John Benítez

«L’ús incorrecte de les cadiretes infantils és més problemàtic que la seva qualitat en sí»

Parlem amb Jan Wenäll, enginyer del VTI crash safety laboratory de Suècia per saber què cal tenir present a l'hora d'escollir una bona cadireta infantil

John Benítez
per Criar.cat
Un dels principals dubtes que es plantegen a l’hora de viatjar en cotxe amb canalla és el de com garantir al màxim la seva seguretat durant el trajecte. Segons dades de l’OMS els accidents de trànsit són la primera causa de mortalitat entre els menors de dinou anys i es calcula que cada any perden la vida 260.000 infants a les carreteres.

L’ús de cadiretes infantils redueix en un 75% el risc de mort en cas d’accident i en un 90% el de lesions. Tot i això, una de cada tres cadiretes no s’utilitza de la forma adequada segons indica la DGT: nenes i nens que no porten l’arnès subjectat, se l’han tret pels laterals, cadiretes mal instal·lades o duen una cadireta d’un grup que no els pertoca segons mida i pes. 


Aquest és segons Jan Wenäll, enginyer del VTI crash safety laboratory, l’Institut Nacional de recerca de transport i carreteres de Suècia, un "L’ús incorrecte de les cadiretes infantils és més problemàtic que la seva qualitat en sí", assegura.

"Ens trobàvem amb el fet que molts pares i mares o bé no utilitzaven sistemes de retenció en trajectes curts"

"Ens trobàvem amb el fet que molts pares i mares o bé no utilitzaven sistemes de retenció en trajectes curts o bé que els utilitzessin de forma incorrecta, en contra de les instruccions d’instal·lació". 

Jan Wenäll va investigar durant cinc anys cada accident mortal que hi va haver a Suècia per tal de determinar quin seria el sistema de subjecció més segur per les criatures. En total van estudiar 70 accidents amb 79 nens morts per accidents de trànsit. 

"Un dels fets que va resultar especialment impactant va ser que molts d’aquests nens morien per traumatismes al cap o al coll, mentre que la resta de passatgers del mateix cotxe, progenitors i germans sobrevivien", explica. 

"Després d’haver vist tots aquests casos de nens petits, analitzar-ne les dades extretes, llegir els informes d'autòpsia, conèixer els noms dels nens i parlar amb els seus pares em va convèncer del tot l’eficàcia general d’utilitzar un seient en contra el sentit de la marxa", assegura.

Wenäll posa l’exemple de la posició dels astronautes en aterrar després de tornar de l’espai: "es col·loquen en una posició cap enrere per reduir la càrrega a l’esquena, al coll i al cap", ens diu.
 

"De fet, a la majoria d’avions comercials el personal d’assistència de cabina es posiciona d’esquena a la sortida d’emergència durant l’enlairament per aquest mateix motiu", detalla. 

"Si hagués de dissenyar un vehicle amb l’únic propòsit que fos segur davant les col·lisions fins i tot els adults viatjarien a contramarxa"

"Si hagués de dissenyar un vehicle amb l’únic propòsit que fos segur davant les col·lisions fins i tot els adults viatjarien a contramarxa", bromeja Wenäll. "Entenc que seria molt poc pràctic, però havent estudiat les col·lisions, el coll i l’esquena són els punts més fràgils del cos i el fet de viatjar d’esquena a la direcció protegeix literalment les espatlles", apunta. 

És per això que a l’hora d’ escollir una cadireta infantil cal prioritzar, tenint en compte les casuístiques personals i situacions familiars, les que van a contramarxa: de fet, des del mateix organisme suec recomanen que els nens i nenes de 0 fins als 5 anys utilitzin cadiretes a contramarxa. Paradoxalment, a l’estat espanyol, només és obligat dur la cadireta en contra el sentit de la marxa pels grups 0 i 0+*. 

Un altre dels dubtes que molts progenitors tenen és el d’utilitzar una cadireta de diversos grups o bé d’anar-la canviant sovint (ja sigui comprant-la de segona mà o que algun familiar o amistat la pugui deixar). 

Quan li preguntem a Jan Wenäll sobre el tema ens diu que no és ni més ni menys segur utilitzar un seient aprovat en diversos grups. Així i tot assegura que les possibilitats i probabilitats que els responsables de les criatures utilitzin els seients de manera incorrecta incrementen si hi ha diverses possibilitats en modificar-les. "En termes generals és preferible dur un sistema dedicat", assegura. 

"En general recomanaria utilitzar un seient de cotxe homologat (ECE R44 o ECE R 129) i tenir molta cura de seguir les instruccions d’instal·lació. A més si s’adquireix un producte amb la prova Plus test** es garantirà una millor protecció del cap i el coll de l’infant", explica Wenäll.

Wenäll destaca la importància d’utilitzar correctament les cadiretes infantils en trajectes curts, d’anada o tornada a l’escola bressol, al supermercat… "No només cal fer les coses bé en viatges llargs o anant de vacances, en els desplaçaments quotidians també cal anar amb compte. Al cap i a la fi els accidents seguiran passant, però quan ho facin, sempre hauràs fet el possible per protegir els teus fills", conclou. 

Per consultar la regulació dels anomenats “sistemes de seguretat infantil” de la DGT podeu fer clic aquí. Per consultar les cadiretes homologades amb el sistema Plus test podeu fer clic aquí (font , organisme regulador de trànsit de Suècia).


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres