Paula Jaume

Contes per explicar la salut mental als infants

9 títols que parlen de la depressió, el trastorn bipolar, l'angoixa, l'ansietat i la por

17 de desembre de 2021 a les 07:00h
Paula Jaume
La depressió, l'angoixa, l'ansietat o les pors invalidants, com la claustrofòbia, per exemple, poden ser emocions difícils de comprendre i gestionar per als més petits. La salut mental és un tema tabú en la infància, tant si afecta els adults del seu entorn com a ells mateixos. 

Un cop més, els contes ens ofereixen una via de comunicació inigualable per parlar d'aquests temes amb els més petits, per explorar-ne les emocions i sentiments i per treballar-los per ajudar-los a sentir-se més segurs, tranquils i feliços.


Amb aquest recull de llibres mostrem algunes opcions per parlar de salut mental amb les criatures. 

  1. "L'elefant" - depressió
  2. "Els dimarts, el meu tiet i els extraterrestres" - transtorn bipolar
  3. "Jo, Chloe" - salut mental
  4. "No vull separar-me de la meva mare" - ansietat per separació
  5. "La preocupación de Lucía" - pors
  6. "Les pors del capità Cacúrcies" - pors irracionals
  7. "El abrigo de Pupa" - pors
  8. "Viatge a l'alegria" - sanar el dolor
  9. "Paraules màgiques per moments difícils" - resoldre dificultats

1. "L'elefant" de Peter Carnavas. Tema: depressió

 

El pare de l'Olive té una tristesa tan gran que ella se l'imagina com un enorme elefant que el segueix a tot arreu. Amb l'ajuda de l'avi i del seu amic Arthur, l'Olive buscarà la manera que aquella bèstia tan grossa i pesada se'n vagi. Un llibre per llegir en família que ens mostra l'empatia i la resiliència de la seva protagonista, i la capacitat de trobar alegria allà on no n'hi ha.

2. "Els dimarts, el meu tiet i els extraterrestres" de Dídac Micaló. Tema: trastorn bipolar

 
Aquest és un llibre per ajudar els adults a explicar què és el trastorn bipolar a nens i nenes a partir de 7 anys. La manera com el protagonista explica les experiències que viu amb el seu tiet, afectat per aquest trastorn, juntament amb les il·lustracions de Roger Ballabrera, converteixen la lectura en un viatge emotiu, divertit i ple de màgia.

3. "Jo, Chloe" de Noemí Prous i Josep Santaularia. Tema: salut mental


Les coses es poden mirar des de molts punts de vista. Ens col·loquem una espècie d'ulleres que ens fan veure el món de certa manera i construïm les nostres pròpies creences, de vegades limitants. La Chloe està molt trista per la separació dels seus pares. La nit de Sant Joan, s'apareixen als seus somnis quatre nous amics: la Blanca, la Frida, el Bru i el Joel, cadascun amb un caràcter ben diferent, però que l'ajudaran a acceptar la situació i mostrar-li altres punts de vista. 

4. "No vull separar-me de la meva mare" de Dinah Levy. Tema: angoixa per separació


Separar-se de la mare no és gens fàcil, encara que anar a l'escola pugui ser divertit. El petit protagonista d'aquesta història té ansietat quan pensa a separar-se de la mare, i per això ella li explicarà el secret del fil invisible que uneix els seus cors, i que es pot fer tan llarg com faci falta. Una història emotiva per ajudar a tots els nens que tenen por a la separació.

5. "La preocupación de Lucía" de Tom Percival. Tema: por paralitzant


La Lucía és una nena alegre i feliç fins que un dia li apareix una preocupació. Al principi no hi dona gaire importància, però la por es va fent cada vegada més i més gran, fins que afecta el seu dia a dia. Compartir els seus temors i adonar-se que no és l'única a qui li passa, serà el punt de partida per alliberar-se'n. Un llibre sensible, adreçat a infants de 3 a 5 anys i que combina les il·lustracions en color i en blanc i negre, per expressar millor com poden arribar a afectar-nos les preocupacions. 

6. "Les pors del capità Cacúrcies" de José Carlos Andrés. Tema: por irracional


En Cacúrcies és un autèntic pirata i no tenia por de res, fins que això va canviar i va començar a tenir por de tot: de la seva alçada, del que diguessin els altres, o fins i tot de la seva pròpia ombra! La seva tripulació buscarà la manera d'ajudar-lo, fent que s'enfronti a les seves pors. Un conte per infants a partir de 4 anys amb fantàstiques il·lustracions de Sonja Wimmer i que conté humor, riure i por, perquè te la treguis de sobre.

7. "El abrigo de Pupa" d'Elena Ferrándiz. Tema: por paralitzant


La Pupa es vesteix cada matí amb un abric de pors. Unes pors que la mantenen tancada en una closca de caragol i que li impedeixen ser qui és en realitat. Por a la solitud, a què l'amor l'atrapi, a volar i a enfonsar-se. Por al canvi, i també a què tot segueixi igual. Un àlbum il·lustrat que és un cant a l'alliberament i a creure en un mateix.

8. "Viatge a l'alegria" d'Elena Ferrándiz. Tema: sanar el dolor

I de la mateixa autora i editorial tenim també el “Viatge a l’alegria”. La superació del dolor és un viatge interior cap a la recerca de l'alegria. A través d'imatges poètiques aquest àlbum il·lustrat és molt inspirador, i ens convida a cosir-nos les ferides del cor, a apedaçar el dolor, a inventar de nou l'esperança i sembrar il·lusions.

9. "Paraules màgiques per moments difícils" de Cristina Núñez i Rafael R. Valcárcel. Tema: resoldre problemes


El llibre ens presenta un decàleg de sentiments i emocions negatius, i com combatre’ls. Per cada emoció hi ha una definició, una explicació i una contextualització en una situació fàcilment reconeixible per un infant, i per cada dificultat, una paraula màgica que ens ajudarà a superar-la: desconfiança vs cautela, incertesa vs informació, ansietat vs sentit comú. Són conceptes  que poden resultar difícils de reconèixer per als infants més petits, però que amb les explicacions acompanyades de les il·lustracions de diversos autors, ens mostraran aquelles "paraules màgiques" que ens ajudaran a superar moments difícils.

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Ajuntament de Tortosa
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Kelley Bozarth via Unsplash
per Dra. Anna Estapé
La Dra. Anna Estapé ens facilita alguns consells per tal de detectar i tractar aquesta malaltia que afecta 1 de cada 5 infants
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat