Annie Sprat

Gelosia entre germans?

La psicòloga Laura Cerdán ens explica què cal fer

per Criar.cat
Annie Sprat
La gelosia entre germans és un sentiment totalment normal i el problema no és que aparegui. Segons explica la psicòloga Laura Cerdán el problema pot ser que no es treballin i que donin lloc a una resposta desadaptativa que afecti les relacions familiars.

"Es produeixen per l'instint de l'ésser humà de mantenir i reforçar les seves vinculacions afectives. Aquest mecanisme de defensa i supervivència es diu aferrament, i és el que explica que mitjançant la gelosia, les criatures vulguin mantenir el seu afecte i atenció dels seus progenitors", explica Laura Cerdán.


Segons explica quant menys diferència d'edat hi ha entre germans, en contra del que creuen la majoria de famílies, més gran és la gelosia.

"Això passa perquè el germà/na gran encara no és sprou independent per "prescindir" dels seus progenitors i la gelosia cap el germà/na s'accentua, doncs les necessitats bàsiques d'un nen/a d'entre 18-24 mesos són força diferents de les d'un de 6 anys"; assegura.


Entendre per què passa pot ser una bona manera de poder-los acompanyar

Com es poden manifestar?

Mal humor: està irascible, tot el molesta i s'enfada amb facilitat
Conducta desafiant: fins i tot més agressiva
Retrocés: Tornar enrere amb el pipí, amb el xumet...
Reclamar l'atenció: Buscarà fer coses per ser ell/a el centre
Amor-odi cap al seu germà/na

Què podem fer?

Evitar comparacions: No dir que un o l'altre ho fa millor. També és important no posar etiquetes tipus el llest, el ràpid, el bon/a estudiant...

Evitar fomentar la rivalitat: De vegades el lloc que ocupen els germans en una família fa que se'ls assignin uns rolls no assignats per ells. Coses tipus "ell és el petit" "tu ets el germà gran", això genera rivalitats.

Treballar el control emocional: Que les criatures siguin capaces d'identificar els seus sentiments i d'identificar la gelosia.

Fomentar la comunicació a casa: No només és important reconèixer el sentiment, també és important que les criatures ens diguin com se senten, i que siguin capaces de verbalitzar-nos si se senten tristos quan han vist un tracte diferencial cap als seus germans.

La Laura Cerdán és psicòloga clínica i forense, psicopedagoga i terapeuta. És professora d'Universitat i FP. Segueix-la a les xarxes al perfil @lcpsicologiaT'ha agradat aquest contingut?

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres