Nathan Dumlao

No, la vagina no es renta

El clítoris sí. Amb aigua i prou.

per Criar.cat
Nathan Dumlao
Hi ha molta confusió entre els termes vulva i vagina. La vulva és tota la part externa i la vagina és el canal que connecta directament amb l'úter.

De vegades s'anomenen una part i l'altra indistintament. Conèixer el nostre cos i reconèixer les diverses parts dels nostres genitals també inspirarà a les nostres filles per tal que normalitzin el seu cos i el coneguin sense pors. 


Ni la vulva ni la vagina es netegen amb sabó. Tal com ens explica l'Anna Puigdemassa, experta en higiene menstrual, la vulva es pot rentar cada dia amb aigua tèbia quan ens estem dutxant. "No és recomanable utilitzar esponges, ja que la pell és molt sensible. Podem utilitzar els nostres dits i ajudar-nos per separar tots els plecs, sobretot entre els llavis interns i externs".

Tal com expliquen la il·lustradora Cristina Torrón i la fisiosexòloga Marta Torrón en aquest document, el sabó, fins i tot els anomenats sabons íntims, debiliten i trenquen la barrera de protecció: el PH àcid. 


Els sabons que tenen un PH neutre fan que el PH genital vagi canviant a neutre, la qual cosa pot provocar picors, sequedat i pitjor olor.

El clítoris també es renta enretirant el caputxó. Cal fer-ho amb cura perquè és una zona molt sensible. Al gland del clítoris hi pot quedar esmegma, una secreció blanquinosa antibacteriana. 

La vagina en canvi es renta sola, té el seu propi sistema de neteja. La vagina lubrica de manera natural per mantenir-se sana. Després de la menstruació, per exemple, extreu les cèl·lules que hi han quedat mortes.

Les descàrregues vaginals han de ser transparents o un pèl blanquinoses. Si són excessivament blanques, grises, groguenques o verdoses pot ser senyal d'infecció i cal consultar amb un/a especialista.


T'ha agradat aquest contingut?

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Daria Shevtsova
Alba Carreres
Una activitat per abans d'anar a dormir que genera vincles i ajuda a pensar
Imatge il·lustrativa
Paola Roig
Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Mathilde Langevi
Paola Roig
Et passa? Ens en parla la psicòloga perinatal Paola Roig
Imatge il·lustrativa
Garret Jackson
Fes-li un petó a la tieta, va, vinga!
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres