TEST: Comprova si tens una relació tòxica

Les relacions tòxiques poden afectar les criatures

per Criar.cat
Una relació tòxica és aquella en la qual les persones involucrades es fan mal, no només físicament, sinó també pot ser de manera emocional o psicològica. Per agredir-se utilitzen la manipulació, el xantatge, el control, el càstig, el sarcar-me, la burla o fins i tot cops. 

Les relacions tòxiques afecten les criatures. Ens ho assegura Eva Moreno, psicòloga i terapeuta de parella. "Si a casa els pares es comporten de manera tòxica les criatures aprenen aquest model, en el qual els fills o filles poden arribar a reproduir els rols de la mare o el pare.


La por de l'abandonament o a que fills i filles creixin en un entorn de carències afectives, porta a moltes famílies a "aguantar" aquesta situació tan poc sana. També influeix l'àmbit econòmic, l'elevat preu dels lloguers i el concepte erroni que tenim de l'amor.

"Estem educats amb una percepció que l'amor de debò ens fa patir. Ho hem après de l'errònia concepció romàntica de l'amb tu tot o res, des de la necessitat de tenir una altra persona per completar-nos, de la concepció que si no tens parella no ets complet, et manca un membre, no ets acceptat socialment. I això no és així", explica Eva Moreno.


"Les criatures aprenen del que viuen i veuen i per tant la relació entre els pares és el model d'aprenentatge pels fills. Val més el que fan que el que diuen"; explica la sexòloga. Per això és tan important aquesta comunicació i relació entre els referents adults.

Si criden o dialoguen, si es fan petons i abraçades o si ni es miren. Les relacions tòxiques també s'estableixen en relació la família i els amics. "Mares o pares que volen crear animadversió cap a l'altre cònjugue o la nova parella de l'altre, altres familiars o amics", explica l'Eva.

"La conscienciació i l'educació és clau per tal de trobar solució a tot plegat. Cada generació millora l'anterior", assegura. Per això hem preparat un test per tal de detectar ràpidament si pots tenir una relació tòxica. "Si contestes afirmativament alguna d'aquestes preguntes demana ajuda, no deixis passar més temps"; ens diu l'experta. 

 

T'ha agradat aquest contingut?
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres