Yan Krukov

Com prevenir intoxicacions alimentàries a l'estiu

A quina temperatura s'han de cuinar els aliments? Quant de temps poden estar fora de la nevera?

2 d'agost de 2022 a les 08:00h
Yan Krukov
Les intoxicacions alimentàries es produeixen quan una persona consumeix un aliment en mal estat, contaminat o tòxic. A l'estiu aquest tipus de quadres són més freqüents per la calor.

Les altes temperatures poden fer malbé ràpidament les fruites i hortalisses fresques, però també poden accelerar el creixement de microorganismes responsables de les intoxicacions alimentàries, especialment en carn i peix. 


 Consells per prevenir intoxicacions alimentàries a l'estiu: 

Preserva els aliments a la temperatura adequada. Es recomana mantenir-los per sota dels 10 ºC o per sobre dels 65 ºC, i que en cap cas estiguin més de dues hores entre aquestes dues temperatures. Els microbis no es multipliquen per sota dels 0º i la cocció els elimina. La temperatura mínima a què ha d'arribar un aliment per destruir els microorganismes que el puguin contaminar són 70 °C, almenys durant dos minuts.


Mantingues els aliments cuits i crus separats fins a l'últim moment.

Si prepares aliments amb ou cru, com una maionesa, consumeix-los immediatament i no n'aprofitis les sobres. Si no els has de menjar de seguida, posa'ls a la nevera. No és recomanable netejar els ous i, en cas de fer-ho, que sigui just abans de fer-los servir. Trenca'ls fora d'on els batis o els cuinis.


 Si preparares peix cru o poc cuinat, deixa'l congelat durant cinc dies a una temperatura de -20 °C o inferior. Si la teva nevera no assoleix aquesta temperatura, compra el peix congelat.

Assegureu-vos de rentar adequadament tota la fruita i verdura.

Consumeix els aliments just després de cuinar-los. Preparar els plats molta estona abans de consumir-los augmenta el risc que es pugui malmetre algun producte.

Mans netes. Rentar-se les mans és una de les mesures més efectives per evitar les intoxicacions alimentàries.


En cas d'intoxicació, quins són els símptomes? Els primers símptomes són diarrea, vòmit, debilitat i febre, i poden aparèixer entre dues i sis hores després d'haver consumit l'aliment que ha fet mal.

 Eviteu la deshidratació i comproveu si hi ha una millora progressiva. La recuperació dels tipus més comuns d'intoxicació alimentària, amb vòmits i mareig, triga un parell de dies.

No consumiu aliments sòlids fins que la diarrea no hagi passat, i eviteu els productes làctics, perquè podrien retardar-ne la recuperació.

Beveu líquids, que no siguin llet, per tal de reposar el líquid perdut en la diarrea i els vòmits. Són útils les begudes isotòniques com les que es prenen durant la pràctica de l'esport.

 Si no es tolera cap mena de líquid, convé visitar un metge o una metgessa, que considerarà la possibilitat que sigueu atesos en un servei d'urgències.

 Si hi ha febre o si, encara amb més raó, la diarrea presenta sang, cal acudir un metge o una metgessa.
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat