Eric Tompkins

Entrada respectuosa a l'escola: les claus per fer-la possible

La pedagoga Aida Jiménez Orozco ens ofereix la possibilitat de replantejar-nos les entrades als centres educatius per fer-los més respectuosos amb la infància però també amb les famílies

30 de març de 2023 a les 07:30h
Eric Tompkins
per Alba Carreres i Aida Jiménez Orozco
No hi ha una única manera d'entrar a l'escola (hi ha escoles que permeten l'acompanyament dels infants fins l'aula, altres que faciliten un acomiadament al vestíbul i n'hi ha fins i tot que no deixen que la família entri a dintre el centre educatiu).

Tampoc hi ha una única hora d'entrar al centre. Les escoles que opten per una entrada relaxada tendeixen a oferir una flexibilitat horària per poder dur a terme una entrada més relaxada, tant per les famílies com també pels infants.


En algunes escoles l'entrada relaxada dura una hora, fins a l'hora d'esmorzar o sortir a la zona exterior, en canvi a d'altres escoles l'entrada relaxada dura mitja hora i després fan el moment d'assemblea, esmorzen i surten a l'espai exterior. Tot i això, el model d'entrada relaxada varia segons la línia pedagògica del centre. 

Generalment, a les escoles on s'aplica aquesta metodologia, mentre no comença la rutina de "bon dia", a l'etapa d'educació infantil, els infants troben a l'aula diferents materials amb els quals poden anar jugant. És un moment d'interacció important amb els altres infants per compartir experiències i compartir estones de joc. 


A primària, sovint s'opta per acollir els infants a la pista o aula polivalent, on també hi poden entrar les famílies, per facilitar comunicació família-escola i també entre l'alumnat. 

En aquest sentit la pedagoga Aida Jiménez Orozco proposa organitzar l'aula per racons (lectura, grafisme, construccions, cotxes i joc simbòlic), que es mantidrien durant una setmana, i sempre de manera fixa el racó d'assemblea. A més també s'afegirien altres propostes a les taules (propostes d'art) i a terra (animals, titelles...), que variarien segons l'estació de l'any, els interessos dels infants i el seu moment evolutiu augmentant la seva complexitat per tal que sigui tot un repte pels infants. 


Quines són les claus per implementar una entrada relaxada i respectuosa a un centre educatiu?

Planificació sistemàtica del temps i dels espais que s'ofereixen
Permetre que els infants puguin escollir amb quina proposta se senten més connectats segons els seus interessos, gustos i motivacions
Evitar files innecessàries i aglomeracions a la porta per entrar, que poden generar situacions de confrontació i malestar
Contacte directe i comunicació professorat i família a dintre el centre cada dia
L'entrada relaxada és un altre moment de la jornada escolar i per tant també s'ha d'avaluar rigorosament.

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Imatge il·lustrativa
Julia M. Cameron
El món i els ritmes actuals impacten en els nostres fills
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat