TEST: Comprova si tens una relació tòxica

Les relacions tòxiques poden afectar les criatures

21 d'abril de 2021 a les 09:33h
per Criar.cat
Una relació tòxica és aquella en la qual les persones involucrades es fan mal, no només físicament, sinó també pot ser de manera emocional o psicològica. Per agredir-se utilitzen la manipulació, el xantatge, el control, el càstig, el sarcar-me, la burla o fins i tot cops. 

Les relacions tòxiques afecten les criatures. Ens ho assegura Eva Moreno, psicòloga i terapeuta de parella. "Si a casa els pares es comporten de manera tòxica les criatures aprenen aquest model, en el qual els fills o filles poden arribar a reproduir els rols de la mare o el pare.


La por de l'abandonament o a que fills i filles creixin en un entorn de carències afectives, porta a moltes famílies a "aguantar" aquesta situació tan poc sana. També influeix l'àmbit econòmic, l'elevat preu dels lloguers i el concepte erroni que tenim de l'amor.

"Estem educats amb una percepció que l'amor de debò ens fa patir. Ho hem après de l'errònia concepció romàntica de l'amb tu tot o res, des de la necessitat de tenir una altra persona per completar-nos, de la concepció que si no tens parella no ets complet, et manca un membre, no ets acceptat socialment. I això no és així", explica Eva Moreno.


"Les criatures aprenen del que viuen i veuen i per tant la relació entre els pares és el model d'aprenentatge pels fills. Val més el que fan que el que diuen"; explica la sexòloga. Per això és tan important aquesta comunicació i relació entre els referents adults.

Si criden o dialoguen, si es fan petons i abraçades o si ni es miren. Les relacions tòxiques també s'estableixen en relació la família i els amics. "Mares o pares que volen crear animadversió cap a l'altre cònjugue o la nova parella de l'altre, altres familiars o amics", explica l'Eva.


"La conscienciació i l'educació és clau per tal de trobar solució a tot plegat. Cada generació millora l'anterior", assegura. Per això hem preparat un test per tal de detectar ràpidament si pots tenir una relació tòxica. "Si contestes afirmativament alguna d'aquestes preguntes demana ajuda, no deixis passar més temps"; ens diu l'experta. 

 

T'ha agradat aquest contingut?
 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
fotograma de Sirocco i el Regne dels Vents
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat