Apostolos Vamvo

Quines són les 4 fases del part i què he de tenir en compte?

T'expliquem tot el procés, pas a pas, des de la dilatació precoç al naixement

1 d'abril de 2022 a les 07:00h
Apostolos Vamvo
per Criar.cat
Cada part és únic i irrepetible. Però tots tenen quatre fases en comú. Les coneixes? Les auxiliars d'infermeria de la Maternitat de l'Hospital Clínic Nerea Pardo y Nerea Gonzalez ens expliquen quines són i en què consisteixen: 

Fase 1: dilatació precoç i latent


La primera fase del part és la de dilatació, on podem diferenciar una dilatació precoç, latent o passiva, que és quan s'inicia l'obertura del coll uterí.

Aquesta etapa sol ser la més llarga però també la menys intensa. De fet, la majoria de dones no saben si han dilatat fins que l'obstetra o la matrona les explora.


L'esborrament, estovament i dilatació del cèrvix fins als 3 centímetres poden assolir-se en un període de dies o setmanes sense que es produeixin contraccions molestes.

Les anomenades contraccions de Braxton Hicks tenen lloc durant el tercer trimestre de l'embaràs. Són perfectament normals, ja que representen que l'úter s'està preparant per al moment del part. En algunes dones, fins i tot, es produeixen des de la setmana 20.


 Fase 2: dilació activa

La dilatació precoç o latent dona pas a la fase de dilatació activa. Aquí el coll de l'úter ja té 3 centímetres i es considera que ha començat el part. En aquesta fase, les contraccions ja són rítmiques, fortes i més seguides, encara que a cada dona la seva intensitat i ritme són diferents. Es pot dilatar un centímetre per hora, però també es pot avançar més ràpidament, especialment si no es tracta d'un primer part.

En aquest moment, convé posar en pràctica totes les tècniques per alleujar el dolor, com la respiració, calor local, immersió a l'aigua i altres tècniques no farmacològiques, o per contra decidir si es vol l'anestèsia epidural. Es dilatarà fins a arribar als 10 centímetres.

En aquest període d'esborrar del cèrvix i dilatació, sol trencar-se la bossa amniòtica, encara que en alguns parts roman intacta fins al moment de l'expulsiu.


Fase 3: expulsiu 

Les contraccions s'associen a la pujada i van acompanyades d'una sensació de pressió deguda al descens del cap del nadó.

Al llarg d'aquesta fase, el nadó va baixant els quatre plans de la pelvis, i el quart pla és el moment de coronar el cap.

El moment de l'expulsiu pot ser de durada molt variable, aproximadament entre 30 i 60 minuts quan es tracta del primer part i entre 15 i 30 minuts quan has tingut més parts anteriorment.

 Fase 4: deslliurament

Després de l'expulsió del nadó, i mentre se li estan fent les primeres cures i fent el pell a pell, les contraccions (que en aquest moment ja no seran doloroses) tornen per aconseguir l'enllumenament de la placenta i les membranes.

Finalment, després de comprovar que l'úter s'ha contret bé i que no sagna en excés, s'acompanya l'inici de la lactància materna.

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat