TEST: Comprova si tens una relació tòxica

Les relacions tòxiques poden afectar les criatures

per Criar.cat
Una relació tòxica és aquella en la qual les persones involucrades es fan mal, no només físicament, sinó també pot ser de manera emocional o psicològica. Per agredir-se utilitzen la manipulació, el xantatge, el control, el càstig, el sarcar-me, la burla o fins i tot cops. 

Les relacions tòxiques afecten les criatures. Ens ho assegura Eva Moreno, psicòloga i terapeuta de parella. "Si a casa els pares es comporten de manera tòxica les criatures aprenen aquest model, en el qual els fills o filles poden arribar a reproduir els rols de la mare o el pare.


La por de l'abandonament o a que fills i filles creixin en un entorn de carències afectives, porta a moltes famílies a "aguantar" aquesta situació tan poc sana. També influeix l'àmbit econòmic, l'elevat preu dels lloguers i el concepte erroni que tenim de l'amor.

"Estem educats amb una percepció que l'amor de debò ens fa patir. Ho hem après de l'errònia concepció romàntica de l'amb tu tot o res, des de la necessitat de tenir una altra persona per completar-nos, de la concepció que si no tens parella no ets complet, et manca un membre, no ets acceptat socialment. I això no és així", explica Eva Moreno.


"Les criatures aprenen del que viuen i veuen i per tant la relació entre els pares és el model d'aprenentatge pels fills. Val més el que fan que el que diuen"; explica la sexòloga. Per això és tan important aquesta comunicació i relació entre els referents adults.

Si criden o dialoguen, si es fan petons i abraçades o si ni es miren. Les relacions tòxiques també s'estableixen en relació la família i els amics. "Mares o pares que volen crear animadversió cap a l'altre cònjugue o la nova parella de l'altre, altres familiars o amics", explica l'Eva.

"La conscienciació i l'educació és clau per tal de trobar solució a tot plegat. Cada generació millora l'anterior", assegura. Per això hem preparat un test per tal de detectar ràpidament si pots tenir una relació tòxica. "Si contestes afirmativament alguna d'aquestes preguntes demana ajuda, no deixis passar més temps"; ens diu l'experta. 

 

T'ha agradat aquest contingut?
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres