Com han de ser les vambes perquè siguin respectuoses amb el peu?

La podòloga, Neus Moya, recomana que tinguin poc amortiment, 'drop' minimalista i la puntera més aviat quadrada per respectar la petjada natural

28 de març de 2022 a les 07:00h
per Alba Carreres / Clara Virgili
Trobar la vamba adequada per fer esport al pati, especialment quan el peu està en etapa de creixement, no és una missió senzilla. El més habitual és que ens deixem portar per un criteri estètic a l'hora de comprar calçat, i aquest no sempre va d'acord amb el que li va millor al nostre peu.

El cas de les vambes és especialment paradigmàtic, ja que justament són un calçat d'ús intensiu, per fer esport, i, a l'oferta que trobem al mercat, impera la passió per buscar més amortiment i més estilització; tot el contrari del que recomana la podòloga i divulgadora, Neus Moya. Ella és de l'opinió que sempre cal buscar un calçat que sigui el màxim de respectuós amb el nostre peu, també a l'hora de fer esport a l'hora del pati (en el cas d'activitats federades o extraescolars tindran les seves característiques específiques).


Les sabatilles esportives "han de tenir una sola més aviat dura, i una puntera més quadrada", afirma, "però realment hi ha molt poques vambes que ho tinguin", reconeix. Afegeix també que "un cert amortiment per fer esport, pot estar bé", sobretot quan ens referim a preadolescents i adolescents, però sense caure en l'excés.

Un altre aspecte a tenir en compte és el drop de la sabata. El drop és la diferència d'alçada entre la part més alta del taló i la part més baixa de la puntera, que generalment està just sota els metatarsos. En el peu descalç, doncs, el drop és 0. Neus Moya aconsella utilitzar un drop minimalista per fer esport al pati, que "no ha de ser de més de 3 o 4 mil·límetres". D'aquesta manera les sabates s'adapten a la petjada natural del nostre peu, i adverteix que "quan els peus cauen endins és que hi ha massa amortiment i massa gruix de sola".  


En aquest sentit, Neus Moya es mulla i quan es tracta de recomanar vambes per a adolescents menciona marques com Saucony i Asics, mentre que desaconsella totes les que tinguin sola de foam o punteres molt tancades. Finalment, la podòloga ens recorda que "les vambes haurien de ser només per fer educació física, i la resta del dia haurien de portar un calçat respectuós".

En el cas d'esport federat o extraescolars: el calçat haurà de ser adient a cada esport. Segons explica la Neus Moya amb el bàsquet es busca amortiment, amb el futbol ha de tenir unes característiques determinades per evitar relliscar, amb el tennis unes altres, és a dir canvia moltíssim segons cada esport que es faci. 




 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Jill Sauve
per Laia Santís
Un recull de novetats editorials que t'encantaran
Imatge il·lustrativa
Julia M. Cameron
El món i els ritmes actuals impacten en els nostres fills
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat