Apostolos Vamvo

Coneixes les 4 fases del part? Te les expliquem

Tot el procés, pas a pas, des de la dilatació precoç al naixement

Apostolos Vamvo
per Criar.cat
Cada part és únic i irrepetible. Però tots tenen quatre fases en comú. Les coneixes? Les auxiliars d'infermeria de la Maternitat de l'Hospital Clínic Nerea Pardo y Nerea Gonzalez ens expliquen quines són i en què consisteixen: 

Fase 1: dilatació precoç i latent


La primera fase del part és la de dilatació, on podem diferenciar una dilatació precoç, latent o passiva, que és quan s'inicia l'obertura del coll uterí.

Aquesta etapa sol ser la més llarga però també la menys intensa. De fet, la majoria de dones no saben si han dilatat fins que l'obstetra o la matrona les explora.


L'esborrament, estovament i dilatació del cèrvix fins als 3 centímetres poden assolir-se en un període de dies o setmanes sense que es produeixin contraccions molestes.

Les anomenades contraccions de Braxton Hicks tenen lloc durant el tercer trimestre de l'embaràs. Són perfectament normals, ja que representen que l'úter s'està preparant per al moment del part. En algunes dones, fins i tot, es produeixen des de la setmana 20.

 Fase 2: dilació activa

La dilatació precoç o latent dona pas a la fase de dilatació activa. Aquí el coll de l'úter ja té 3 centímetres i es considera que ha començat el part. En aquesta fase, les contraccions ja són rítmiques, fortes i més seguides, encara que a cada dona la seva intensitat i ritme són diferents. Es pot dilatar un centímetre per hora, però també es pot avançar més ràpidament, especialment si no es tracta d'un primer part.

En aquest moment, convé posar en pràctica totes les tècniques per alleujar el dolor, com la respiració, calor local, immersió a l'aigua i altres tècniques no farmacològiques, o per contra decidir si es vol l'anestèsia epidural. Es dilatarà fins a arribar als 10 centímetres.

En aquest període d'esborrar del cèrvix i dilatació, sol trencar-se la bossa amniòtica, encara que en alguns parts roman intacta fins al moment de l'expulsiu.


Fase 3: expulsiu 

Les contraccions s'associen a la pujada i van acompanyades d'una sensació de pressió deguda al descens del cap del nadó.

Al llarg d'aquesta fase, el nadó va baixant els quatre plans de la pelvis, i el quart pla és el moment de coronar el cap.

El moment de l'expulsiu pot ser de durada molt variable, aproximadament entre 30 i 60 minuts quan es tracta del primer part i entre 15 i 30 minuts quan has tingut més parts anteriorment.

 Fase 4: deslliurament

Després de l'expulsió del nadó, i mentre se li estan fent les primeres cures i fent el pell a pell, les contraccions (que en aquest moment ja no seran doloroses) tornen per aconseguir l'enllumenament de la placenta i les membranes.

Finalment, després de comprovar que l'úter s'ha contret bé i que no sagna en excés, s'acompanya l'inici de la lactància materna.

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Shelby Deeter
per Júlia Martí i Irene Ramentol
Un qüestionari elaborat per la psicòloga Júlia Martí, experta en autoexigència
Imatge il·lustrativa
Jelleke Vanooteghem
per Irene Ramentol
Si tens un fill o filla nascut a partir del 2010, t'interessa
Imatge il·lustrativa
Benjamin Manley
Sabies que molts patrons de criança emergeixen del subconscient? La consultora de criança Judit Pla proposa revisar-los
Imatge il·lustrativa
Johny Cohen
per Alba Carreres
Una etapa carregada d'imaginació i intuició, però també amb pors relacionades amb allò irreal
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres