Cotton Bro

Brot de tos ferina: què en sabem i quines són les recomanacions dels pediatres?

Consultem a la Societat Catalana de Pediatria què cal tenir present davant d'augment de casos a Catalunya i l'Estat

16 de febrer de 2024 a les 07:00h
Cotton Bro
per Criar.cat
El brot recent de tos ferina a l'Estat, aCastella-la Manxa, ha encès les alarmes per l'augment significatiu de casos dels últims mesos, fonamentalment en criatures d'entre 5 i 13 anys. S'han arribat a notificar prop de 140 afectats en diverses escoles.

L'episodi forma part d'un augment de casos observat a Espanya i Europa des del juny del 2023, segons informa l'Associació Espanyola de Pediatria que ho atribueix a l'aturada de la pandèmia. 


Al conjunt de l'Estat, els 2.211 casos detectats l'any passat suposen gairebé deu vegades més que els 250 del 2022 i, de fet, gairebé doblen la xifra assolida durant els tres primers anys de la pandèmia junts (1.158 casos en total entre el 2020 i el 2022) i només el brot manxec iniciat al desembre ja gairebé supera els 147 casos totals del 2021.

A Catalunya, durant tot el 2023, només se'n van detectar 530 casos; però des de l'inici de l'any, ja es comptabilitzen prop de 350 infectats. Més de la meitat de tot l'any passat en menys de 45 dies. 


Tanmateix, la xifra de brots d'aquesta malaltia endèmica, que reapareix cada lustre, també s'ha disparat: d'una setantena l'any passat a mig centenar des del començament de l'any; el que vindria a ser un brot nou cada dia -la immensa majoria en entorns escolars-.

I d'aquests, han saltat les alarmes a la zona del Vallès. Així, l'Agència de Salut Pública de Catalunya està investigant l'origen de tres brots d'aquesta malaltia que es van notificar al gener i tots d'àmbit familiar. A hores d'ara hi ha 18 casos declarats en aquest municipi vallesà i s'està estudiant la vinculació entre ells. 


Amb tot, els i les pediatres criden a la calma i reclamen posar especial atenció i prevenció en els bebès menors de dos mesos, que és el grup més desprotegit. I és que si bé la tos ferina va ser una malaltia amb alta mortalitat anys enrere, des que la vacuna està regularitzada i inclosa al calendari, s'han reduït dràsticament els casos de més gravetat. S'administra als dos mesos, dos, quatre i onze mesos amb la vacuna hexavalent, i s'aplica un reforç als sis anys amb la vacuna DTPa-PI.

A més, des del 2016 també les embarassades reben un recordatori d'aquesta vacuna a partir de la setmana 27 per protegir els recent nascuts mentre no reben la primera dosi de la vacuna. 


Per la seva banda, l'Asssociació Espanyola de Pediatria reclama que s'administri també un reforç en edats adolescents perquè s'ha pogut comprovar que la vacuna perd efectivitat amb els anys i, per tant, queden més exposats a la malaltia.

Davant l'allau de casos de Castella-la Manxa, hem consultat amb la presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell, què cal tenir en compte i us hem resumit a continuació informació útil d'aquesta malaltia i alguns consells de prevenció:    

Què és la tos ferina?

És una malaltia respiratòria, infecciosa i contagiosa aguda produïda pel bacteri Bordetella pertussis i caracteritzada per una crisi de tos convulsiva que, de vegades, es prolonga durant setmanes o mesos.

La seva contagiositat és molt elevada i es transmet per les petites gotes projectades per la boca i el nas en el moment de la tos.

L'edat més freqüent d'aparició és entre els dos i els cinc anys, encara que també pot afectar els lactants i els nadons. En els adults és menys freqüent i moltes vegades passa desapercebuda, ja que el seu curs moltes vegades és asimptomàtic.

Aquest tipus de tos pot deixar seqüeles com la pneumònia, convulsions, inflamació del cervell (encefalopatia) i, en algun cas, la mort. La gravetat de la tos ferina augmenta en menors de sis mesos.

Quins són els símptomes?

Els símptomes inicials, similars als del refredat comú, en general es presenten aproximadament una setmana després de l'exposició al bacteri. Els episodis greus de tos comencen al voltant de deu o dotze dies més tard.

En els infants, sovint s'accentua el soroll anormal característic d'aquesta tos. És més estrany que aquesta ranera es doni en adults o menors de sis mesos. Amb el temps, els episodis de tos esdevenen més violents i prolongats, i poden comportar vòmit o una breu pèrdua del coneixement.

La malaltia acostuma a ser lleu en persones sanes i ben vacunades. Les criatures molt petites, que encara no han completat la seva vacunació, poden presentar quadres més greus. La complicació més freqüent és la pneumònia.


Quines són les recomanacions dels i les pediatres?

Parar especial atenció i prevenció als nadons menors de dos mesos. 

Tenir el dia el calendari vacunal. 

En cas de tos en excés i persistent més enllà de les dues setmanes, consultar al o la pediatra. 

Rep el millor contingut al teu correu

Newsletter

Afegeix el teu email i fes clic a "Continuar".


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Martí Albesa
per Lluís Girona
El Govern accedeix a la proposta del Consell d'Educació de Catalunya que demanava tenir cinc dies laborables per preparar el retorn a les aules
Imatge il·lustrativa
Guillaume de Germain
per Alba Castellvi Miquel/Irene Ramentol
Claus perquè els infants es posin reptes, amb una mirada inclusiva
Imatge il·lustrativa
Ksenia Makagonov
Hi ha aprenentatges que superen els riscs des del punt de vista neurocientífic
Imatge il·lustrativa
Departament d'Educació
per Irene Ramentol
Propostes pedagògiques per Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat