Delfina Cocciardi

El dilema amb el iogurt: recomanat o no en bebès?

Algunes marques comercials l'aconsellen a partir dels sis mesos contradient el criteri d'expertes en salut i nutrició infantil

14 d'abril de 2021 a les 06:00h
Delfina Cocciardi
Els impactes publicitaris que rebem diàriament, al supermercat, al carrer, o a la tele, fan que interioritzem recomanacions comercials que no sempre van en sintonia amb els criteris de les persones expertes. El iogurt n'és un cas.

La seva ingesta està àmpliament recomanada en la dieta infantil perquè conté proteïnes d'alt valor biològic que contribueixen a un adequat creixement i desenvolupament. A més, és una important font dietètica de calci i facilita arribar a les ingestes adequades de certes vitamines i minerals com la vitamina A, la B o el fòsfor, segons el decàleg de l'Associació Espanyola de Pediatria. Però, a partir de quan està indicat?


Si fem una ullada a la nevera del supermercat podrem trobar-ne alguns de marques ben populars recomanats a partir dels 6 mesos d'edat. Però què diuen les especialistes? Núria Llata, nutricionista i dietista de l'Hospital Sant Joan de Déu deixa clar que els làctics no s'han de començar a introduir abans dels 9 mesos. Un criteri que referma l'AEP, que aconsella començar a donar petites quantitats a partir d'aquesta mateixa edat. 

Els motius són diversos. Per una banda, és important evitar l'excés de proteïnes en la dieta infantil. La llet de vaca, per exemple, no es recomana abans dels 12 mesos perquè té més del triple de proteïnes que la llet materna. Un nadó no pot metabolitzar una quantitat semblant de proteïnes i és per això que s'adapten les llets de fórmula.És cert que en els últims anys les marques comercials que ofereixen primers iogurts s'han focalitzat a reduir la quantitat de proteïnes en els seus productes incorporant la llet adaptada en els ingredients, però el Departament de Salut de la Generalitat continua desaconsellant la seva ingesta: "Són totalment innecessaris, ja que els infants de menys d'un any no els cal consumir iogurts. A partir dels vuit o nou mesos poden començar a menjar petites quantitats, unes quantes cullerades, de iogurt natural però sense sucre".


Hi ha encara altres arguments. Estudis de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) han demostrat que aquests iogurts porten sucres, i en ocasions aromes i additius potencialment al·lergènics. "El iogurt ha de ser natural i sense sucres afegits", aconsella la nutricionista Núria Llata que remarca que si les critarues agafen aquest hàbit de consum no necessitaran iogurts aromatitzats o edulcorats.  

A més, és en els primers mesos de vida dels nadons quan hi ha més risc d'al·lèrgia a les proteïnes de la llet de vaca. Un altre motiu pel qual no es recomana anticipar la introducció dels làctics de forma prematura per prevenir aquesta al·lèrgia.  

Així, doncs, queda clar que els iogurts no estan recomanats en nadons menors de 9 mesos. Però com pot ser que trobem productes al nostre abast amb indicacions contràries? És una pregunta inevitable que ens acabem fent les famílies i que ens afegeix una responsabilitat més a l'hora de comprar aliments per a les nostres criatures. 

T'ha agradat aquest contingut?
 
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Àlex Gómez Ribera
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat