Tima Miroshnichenko

5 consells i 5 llibres per ajudar als nostres fills i filles a sortir d'un bloqueig lector

Un recull de propostes literàries molt diverses per estimular la lectura

30 de novembre de 2023 a les 07:00h
Tima Miroshnichenko
El teu fill o filla li costa enganxar-se a un llibre? Ha perdut interès o motivació per llegir? Aquests consells van destinats a estimular la lectura en els infants i, alhora, ajudar-los a sortir d'un bloqueig lector. Són consells aplicables per a tothom, també, perquè poden ser-nos molt útils als adults davant una aturada lectora.
 
Amb tot, cal que tinguem molt present que si el nostre fill o filla a és lector/a, tindrà aturades, però ho serà sempre. Tots en tenim. 
 
Aquí, cinc consells per ajudar a sortir d'un bloqueig lector:

Triar llibres curts sempre és una bona garantia perquè no hi hagi abandonaments. I si no agrada el llibre triat, no passa res, el podem deixar. També és important llegir només un llibre a la vegada. I acabar-lo. I sentir complaença d'haver finalitzat una lectura. Aquesta sensació pot convidar fàcilment a encadenar lectures! 

 Combina gèneres literaris i deixar-se sorprendre. Còmics, revistes, llibres d’influencers… O un fet molt bonic i vivencial és recuperar un llibre de quan el pare o la mare era petit. Recomanar-lo i descobrir-lo plegats. 

 Que triïn ells! Oferim una varietat àmplia de llibres. Tot convida a llegir. Però sobretot anem a buscar llibres que els generin interès i ganes, tant fa si és un llibre de youtubers i nosaltres no el veiem amb bons ulls. És crucial que els deixem triar i que la motivació sigui al centre de la lectura! 


 Llegiu plegats. Podeu fer una estona de lectura conjunta i en veu alta, llegint un paràgraf cadascú per fer-ho més lleuger. També és prioritari que ens vegin llegint. Ser exemple pot ser el seu motor del gust per la lectura. 

 Convidem-los a llegir sense obligar-los. Expliquem-los que llegir és un plaer, no una obligació. Transmetem aquesta idea, la passió per la lectura, la importància de llegir per connectar amb nosaltres i amb la imaginació, i amb les històries i amb les mil vides possibles. I si, tot i això, no volen llegir: NO PASSA RES! No ens hem d'angoixar. Vindran altres moments i sempre trobaran una porta oberta al món dels llibres.


  1. L'home gos
  2. Ninja Kid
  3. Tancats a l'Escape Room!
  4. Destrossa aquest diari
  5. El gran llibre de les respostes increïbles
 

L'home gos 

Una sèrie de còmics de superherois molt divertida, despreocupada i un punt trapella que enganxa molt als primers lectors. És ideal per potenciar l’hàbit lector dels nens i nenes que comencen a llegir. Els còmics són una gran eina per despertar el gust per la lectura i aquests que fan riure encara més.
 
Una nova col·lecció de l’autor del Capità Calçotets. Un nou còmic en què el superheroi és un policia amb cap de gos. A partir de 6 anys. Editorial Cruïlla. 


Ninja Kid

Aquesta sèrie ja té més d’una desena de llibres a la col·lecció. És molt reconeguda i agrada molt a nens i nenes de 7 a 10 anys. Introduir una sèrie és una bona idea perquè si el primer els enganxa ja no podran parar de llegir i voldran cruspir-se tots els llibres que conformen la col·lecció. A partir de 7 anys. Editorial Penguin.


Tancats a l'Escape Room

Una novel·la amb grans tocs d’humor i plena d’emocions! L’Oriol i la Lis van primer a un Escape Room amb els amics. Tota una aventura! Després, hi aniran amb els seus pares i l’aventura per sortir d’allà serà encara més... intensa! A partir de 9 anys. Editorial Baula. 


Destrossa aquest diari

Un llibre on l’oci i l’entreteniment són al centre. Hi ha molts reptes a fer i, al cap i a la fi, és un llibre. Tot objecte amb pàgines convida a llegir i aquest pot ser una bona punta de llança. A partir de 8 anys. Editorial Columna Edicions. 


El gran llibre de les respostes increïbles

En aquest àlbum hi trobarem un munt de preguntes sobre el món, la natura, la ciència, les persones, els animals… i descobriràs les seves respostes al·lucinants. Ideal per despertar la curiositat, llegir de manera desordenada i amb força rapidesa. Fullejar-lo serà la millor opció i mentre passes pàgines, vas llegint. A partir de 7 anys. Editorial Inuk. 


 
Laia Santís
Mare, mestra, prescriptora de llibres i bookstagrammer a Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars, de la mà de Benvinguts a Pagès
Imatge il·lustrativa
Ajuntament Deltebre
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat