Com retirar el bolquer al teu fill/a?

La Dra. Anna Estapé ens explica tot el que cal saber per l'anomenada "operació bolquer" i ho recull en aquesta guia ràpida

La famosa “operació bolquer” pot portar molts mals de caps a la família. Quan hauríem de començar? Com ho fem? Com sabem que està preparat o preparada? 

Tot i això, és una etapa molt especial per les criatures i és important que estiguem preparats per poder-los acompanyar. És per aquest motiu que hem volgut repassar les preguntes més freqüents sobre deixar el bolquer. 


El bolquer, el treu l’adult o el deixa la criatura?
Tenim integrat el missatge de la retirada del bolquer, tot i així, no hauríem de ser nosaltres qui retirem el bolquer sinó la mateixa criatura qui el deixa. Hem d’estar pendents de diferents senyals, de les que parlarem més endavant, que ens poden indicar que una criatura està preparada per deixar el bolquer. 


A quina edat solen deixar el bolquer?
No existeix una edat concreta a partir de la qual les criatures aprenen a controlar els esfínters. La majoria sol fer-ho entre els 2 i els 3 anys, però cada criatura té el seu ritme de maduració diferent. En qualsevol cas, és molt important respectar a la criatura i no forçar-la o pressionar-la si tarda una mica més del habitual. 

Quines senyals poden indicar que una criatura està preparada per deixar el bolquer?
A continuació teniu algunes pistes que us poden ajudar:

És capaç de vestir-se i desvestir-se sol/a
Distingeix les diferents parts del cos
No mulla el bolquer durant 2-3 hores seguides
Li incomoda el bolquer i intenta treure-se’l, prefereix estar despullat/da o utilitzar roba interior
Deté la seva activitat de forma momentània quan fa pipi
Busca a un adult quan està brut/a o expressa, mitjançant gestos o paraules que necessita anar al bany
És capaç de mantenir-se assentat al vàter com a mínim 2 o 3 minuts

Retirem primer el bolquer durant el dia o durant la nit?
Es recomana retirar primer el bolquer durant el dia i posteriorment durant la nit, ja que és habitual que les criatures controlin primer els esfínters durant el dia. A l’inici es recomana que vagi al bany cada hora o hora i mitja i vigilar senyals que puguin indicar que necessita utilitzar-lo, com per exemple que creui les cames o que es mogui molt.

Com que cada criatura desenvolupa la capacitat de controlar la seva bufeta d’orina al seu ritme, molts no aconsegueixen controlar la micció durant la nit fins una mica més endavant. Considerem normal que a una criatura se li escapi el pipi durant la nit fins als 5 anys, així que cal que siguem pacients i comprensius i els recolzem durant aquest procés. 

Què podem fer per facilitar que la criatura s’adapti al vàter?
Primer de tot, és important adaptar el vàter a la criatura perquè el pugui utilitzar i estigui còmode. Pot utilitzar un adaptar o un vàter infantil. Podeu aprofitar i involucrar-lo en la seva elecció i compra.

També cal prestar atenció a com vestim a la criatura. És convenient utilitzar roba còmoda i fàcil de treure per afavorir la seva autonomia. Intenteu evitar pantalons molt ajustats, granotes o pantalons amb botons difícils d’obrir. 

Jugueu amb la criatura a assentar-se al vàter, inclús sense bolquer, amb els pantalons baixats, durant uns minuts, perquè es familiaritzi amb l’espai. Després, renta-li les mans amb aigua i sabó perquè adquireixi unes bones rutines d’higiene. Podeu utilitzar també altres recursos com llibres il·lustrats o cançons.

I per acabar, recordeu que deixar el bolquer no és un fet programable, sinó que forma part d’una etapa més del desenvolupament de les nostres criatures. 

T'ha agradat aquest contingut?
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Daria Shevtsova
Alba Carreres
Una activitat per abans d'anar a dormir que genera vincles i ajuda a pensar
Imatge il·lustrativa
Paola Roig
Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Mathilde Langevi
Paola Roig
Et passa? Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Garret Jackson
Fes-li un petó a la tieta, va, vinga!
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres