metodologies pedagògiques que van revolucionar l'educació. En aquest llibre hi trobaràs tant les seves línies pedagògiques, com el context dels seus fundadors i també la situació actual. També s'hi parla de l'educació a casa, les escoles bosc i les ecociutadanes. Un manual imprescindible per a les famílies que vulguin prendre decisions ben informades (a la venda el 25 d'agost de 2021).
 

3. "Humanitzar l'educació” de César Bona


La pandèmia de la Covid ha posat de manifest les febleses del sistema educatiu i com n'està d'allunyat de la realitat. Inflexibilitat del currículum, predominança del verb "avaluar"... César Bona proposa evolucionar canviant les preguntes: què necessiten els nens i nenes? Quines mancances té l'educació que hem rebut? Tornarem a l'educació prepandèmia? Com diu en el subtítol: "La vida ens dona una oportunitat per repensar l'educació"


4. "Entusiasmo" d'André Stern


La capacitat d'entusiasmar-se cada dos o tres minuts és una característica pròpia dels infants. Un adult, en canvi, té aquest sentiment dos o tres cops a l'any. La manca d'entusiasme afecta també, però, a molts joves i infants. André Stern aprofundeix en la importància d'aquesta sensació, que "ens fa capaços de qualsevol cosa, ens allibera dels nostres límits i ens permet connectar amb el geni que portem a dins".


5. "L'infant que va cap al món" de Miquel Àngel Alabart


Aquest és un recull d'entrevistes fetes a especialistes en educació que ofereixen punts de vista diferents sobre la criança. S'hi parla de l'amor, del vincle, de les emocions, de les relacions familiars, dels límits, de la sexualitat, del feminisme… 20 converses amb referents educatius que s'han publicat a la revista Viure en Família al llarg de deu anys.


6. "Ser nena, ser nen" de Rosa Guitart


La construcció de la identitat sexo afectiva, sexual i de gènere, ha de ser un procés lliure i respectat. La societat determina què s'espera d'una criatura en el moment de néixer, en funció dels genitals que té: com ha de ser, què ha de fer, què li ha d’agradar...L 'educació des del respecte aposta no per supeditar-se als estereotips, sinó per deixar que cada individu marqui el seu propi camí.


7. "Transfórmate para educar" de Marta Butjosa Roca


Alliberar-se de les càrregues emocionals que ens condicionen ens pot ajudar a millorar la nostra comunicació i ser més assertius. L'autora planteja el llibre com una guia per a treballar per alleugerir aquesta motxilla. Alguns infants també la porten, arran de situacions familiars complexes. Aturar-se i treballar-hi ens permetrà avançar transformats i deixar de transmetre els mateixos patrons en la relació amb les criatures.


8. "Atreveix-te!" de Joan Domènech Francesch


Aquest és un títol dirigit a educadors, que porta per subtítol “Qualitats, subtilitats i intangibles de l'ofici de mestre”. L'escola entesa com un espai plenament democràtic, que ha d'acollir a tots els infants sense discriminació i garantir-los l'accés al coneixement. Una reflexió sobre aquells aspectes més intangibles; les actituds i valors com a punts clau de la professió.  


9. "Fes que cada classe funcioni" de S. Allison i A. Tharby


I un altre títol orientat a mestres és aquest, on els autors proposen treballar a partir de sis principis pedagògics: el repte, l'explicació, el modelatge, la pràctica, la retroalimentació i les preguntes. No pretén ser un manual, sinó un repositori de propostes que cada educador ha d'adaptar i utilitzar a la seva manera. La idea que fila tot el llibre és que si una classe funciona, segurament és perquè el conjunt d’alumnes ha trobat sentit a allò que hi ha après.


"Enseñar a transgredir" de bell hooks


I acabem amb la reedició d'una obra escrita originalment el 1984, de l'escriptora, mestra i intel·lectual insurgent, bell hooks, que parla de l'educació com a pràctica de la llibertat. L'autora estatunidenca, que escriu el seu nom en minúscula, és un referent intel·lectual de la lluita política i feminista. En aquest llibre, hooks es dirigeix al cor de l'educació per parlar-hi de multiculturalisme, racisme i sexisme a l'aula.ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres