Per què hi ha vaga a escoles i serveis públics?

En parlem amb sindicat i treballadors/es del sistema públic

28 d'octubre de 2021 a les 10:56h
Treballadors del sistema públic fan vaga aquest dijous en el marc d'una protesta general de tots els funcionaris/àries contra l'abús de la temporalitat i per reclamar més estabilitat laboral

Entre els convocants hi ha el sindicat de mestres USTEC que fa una crida a professors/es a denunciar l'abús de temporalitat. Per la seva banda, CCOO i UGT es desmarquen de la protesta.


A Criar.cat posem el focus en la protesta docent perquè la vaga deixa les escoles públiques amb serveis mínims, els quals fixen dos docents per cada quatre classes a infantil i primària, i un per cada 3 a l'ESO. El Departament d'Educació contempla que en cas que sigui necessari barrejar grups bombolla s'apliquin les mesures de seguretat incloses al protocol d'actuació per la pandèmia d'aplicació als centres.

Davant d'això, fonts d'Educació han indicat que el que s'ha d'aplicar les mesures de seguretat ja previstes en situacions similars, com l'ús de la mascareta davant la barreja de més d'un grup estable en qualsevol context. 


Per què protesten?

La portaveu del sindicat de mestres USTEC, Iolanda Corrales, explica que la principal reivindicació és l'estabilització de totes les persones que estan en abús de temporalitat, és a dir tota aquella persona interina de l'administració pública que acumula més de 3 anys de serveis prestats. Que es tingui en consideració i que tingui dret a ser estabilitzada, i a tenir una feina fixa.


Segons els convocants de la vaga, un 30% de la plantilla de funcionaris (90.000 treballadors) té un contracte d'interí o fix des de fa més de tres anys. Un fet que sentències del Tribunal de Justícia de la UE consideren contractes "en frau de llei" perquè els treballadors ja haurien de tenir un contracte indefinit.

A educació la situació ha millorat en els darrers anys. La previsió amb que treballa el Departament és que el percentatge sigui de l'entorn del 20% al finalitzar aquest any, quan se situava en el 35% fa tres anys, i que s'arribi al 10% d'interins en acabar el 2023.

La protesta té com a objectiu també tombar el Decret Llei dels interins, ja vigent, que segons denuncien pot suposar la pèrdua del seu lloc de treball i dels seus drets laborals. 

Testimonis de mestres recollits per Criar.cat afegeixen més reivindicacions a la protesta: 

"Que sigui tan difícil tenir plaça".
"Que quedin places desertes i et suspenguin amb un 4,8". 
 "Per l'estabilitat del professorat".
"Que les escoles no quedin buides, que hi hagi estabilitat en l'equip de mestres per tirar endavant un projecte educatiu". 


 
Arxivat a:
ActualitatGeneral
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat