iStock

Com protegir infants i nadons del fred hivernal

Com els hem de vestir? Poden jugar a l'exterior? I a casa, què cal tenir present?

iStock
Baixen els termòmetres i augmenta el risc de contraure patologies associades al fred, que afecten principalment les vies respiratòries, com la grip, els refredats, les bronquitis, faringitis o altres més greus com la pneumònia o la hipotèrmia. 

Avui us acostem uns consells bàsics per protegir les vostres criatures del fred hivernal. Són indicacions de la Generalitat i de l'Hospital maternoinfantil Sant Joan de Déu


Evita els canvis sobtats de temperatura.

Vesteix-los amb roba i calçat adequats per a temperatures baixes. Posa'ls diverses capes, per mantenir la calor corporal durant més temps. Si bé un dels principals consells per evitar els efectes del fred és abrigar-se, abrigar-los massa pot ser contraproduent, ja que un excés de tela els impedeix regular la seva temperatura corporal amb la de l'ambient i assegurar els mecanismes de transpiració adequats.


També cal tenir en compte el tipus de teixit de les peces de vestir: la llana, per exemple, pot irritar les vies respiratòries, acumular pols i causar al·lèrgies. El material més apropiat per als infants és el cotó.

Protegeix-los la cara i el cap. El que és fonamental és protegir-se bé el nas i la boca al passar d'un ambient càlid a un de fred, especialment durant el matí, quan molts infants s'enfronten al fenomen d'inversió tèrmica caracteritzat per una reducció significativa de la temperatura. Tingues a mà guants i bufanda. Evita l'entrada directa d'aire fred als pulmons. 

Adequa al fred l'activitat esportiva i de lleure a l'exterior.
 
I no t'oblidis de la pell. La pell dels nadons és molt més fràgil que la dels adults. En contacte amb el fred, pot irritar-se fàcilment, posar-se vermella, assecar-se i cobrir-se d’èczemes.

En dies d'onada de fred, és recomanable que no surtin al carrer nadons i infants amb malalties respiratòries. Si hi surten, evita els espais oberts exposats al fred i que estiguin gaire temps sense moure's.


A casa: 

 Per por que les criatures no passin fred, tendim a escalfar-les massa. És un error. Les temperatures no han de superar els 21° C. L'excés de calor no només deshidrata la pell, sinó que irrita les vies respiratòries i fa que els nadons siguin més vulnerables als refredats i altres malalties.

Vigila amb els aparells de calefacció. Les calderes i els aparells de combustió que s'utilitzen per a la calefacció poden convertir-se en un element de risc si no estan en bon estat o no se'n fa un bon ús. Cal evitar la mala combustió.

Revisa l'estat dels elements de calefacció, de les calderes, de les estufes, etc. Si un aparell no funciona bé o fa olor estranya no el facis servir. Si utilitzes un escalfador o una estufa amb foc obert o qualsevol altre element de calefacció, per tal d'evitar la intoxicació i garantir l’entrada d’aire net, ventila cada dia durant uns minuts. 


Mantingues els infants allunyats de les estufes, dels brasers i de les xemeneies. No deixis encenedors al seu abast. No acostis les estufes, els brasers, etc. a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos. Mai no eixuguis la roba o altres objectes a sobre, ja que podries provocar un incendi. No els cobreixis amb cap objecte.

Si ets en una habitació amb una estufa de llenya, carbó o gas, un braser o una caldera i notes símptomes de mareig, ventila immediatament: obre alguna porta o finestra. Truca al 112 si et trobes malament o si algú es queda inconscient per mala combustió.

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis més de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
6 testimonis de violència obstètrica
Imatge il·lustrativa
Rafael Henrique
per Paola Roig
No totes hem de parir en una banyera al saló de casa nostra, ni tampoc hem de fer-ho a la sala de parts d'un hospital
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres / Roger Aranda
Claus per posar límits amb l'ús de pantalles
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres