CDC

Diga'ns l'edat que té i et direm què pot fer sol/a

Exigir a una criatura que faci una cosa per la qual no està preparada o desenvolupada és contraproduent

27 de maig de 2022 a les 09:00h
CDC
per Marta González Saborit
Conquerir l'autonomia és una gesta molt important per a les criatures. Els aporta seguretat i autoestima, a més de dotar-los de recursos per afrontar situacions difícils i superar obstacles. 

Tot i així, convé saber que és contraproduent exigir a un infant que faci una cosa per la qual no està preparada o desenvolupada. En aquest cas, lluny d'empoder-lo pot acabar minant la seva seguretat. Per això, cal conèixer primer què pot fer un infant segons la seva edat.

Les accions que nombrarem a continuació són orientatives. Si el vostre infant té interès i estat preparat per fer-ho, endavant. Però si no, no passa res. I és que no cal pressionar en cap cas, ja arribarà el seu moment.

A més, també és important tenir en compte que no han de realitzar totes les accions en el mateix moment, sinó que pot ser que tinguin més interès o facilitat per realitzar unes accions que unes altres i també estarà bé. O, fins i tot, pot ser que algunes accions concretes no les realitzin mai com, per exemple, llençar el seu bolquer a la brossa i tampoc passa res.


Cada infant adquireix l'autonomia al seu ritme, alguns infants la desenvoluparan ràpidament i d'altres necessitaran més temps per desprendre's del suport dels adults més a poc a poc. També pot succeir que siguin molt autònoms en unes coses, com per exemple en els àpats, però que necessitin més suport i acompanyament en altres, com per exemple en la cura d'un mateix. Per tant, l'important és respectar sempre el ritme del nostre infant sense crear necessitats o pressions innecessàries.

Tot i així, per donar unes orientacions generals, englobarem certes accions que formen part del procés d'autonomia per etapes evolutives. D'aquesta manera podem tenir una idea general del que podem esperar de l'infant, però sobretot del que no podem esperar o demanar a l'infant, segons l'etapa evolutiva.

 
Marta González Saborit és educadora infantil especialitzada en educació emocional

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquests són els permisos laborals que pots sol·licitar quan tens fills
Imatge il·lustrativa
Marcos Paulo Prado
per Irene Ramentol
Una guia per explicar com funciona el paquet de mesures que ja ha entrat en vigor
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI | Mar Domènech Bert
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
De la mà de Benvinguts a Pagès, us presentem masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres