Karolina Grabowska

TEST: En té prou amb la fruita i verdura que pren?

Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?

Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Sabem que per tenir bona salut cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat.

Per fer més activitat física en el dia a dia podem caminar per anar a l'escola i agafar menys el cotxe en trajectes curs, també podem pujar per les escales i utilitzar les mecàniques i els ascensors quan realment notem molt cansament.

A més, cal potenciar el joc actiu i evitar massa estona jocs sedentaris. I sobretot, practicar esport o activitat física intensa dos o tres cops per setmana, ja que l'esport és essencial no només per mantenir-se en forma sinó també per a una bona salut mental.

Pel que fa a l'alimentació, tal i com recull la guia "Petis canvis per menjar millor", és recomanable menjar més fruites, verdures, fruita seca, llegums i beure aigua. Escollir les alternatives més saludables com els aliments integrals, l’oli d’oliva verge, i els aliments de temporada i proximitat. I convé prendre menys sal i aliments salats, sucre, i aliments i begudes ensucrades, carn vermella i processada, i aliments ultraprocessats, com brioixeria i llaminadures. 

Però això no sempre és fàcil amb criatures, cadascú té els seus gustos i preferències, per això un dels grans dubtes que tenim les famílies és si els nostres fills i filles prenen prou fruita i verdura en el seu dia a dia.

Quins són els beneficis de les fruites i les verdures?

Les fruites i hortalisses són aliments molt importants en una alimentació saludable. Incloure-les diàriament i en les quantitats recomanades redueix:

El risc de patir malalties cardiovasculars
El restrenyiment
L'obesitat
Alguns tipus de càncer

Són aliments rics en vitamines, minerals, aigua, fibra i altres substàncies beneficioses, i alhora contenen molt poques calories i greixos.

Quantes n'hem de menjar al dia?

Segons els estudis hauríem de consumir cinc racions al dia de fruita i verdura, en concret tres peces de fruita i dues de verdura. Són convenients per a totes les edats i en podem menjar sempre que vulguem.

Les fruites són ideals per acabar el dinar o el sopar, però si les criatures les prefereixen en altres moments, també les podem oferir entre àpats, a l’esmorzar, a mig matí o per berenar.


És convenient incloure hortalisses als dos àpats principals: el dinar i el sopar. Però també es poden incorporar en entrepans i per tant poden formar part de l’esmorzar o el berenar.

Així cal tenir clar:

Què és una ració de fruita?

Una peça mitjana com ara poma, pera, taronja, préssec, etc.
Un o dos talls de síndria, meló, pinya, etc.
Un bol de cireres, maduixes, etc.

Què és una ració de verdura? 

Un plat de verdura cuita, mongeta tendra, espinacs, crema de carbassó, minestra, etc.
Un o dos tomàquets amanits, etc.
Un plat d’amanida variada, etc.

Però aquestes quantitats varien segons les edats, necessitats i sensació de gana dels nostres fills i filles, per això us proposem fer aquest test i així resoldre els vostres dubtes.

En té prou amb la fruita i verdura que pren? Comprova-ho!

Les quantitats que proposem a continuació són orientatives i cal ajustar-les tenint en compte les particularitats dels infants i, sobretot, respectar la seva sensació de gana i sacietat.

 

* Quantitat expressada en grams i en cru 
FONT: Agència de Salut Pública de Catalunya

I a l'escola, mengen prou fruita i verdura?

Tot i que, a Catalunya es produeixen una gran varietat de fruites i hortalisses, les enquestes indiquen un consum per sota de les recomanacions. Per tal de fomentar el consum de fruita i verdura a les escoles, la Generalitat potencia cada any el Programa Escolar de Fruites i Hortalisses. Una acció conjunta dels departaments d'Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural; Salut, i Ensenyament finançada econòmicament per la Unió Europea.

Es tracta de distribuir gratuïtament fruita i verdura fresca als escolars de segon cicle d'educació infantil i de primària (infants de 3 a 12 anys) de tots aquells centres educatius que ho demanin.

D'aquesta manera es pretén sensibilitzar a infants i famílies de la importància d’una alimentació saludable a l’hora que afavorir la seva salut.

En què consisteix:

Durant el curs escolar, es distribueix la fruita i verdura seleccionada en funció de l’estació de l'any, la proximitat de producció i la qualitat.

La fruita es reparteix a l'escola entre els nens i les nenes a l'escola durant l'esmorzar o el berenar.

Els centres educatius reben un calendari on s'indiquen les setmanes en què es farà la distribució dels productes seleccionats i en què es pot consultar informació sobre fruites i verdures.

A més, les escoles que hi participen desenvolupen activitats que promouen el consum de fruita. Com ara tallers en els mateixos centres educatius i visites a explotacions agrícoles i ramaderes productores de fruites, hortalisses i llet.

Aquest curs participen 1336 centres educatius i 309.790 alumnes.

Amb el suport de

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres