Kelly Sikkema

4 precaucions que has de tenir amb els videojocs i les apps si no vols comprometre les teves dades

Consells de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades per protegir tota la família

6 de juny de 2024 a les 07:00h
Kelly Sikkema
per Criar.cat
El teu fill o filla et demana jugar a videojocs? A casa consumiu aplicacions en línia? Els videojocs i les aplicacions de realitat estesa cada vegada irrompen a la vida dels infants de forma més prematura per la facilitat d'accés a través dels dispositius mòbils. 

Moltes poden ser d'utilitat, com per exemple aplicacions que són recursos amb finalitat pedagògica i que introdueixen components de “gamification” (joc), però has de saber que també poden comprometre les teves dades personals i les dels teus fills
Publicitat


Especialment si es tracta d'aplicacions o videojocs gratuïts i que es juguen en un entorn en línia atès que el seu model de negoci, molt probablement, estarà fonamentat en la recopilació i posterior explotació d'aquestes dades.
 
Publicitat

Això no implica necessàriament un ús amb finalitat comercial o de benefici econòmic. Molt sovint, està motivat per una voluntat de millorar el propi servei en termes de personalització. 
 
Publicitat


En el cas de la realitat augmentada cal tenir en compte que, a més d'exposar les nostres dades personals, com poden ser la veu, correu electrònic, contrasenya, missatges escrits, etc. sovint també impliquen la compartició de la nostra posició geogràfica (GPS) així com imatges del nostre entorn físic.

Tenir cura de les nostres dades personals és essencial perquè els nostres drets poden quedar afectats si queden al descobert (privacitat, llibertat, dignitat, no discriminació...). Encara més els drets dels menors d'edat, un dels col·lectius d'aquest tipus de producte, que pot resultar afectat pel que fa al lliure desenvolupament de la seva personalitat.

Avui us acostem 4 consells bàsics perquè protegiu les vostres dades i dels vostres fills si feu ús de videojocs o les apps:
 
Abans de decidir-te, mira, compara i tria bé...
 
Un cop som conscients que les dades personals dels nostres fills i filles són sovint el "preu" per jugar a determinats videojocs o utilitzar aplicacions i que pots comprometre tots els seus drets, la primera recomanació és identificar aquest "cost" de fer-ne ús. Compara, també, les diferents opcions disponibles en termes de privacitat.

Alerta amb els videojocs amb accés a internet!
 
Un cop coneguts els "preus" que impliquen les diferents opcions i els pros i contres de cadascuna d'elles seria convenient optar per aquella que proporcioni als nostres fills/es una certa utilitat i un menor grau de compromís en termes de protecció de les seves dades personals.
 
Probablement, el grau d'extracció de dades personals no és el mateix si s'opta per deixar que el nostre/a fill/a jugui a un videojoc en l'entorn d'una videoconsola retro sense connexió a internet que si juga mitjançant un smartphone a un joc en línia gratuït.

Revisa sempre les opcions de privacitat

Molts jocs i aplicacions ofereixen l’opció d’ajustar les preferències en termes de privacitat. És recomanable que es revisin les opcions de privacitat per defecte de tal manera que es pugui reduir el volum de dades personals que es veuran compromeses amb la interacció amb aquella aplicació o videojoc.

En definitiva, tot i que evidentment és una tasca a dur a terme, permet reduir-ne el "preu" que paguem o, més ben dit, paguen els nostres fills i filles.

Escull un nom i imatge inventat per al perfil

Finalment, hi ha una part que queda a mans de l’usuari. És important que siguem conscients de no sobreexposar-nos. A l’hora de crear el perfil, és preferible optar per un nom i imatge inventada, i no revelar la ubicació exacta. En definitiva, ser conscients que una sobreexposició perjudica.
 

Amb el suport de


Rep el millor contingut al teu correu

Newsletter

Afegeix el teu email i fes clic a "Continuar".


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
MónNatura Delta
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Txus Garcia
Masies, cases i apartaments ideals per un cap de setmana o les vacances escolars
Imatge il·lustrativa
Kelley Bozarth via Unsplash
per Dra. Anna Estapé
La Dra. Anna Estapé ens facilita alguns consells per tal de detectar i tractar aquesta malaltia que afecta 1 de cada 5 infants
Imatge il·lustrativa
Daiga Ellaby
per Irene Ramentol
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat