Michal Parzucho

Com educar en la creativitat?

L'infant és creatiu per naturalesa però són poques les escoles que la treballen més enllà de l'art

Michal Parzucho
per Criar.cat
Segons el currículum de segon cicle d'educació infantil "l'infant és creatiu per naturalesa". De fet, sovint sentim a parlar de la importància de la creativitat com a element clau per al desenvolupament dels infants perquè els ajuda a adquirir competències útils al llarg de la seva vida.

Tot i això, són moltes les escoles on la creativitat no té cabuda, on es donen unes instruccions clares i passes a seguir i tothom ha de fer el mateix alhora. "L'escola té l'obligació d'organitzar-se i considerar la manera de donar ales creatives als infants", assegura la pedagoga Aïda Jiménez Orozco.


La creativitat ha d'anar més enllà de les propostes d'art: La creativitat no es treballa només de manera aïllada en les propostes d'art (que també). Ha d'estar incorporada de manera transversal en el dia a dia de l'escola i en qualsevol situació i experiència d'aprenentatge.

S'està oferint una educació des de la creativitat? "Als equips de mestres ens toca seure, debatre i reflexionar si realment s'està oferint una educació des de la creativitat i si es propicien espais que possibilitin jugar amb les idees i expressar-les lliurement", assegura Aïda. 


Una mirada adulta sense judicis: Pel que fa a la mirada de la persona adulta, cal mantenir una escolta activa i, per tant, d'empatia i respecte cap a les idees que expressen els infants, sense judicis. 

Avaluar observant: Com qualsevol procés educatiu, segons explica Aïda Jiménez Orozco, cal avaluar-lo. La pedagoga ens proposa fer-ho a partir del document "orientacions per a l'avaluació de l'educació infantil" on s'ofereixen diversos criteris d'avaluació que poden ajudar a observar el progrés de l'infant en relació amb la seva capacitat creativa: per exemple si té curiositat per allò que li envolta o manté viva la seva imaginació. 

"Educar des de la creativitat ja no és una opció. La comunitat educativa té l'obligació de tenir aquesta mirada per tal de potenciar la creativitat de les persones i tots els beneficis que això comporta, com per exemple analitzar la diversitat de les respostes davant d'un mateix repte", explica Aïda.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Johny Cohen
per Alba Carreres
Una etapa carregada d'imaginació i intuició, però també amb pors relacionades amb allò irreal
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
iStock
Són fruit de l'acord entre la Generalitat i els sindicats
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Símptomes i senyals d'alerta que has de tenir present
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Continguts: Irene Ramentol
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres