Envato

Els casos de xarampió es disparen a tot Europa, sobretot en infants

En només tres mesos ja s'ha arribat gairebé al nivell d'infectats registrats durant tot el 2023

29 de maig de 2024 a les 14:15h
Envato
per Criar.cat
Els casos de xarampió segueixen augmentant a tot Europa, i la xifra de casos registrats aquest any aviat superarà el nombre total de casos registrats el 2023, segons han advertit l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i UNICEF. Durant els tres primers mesos del 2024 s'han notificat oficialment 56.634 casos de xarampió i quatre morts. Mentre que al llarg del 2023, es van notificar 61.070 casos i 13 morts.

El xarampió té un efecte devastador en la salut dels infants, sent els més petits els que corren més risc de patir complicacions greus. Les altes taxes d'hospitalització i l'afebliment durador del sistema immunitari dels nens i nenes els fan més vulnerables a altres malalties infeccioses.


Més de la meitat de les persones que van contraure xarampió a la Regió Europea de l'OMS el 2023 -a 45 dels 53 països de la Regió Europea- van ser hospitalitzades, cosa que demostra la greu càrrega que suposa per a les persones, les famílies i els sistemes d'atenció sanitària.

"Fins i tot, un sol cas de xarampió hauria de ser una crida urgent a l'acció. Ningú hauria de patir les conseqüències d'aquesta malaltia devastadora però fàcilment prevenible. Aplaudeixo tots els països que han accelerat els seus esforços per interrompre la transmissió mitjançant la vacunació de recuperació. Insto a tots els països que adoptin mesures immediates, fins i tot allà on la cobertura general d'immunització sigui alta, per vacunar les persones vulnerables, tancar les bretxes d'immunitat i evitar així que el virus s'instal·li a qualsevol comunitat”, explica el doctor Hans Henri P. Kluge, director regional de l'OMS per a Europa.


D'altra banda, les dades mostren que gairebé la meitat dels casos notificats el 2023 es van produir en menors de cinc anys, cosa que reflecteix una acumulació de nens i nenes que no van rebre la vacunació sistemàtica contra el xarampió i altres malalties prevenibles mitjançant immunització durant la pandèmia, juntament amb una lenta recuperació de la cobertura de vacunació el 2021 i 2022.

"Un augment dels casos de xarampió és un signe clar d'una interrupció de la cobertura d'immunització. A mesura que els casos de xarampió segueixen augmentant, necessitem una acció governamental urgent tant per reforçar els sistemes sanitaris com per aplicar mesures eficaces de salut pública que garanteixin la protecció de tots els nens davant d'aquesta malaltia perillosa però prevenible", afirma Regina De Dominicis, directora regional d'UNICEF per a Europa i Àsia Central.


Entre els infants menors de cinc anys que van contraure el xarampió el 2023, més de tres quartes parts no havien rebut cap dosi de vacuna contra aquesta malaltia. Al voltant del 99% no van rebre dues dosis de la vacuna que conté el virus del xarampió, que confereix la protecció necessària.


Però els casos de xarampió no només estan augmentant a Europa, sinó a tot el món. El 2023 es van produir més de 300.000 casos de xarampió a tot el món i les xifres notificades fins ara el 2024 indiquen que el total de l'any igualarà o superarà el total del 2023. Les importacions del virus entre països i continents es produeixen amb regularitat, i els brots d'aquesta malaltia altament infecciosa es produiran allà on el virus trobi focus de persones no vacunades o insuficientment vacunades.

Des de l'OMS recorden que el xarampió és una de les malalties més contagioses del món, que es propaga quan una persona infectada respira, tus o esternuda. El virus roman actiu i contagiós a l'aire o en superfícies infectades fins a 2 hores.

Qualsevol persona no immune es pot infectar. El símptoma més visible és una erupció cutània prominent, mentre que les complicacions poden incloure ceguesa, encefalitis, diarrea greu i deshidratació relacionada, infeccions d'orella i pneumònia.

S'estan produint casos i brots de xarampió a 27 dels 33 estats membres de la Regió Europea de l'OMS en què l'organització ha verificat l'eliminació del xarampió.

Rep el millor contingut al teu correu

Newsletter

Afegeix el teu email i fes clic a "Continuar".


 
Arxivat a:
ActualitatGeneral
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Àlex Gómez Ribera
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat