Hu Chen

Els primers tres anys de vida poden condicionar el que sentim

Ho expliquen des de criaturas.org en un documental gratuït

31 d'agost de 2021 a les 07:00h
Hu Chen
El moment de néixer, els primers anys de vida, la relació que establim amb la família més propera i l'ambient que es genera pot condicionar la nostra experiència vital i la manera en la qual ens relacionem.

La nostra capacitat per empatitzar, relacionar-nos, respectar i cuidar d'un mateix/a i de la seva família i entorn en el qual creixem s'adquireix durant tota la vida infantil i adolescència, però són els tres primers anys en concret, el període de temps més sensible i fràgil de la vida humana. 


S'explica en un documental gratuït creat per Maria Asunción Berenguer Ruiz, i que ha contat amb la participació de grans figures en el món de la criança com l'obstetra francès Michel Odent, un dels defensors més notables del part fisiològic, psicòlogues com Montse Romero Morillo, Maite Sánchez Pinuaga, Encarna Leiva, Josep Badell Malumbres, psicoanalistes com Xavier Serrano Hortelano o metgesses com Montse Catalán Morera, cofundadora de Migjorn, casa de naixements.

Segons asseguren els diversos professionals al documental, tan important és la genètica com l'energia vital en el moment de néixer. Així doncs un grau alt d'estrés al part o a la vida intrauterina poden afectar l'infant i podrien arribar a afectar el sistema nerviós. L'aïllament o l'absència de contacte podrien arribar a fer-lo col·lapsar.


"Una criatura que plora s'acaba adormint per esgotament, però la situació d'estrés a la qual està sotmesa pot tenir repercussions i pot afectar en el seu procés de desenvolupament biofísic", explica l'escriptora i terapeuta Evânia Reichert.

Amb tot plegat el que es proposa des del documental és respectar els ritmes de cada criatura, generar un bon ambient i un ecosistema sa per tal que s'expressi sense forçar el seu desenvolupament, ser present i acompanyar-lo sense ofegar-lo, tot plegat serà beneficiós per la seva autonomia i contribuirà a una criança respectuosa.



Si pel que sigui aquest nadó ha tingut una experiència traumàtica durant el naixement o en la primera infància, es pot reparar amb l'afecte, l'amor i l'ambient. Sense sobreprotegir, però tampoc ocultant. Parlar, acompanyar des del respecte, conèixer les necessitats i els processos de desenvolupament i ser present pot ser la millor opció.

La prevenció durant tota l'etapa de desenvolupament infantil, en especial aquests tres primers anys de vida, segons explica l'autora del documental, posen en joc la nostra humanitat i instints mamífers. "Quan abans es compensin les carències o els traumes viscuts és més fàcil de subsanar", assegura.



Podeu veure el documental de manera gratuita contestant una breu enquesta aquí. Una vegada feta se us enviarà el link. 

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de llibreries especialitzades que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat