Cottonbro

Nou model d'atenció pediàtrica a Catalunya: com funcionarà?

El 061 incorporarà també un servei de pediatria per atendre consultes telefòniques de les famílies

18 de desembre de 2023 a les 18:59h
Cottonbro
per Criar.cat
Novetats en el sistema de pediatria de Catalunya. El Departament de Salut ha anunciat que desplegarà al llarg del 2024 un nou model d'atenció pediàtrica basat en 79 equips territorials (ETAP).

Tots ells gaudiran d'una direcció pròpia i estaran formats per un mínim de 8 pediatres i amb un màxim de 15 metges d'aquesta especialitat. També hi haurà infermeres pediàtriques en cadascun d'aquests equips, entre 8 i 15 respectivament. A més, hi haurà altres especialitats en atenció als infants i als adolescents.


Segons ha explicat la conselleria, s'ubicaran en l'organigrama dels Centres d'Atenció Primària (CAP), encara que no seran els únics espais on s'integraran. El Departament de Salut també ha explicat que els desplaçaments no hauran de superar els 30 minuts amb mitjans de transport habitual. Tota aquesta informació l'ha facilitada la responsable d'Atenció Pediàtrica de Salut, Gemma Ricós, en la presentació del nou model aquest dilluns en què també ha participat el conseller de Salut, Manel Balcells.

Ricós preveu que cadascun dels 1.074.378 infants i joves de fins a 14 anys a Catalunya tindrà un pediatre i una infermera pediàtrica de referència, que estaran dins de l’ETAP. A més, ha dit que serà possible que pugui haver-hi més infermeres pediàtriques en funció del nombre de població de cada territori.Una altra de les novetats que ha desgranat Ricós fa referència al telèfon 061. Des de Salut han informat que Salut Respon incorporarà a partir del juny un servei de pediatria que oferirà una resposta a les famílies per diferents problemes de salut, atenció o altres qüestions per a les quals necessitin ajuda.


Al seu torn, Balcells ha celebrat que el nou model d’atenció pediàtrica "és garantista pel que fa a l’equitat assistencial en tot el territori" perquè té una cartera de serveis homogènia i prioritza més recursos on hi ha una proporció més elevada de consultes i als territoris on hi ha més vulnerabilitat socioeconòmica. El conseller de Salut ha afegit que també assegura la qualitat assistencial, "sense desatendre l’accessibilitat i la proximitat”. Tanmateix, ha volgut destacar que aquest model compta amb el suport de les societats científiques i professionals.

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Martí Albesa
per Lluís Girona
El Govern accedeix a la proposta del Consell d'Educació de Catalunya que demanava tenir cinc dies laborables per preparar el retorn a les aules
Imatge il·lustrativa
Guillaume de Germain
per Alba Castellvi Miquel/Irene Ramentol
Claus perquè els infants es posin reptes, amb una mirada inclusiva
Imatge il·lustrativa
Ksenia Makagonov
Hi ha aprenentatges que superen els riscs des del punt de vista neurocientífic
Imatge il·lustrativa
Departament d'Educació
per Irene Ramentol
Propostes pedagògiques per Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat