Picsea

Desenvolupament del nadó: descobreix totes les etapes del primer any de vida

Què caracteritza cada fase madurativa? Per què és important respectar-les? Quins senyals d'alerta he de conèixer?

30 de juliol de 2021 a les 08:00h
Picsea
El primer any de vida d'una criatura està ple de canvis i processos maduratius. Cada etapa té les seves particularitats i és fonamental respectar-les perquè el teu fill o filla vagi assentant els progressos amb seguretat i autonomia. 

Des del naixement fins als primers passos, la psicòloga Paola Roig descriu cadascuna de les etapes i ens apropa els perquès. També la pediatra Amalia Arce, de Món Pediàtric, ens explica quins són els senyals d'alarma que hem de conèixer per detectar qualsevol problema en el desenvolupament de les criatures. 

 Desenvolupament del nadó (de 0-3 mesos)

El desenvolupament del nadó durant els primers mesos està estretament lligat al vincle amb el cos de la mare. Sí, el que més necessita un nadó durant els primers dies (i setmanes) posteriors al naixement és el seu cos. T'ho expliquem aquí:  Desenvolupament del nadó (de 3-6 mesos)

Cap als tres mesos de vida comença una etapa molt important en el desenvolupament d’un nadó. Més o menys a partir d’aquesta edat la criatura comença a sentir que té molt més control. Gaudeix més del seu cos i es descobreix:

 

 Desenvolupament del nadó (de 6-9 mesos)

A partir dels sis mesos, el nadó experimenta una completa transformació. Passa de tenir una exploració del món limitada al que tenia davant o al seu abast a convertir-se en personetes capaces de desplaçar-se. Criatures aventureres, que tenen idees i plans propis. Tots aquests canvis resulten molt plaents i estimulants, però a la vegada, també espanten una mica i neguitegen:

 

 Desenvolupament del nadó (de 9-12 mesos)

A la recta final del primer any de vida acaba la famosa exterogestació, aquests mesos en què el nadó, tot i estar ja fora de l’úter, necessita unes condicions semblants a les que tenia a dins per acabar de gestar-se, de formar-se. Durant aquest temps, a poc a poc, el nadó ha anat entenent que ell és algú separat de la seva mare. Ha après molt sobre els seus propis sentiments i inicia una etapa de relacions més complexes, estimulants i també gratificants:

 

Desenvolupament del nadó: quins són els senyals d'alarma?

Quins són els primers senyals d'alarma que ens avisen que hi pot haver un problema en el desenvolupament del nadó? És bo estimular-los perquè s'aixequin o caminin? Quines dificultats són motiu de preocupació? Hi ha una edat concreta per començar a parlar? Aquí tens les respostes: 

 

Desenvolupament motor del nadó: dels 0 als 12 mesos

Quan començarà a fer volteig, a asseure's o agafar les coses amb les mans? A gatejar, caminar, córrer...? Són preguntes freqüents que ens fem els pares i les mares durant el primer any de vida de la nostra criatura i que es poden respondre (sempre de forma orientativa) explicant les etapes del desenvolupament motor, del llenguatge i de les relacions socials. 
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
fotograma de Sirocco i el Regne dels Vents
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat