Danny G

5 consells per si estàs embarassada i et costa dormir

Entre un 20% i un 60% d'embarassades tenen problemes d'insomni

26 de juny de 2023 a les 07:30h
Danny G
per Alba Carreres
Entre un 20 i un 60% de les embarassades reporten problemes d'insomni, segons dades de la Unitat de Salut Mental Perinatal de l'Hospital Clínic.

L'insomni en la població general se situa entre un 6 i un 10% de la població. Les ganes d'orinar més freqüents, mals d'esquena, especialment a les lumbars, els moviments fetals o el neguit pel moment del part són alguns dels principals problemes que dificulten aquesta conciliació del son. 


Segons expliquen la psicòloga Cristina Garcia i la psiquiatra Paola Martínez, de la USMP de l'Hospital Clínic, l'insomni té conseqüències sobre la salut física i mental de la mare i la seva qualitat de vida, a més de ser un factor de risc per la depressió postpart. Per això és important comentar-ho a la llevadora de confiança per tal de trobar-hi solucions. 

La perpetuació de l'insomni té a veure amb els hàbits de vida. Produir canvis durant l'embaràs per millorar el son pot ajudar a millorar la salut de la mare i prevenir complicacions obstètriques. Per això t'hem preparat alguns consells genèrics:


Establir unes rutines de son: anar a dormir a la mateixa hora i aixecar-se sempre a la mateixa ajudarà a mantenir aquesta higiene de son. Afegir rutines abans d'anar a dormir també pot afavorir l'inici del son: Llegir un llibre (no tablet, kindle, mòbil), fer ganxet... també es recomana utilitzar el llit només per anar a dormir. No realitzar-hi altres activitats i no romandre al llit molt temps si no es té son. 

Es recomanen petites migdiades d'entre 30 i 60 minuts preferiblement abans del migdia per tal de donar-li al cos el descans que necessita. 

Reduïr les begudes amb cafeïna (cafè, te o refrescos...) i en la mesura del possible consumir-les només a primera hora del matí, si és que és indispensable.

Evita la llum blava abans d'anar a dormir: mirar el telèfon mòbil, una sèrie o una pel·lícula abans d'anar a dormir, i més si és d'acció, pot provocar alteracions al son. Es pot recomanar llum feble des de les 20h. 

Exercicis de meditació, yoga i relaxació: fer exercici físic com caminar o assistir a classes de yoga preferiblement durant el matí, disminuir l'estrès i l'ansietat, fet exercicis de respiració i escoltar el cos pot ajudar també a conciliar el son.


 
Arxivat a:
EmbaràsGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Aquests són els permisos laborals que pots sol·licitar quan tens fills
Imatge il·lustrativa
Marcos Paulo Prado
per Irene Ramentol
Una guia per explicar com funciona el paquet de mesures que ja ha entrat en vigor
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI
Espectacle de carrer del Festival de Titelles FIROBI | Mar Domènech Bert
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
De la mà de Benvinguts a Pagès, us presentem masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres