Sarah Brown

Consells per fer el canvi d'armari

Hi ha dos mètodes per fer el canvi d'armari efectiu. Ens ho explica la Clara Massons, organitzadora professional

Sarah Brown
per Clara Massons i de Lama
Ens hem acostumat a anar endreçant els armaris periòdicament i anar caient en la frustració de veure que no es mantenen de foto. “No sé per què endreço si no serveix per a res”. Si anem endreçant de tant en tant, estarem endreçant sempre i mai no veurem resultats definitius.  

El consell professional per tenir un armari endreçat per sempre, organitzat i relaxant, és fer una bona tria un cop a la vida i prou. És a dir, cal buidar completament l’armari (o dels teus fills), i escollir només el que vols per viure perquè ens ultraencanta. La resta, ens farà nosa. Aquest és el consell de la famosa Marie Kondo. Després cal tornar-ho tot ben plegat a l’armari i mantenir-lo sempre així, tractant la roba amb respecte i agraïment per vestir-nos i abrigar-nos. Aquesta és la clau per evitar la recaiguda en el desordre. 


Com aprofitar l’espai?

Si ens falta lloc, com a la majoria, recomano tenir la roba plegada en vertical, en lloc de penjada. On caben deu peces penjades, n’hi caben quaranta de plegades. Quatre vegades més!


La roba d’una altra temporada o de germans grans pot anar neta i plegada en capses de roba etiquetades. Abans de guardar per als germans petits, pensem si realment val la pena conservar-ho o si preferim donar-ho a algú altre perquè circuli.
Idees

Aprofitem el canvi d’armari per descartar roba, en lloc de guardar-la “per si de cas” o “per revisar-la més endavant”. Farem el mateix amb la roba d’embarassada i lactància.

Per evitar conflictes de convivència, és bo que cadascú tingui el seu espai i no es comparteixin armaris entre la parella o germans. 

Un armari atapeït no es veurà mai endreçat i relaxant. Utilitza organitzadors per dividir la roba dins l’armari. Poden ser capses de cartó destapades o cistelles de roba. Els contenidors faran que els teus armaris es vegin més organitzats.

Et costa desfer-te de roba?

Si et costa, pensa que la roba està fet per ser duta i lluïda. Com se sent la roba que està confinada en la foscor de l’armari sense sortir durant anys? Com creus que se sent? Si no vols tenir aquesta mala energia dins de casa, pren la decisió i allibera la roba amb agraïment perquè pugui fer feliç a una altra família.

Menys és més

L’èxit d’un bon canvi d’armari es basa en la simplicitat. Tenim molta més roba de la que necessitem i això ens complica la vida. No ens posem ni un 30 % del que guardem a l’armari, i aquest excés, segons l’autora japonesa Hideko Yamashita, és un dels causants del desordre. Imaginem, per contra, un armari amb quatre pantalons, quatre jerseis i set samarretes. Quanta feina comporta fer el canvi de temporada d’un armari així? Ben poca estona. Més ben dit, potser ni caldria fer canvi d’armari, perquè podríem tenir roba d’estiu i d’hivern junta (però no barrejada).


Viure sense fer el canvi d’armari

Com a organitzadora professional, jo ensenyo els dos mètodes. Fer el canvi d’armari, o bé tenir-ho tot junt. Nosaltres, a casa nostra, no fem canvi d’armari. Vaig deixar-lo de fer perquè em donava feina i no m’era pràctic. A Catalunya tenim molts períodes d’entretemps, en què no saps quantes capes posar-te.

El que fem, tant en els nostres armaris i els dels nostres fills (no hi ha diferència, el sistem d’ordre és el mateix), és col·locar la roba de la temporada més a mà. Per exemple, a la primavera i estiu tinc els mitjons prims a la part del davant del calaix (o lleixa), i a la tardor els poso al fons i els intercanvio pels gruixuts. Faig el mateix amb la resta de roba.

Aquest “canvi d’armari d’armari exprés” no em requereix més d’un minut en total i no m’ha fet falta mai més dedicar-me a endreçar l’armari. Sempre el veig bé, i aquest ordre i m’omple d’energia en començar el dia i em relaxa abans d’anar a dormir.

Segueix a la Clara Massons i de Lama, organitzadora professional, a les seves xarxes


 
Arxivat a:
CriançaGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres