Yan Krukov

Com prevenir intoxicacions alimentàries a l'estiu

A quina temperatura s'han de cuinar els aliments? Quant de temps poden estar fora de la nevera?

Yan Krukov
per Criar.cat
Les intoxicacions alimentàries es produeixen quan una persona consumeix un aliment en mal estat, contaminat o tòxic. A l'estiu aquest tipus de quadres són més freqüents per la calor.

Les altes temperatures poden fer malbé ràpidament les fruites i hortalisses fresques, però també poden accelerar el creixement de microorganismes responsables de les intoxicacions alimentàries, especialment en carn i peix. 


 Consells per prevenir intoxicacions alimentàries a l'estiu: 

Preserva els aliments a la temperatura adequada. Es recomana mantenir-los per sota dels 10 ºC o per sobre dels 65 ºC, i que en cap cas estiguin més de dues hores entre aquestes dues temperatures. Els microbis no es multipliquen per sota dels 0º i la cocció els elimina. La temperatura mínima a què ha d'arribar un aliment per destruir els microorganismes que el puguin contaminar són 70 °C, almenys durant dos minuts.


Mantingues els aliments cuits i crus separats fins a l'últim moment.

Si prepares aliments amb ou cru, com una maionesa, consumeix-los immediatament i no n'aprofitis les sobres. Si no els has de menjar de seguida, posa'ls a la nevera. No és recomanable netejar els ous i, en cas de fer-ho, que sigui just abans de fer-los servir. Trenca'ls fora d'on els batis o els cuinis.

 Si preparares peix cru o poc cuinat, deixa'l congelat durant cinc dies a una temperatura de -20 °C o inferior. Si la teva nevera no assoleix aquesta temperatura, compra el peix congelat.

Assegureu-vos de rentar adequadament tota la fruita i verdura.

Consumeix els aliments just després de cuinar-los. Preparar els plats molta estona abans de consumir-los augmenta el risc que es pugui malmetre algun producte.

Mans netes. Rentar-se les mans és una de les mesures més efectives per evitar les intoxicacions alimentàries.


En cas d'intoxicació, quins són els símptomes? Els primers símptomes són diarrea, vòmit, debilitat i febre, i poden aparèixer entre dues i sis hores després d'haver consumit l'aliment que ha fet mal.

 Eviteu la deshidratació i comproveu si hi ha una millora progressiva. La recuperació dels tipus més comuns d'intoxicació alimentària, amb vòmits i mareig, triga un parell de dies.

No consumiu aliments sòlids fins que la diarrea no hagi passat, i eviteu els productes làctics, perquè podrien retardar-ne la recuperació.

Beveu líquids, que no siguin llet, per tal de reposar el líquid perdut en la diarrea i els vòmits. Són útils les begudes isotòniques com les que es prenen durant la pràctica de l'esport.

 Si no es tolera cap mena de líquid, convé visitar un metge o una metgessa, que considerarà la possibilitat que sigueu atesos en un servei d'urgències.

 Si hi ha febre o si, encara amb més raó, la diarrea presenta sang, cal acudir un metge o una metgessa.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Harry Grout
per Irene Ramentol
La base d'una alimentació saludable no només està en els aliments
Imatge il·lustrativa
iStock
per Alba Carreres
Característiques de l'etapa del "no retorn"
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Una eina útil per ajudar-vos a tenir present el calendari pediàtric si tens criatures d'entre 0 i 15 anys
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquestes són les recomanacions de les persones expertes
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres