iStock

Com abrigar els infants i nadons quan fa fred

Com els hem de vestir? Poden jugar a l'exterior? I a casa, què cal tenir present?

16 de gener de 2024 a les 09:08h
iStock
Baixen els termòmetres i augmenta el risc de contraure patologies associades al fred, que afecten principalment les vies respiratòries, com la grip, els refredats, les bronquitis, faringitis o altres més greus com la pneumònia o la hipotèrmia. 

Avui us acostem uns consells bàsics per protegir les vostres criatures del fred hivernal. Són indicacions de la Generalitat i de l'Hospital maternoinfantil Sant Joan de Déu


Evita els canvis sobtats de temperatura.

Vesteix-los amb roba i calçat adequats per a temperatures baixes. Posa'ls diverses capes, per mantenir la calor corporal durant més temps. Si bé un dels principals consells per evitar els efectes del fred és abrigar-se, abrigar-los massa pot ser contraproduent, ja que un excés de tela els impedeix regular la seva temperatura corporal amb la de l'ambient i assegurar els mecanismes de transpiració adequats.


També cal tenir en compte el tipus de teixit de les peces de vestir: la llana, per exemple, pot irritar les vies respiratòries, acumular pols i causar al·lèrgies. El material més apropiat per als infants és el cotó.

Protegeix-los la cara i el cap. El que és fonamental és protegir-se bé el nas i la boca al passar d'un ambient càlid a un de fred, especialment durant el matí, quan molts infants s'enfronten al fenomen d'inversió tèrmica caracteritzat per una reducció significativa de la temperatura. Tingues a mà guants i bufanda. Evita l'entrada directa d'aire fred als pulmons. 


Adequa al fred l'activitat esportiva i de lleure a l'exterior.
 
I no t'oblidis de la pell. La pell dels nadons és molt més fràgil que la dels adults. En contacte amb el fred, pot irritar-se fàcilment, posar-se vermella, assecar-se i cobrir-se d’èczemes.

En dies d'onada de fred, és recomanable que no surtin al carrer nadons i infants amb malalties respiratòries. Si hi surten, evita els espais oberts exposats al fred i que estiguin gaire temps sense moure's.


A casa: 

 Per por que les criatures no passin fred, tendim a escalfar-les massa. És un error. Les temperatures no han de superar els 21° C. L'excés de calor no només deshidrata la pell, sinó que irrita les vies respiratòries i fa que els nadons siguin més vulnerables als refredats i altres malalties.

Vigila amb els aparells de calefacció. Les calderes i els aparells de combustió que s'utilitzen per a la calefacció poden convertir-se en un element de risc si no estan en bon estat o no se'n fa un bon ús. Cal evitar la mala combustió.

Revisa l'estat dels elements de calefacció, de les calderes, de les estufes, etc. Si un aparell no funciona bé o fa olor estranya no el facis servir. Si utilitzes un escalfador o una estufa amb foc obert o qualsevol altre element de calefacció, per tal d'evitar la intoxicació i garantir l’entrada d’aire net, ventila cada dia durant uns minuts. 


Mantingues els infants allunyats de les estufes, dels brasers i de les xemeneies. No deixis encenedors al seu abast. No acostis les estufes, els brasers, etc. a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos. Mai no eixuguis la roba o altres objectes a sobre, ja que podries provocar un incendi. No els cobreixis amb cap objecte.

Si ets en una habitació amb una estufa de llenya, carbó o gas, un braser o una caldera i notes símptomes de mareig, ventila immediatament: obre alguna porta o finestra. Truca al 112 si et trobes malament o si algú es queda inconscient per mala combustió.

 
Irene Ramentol
Responsable editorial i de projecte a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Imatge il·lustrativa
Napadon Srisawang
Factors que poden disminuir les possibilitats d'embaràs
Imatge il·lustrativa
Josep Lluís Escudero
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat