Glen Carrie

Com sostenir la ràbia?

Parlem de la ràbia, aquesta emoció que ningú vol sentir amb la psicòloga Naila Martínez Poveda

5 de desembre de 2023 a les 07:16h
Glen Carrie
per Criar.cat
Sovint ens enfadem, ens enrabiem, cridem, no ens sentim bé amb nosaltres mateixos/es. El mateix els passa a les nostres criatures. 

Totes les emocions són normals. Aprendre a transitar-les, a tenir-les i sostenir-les és primordial per tal que les situacions no ens sobrepassin. En parlem amb la psicòloga Naila Martínez Poveda. 


Com ens relacionem amb les emocions? Les persones separem les emocions en positives o negatives. És necessari un canvi de perspectiva vers aquesta separació, ja que totes les emocions són positives per la nostra supervivència. Per tant, diem que hi ha emocions agradables i emocions desagradables. Dins les emocions desagradables ens trobem amb la tristesa, la por i la ràbia, sent la ràbia una de les més perjudicades a la nostra societat.

Què ens passa amb la ràbia? Quan som petites ens fan saber que enfadar-se no està ben vist, que no és de senyoretes, o que no podem estar enfadades més d’un determinat temps, ja que no és socialment desitjable. Encara que aquests missatges siguin compartits des de l’amor i des del mapa que han après els nostres pares, passen a formar part de la nostra vida adulta, molts cops de forma inconscient, i segurament els heretaran les nostres filles, sent la ràbia una de les nostres emocions negades, amb tot el que comporta.


Per a què serveix la ràbia? Per què surt? Per posar límits. Per fer saber a l’altre, i a nosaltres mateixes, on estic jo i on està l’altre, fins on el deixo entrar en el meu espai físic, món emocional... és vital per tenir relacions saludables poder contactar i retirar-me, i això ho aprenem amb els límits. 

I per què està tan mal vista? Perquè com totes les emocions, la ràbia és gradual, i acostumem a associar-la amb el seu punt més alt: les explosions d’ira, a l’odi i a les faltes de respecte. Però si en comptes de negar-la, ens la deixem sentir a cada petita situació, donant-li l’espai que li correspon, i la gestionem de forma saludable, no caldrà arribar a l’explosió i ens començarem a relacionar amb ella des d’un altre punt i gaudint dels grans beneficis que té per nosaltres i les nostres relacions.

  
Com podem donar-li aquest espai? Donar-li espai és sinònim de sostenir-la, no l'aguanto, l'accepto tal i com és. I a partir d'aquí li puc donar forma i gestionar-la.

També, observant que si acostumem a explotar, segurament hi ha dolor darrere. En aquest cas és necessari aturar-me i ser conscient de les coses que em desagraden i respectar-me-les. Sovint explotem donat que aguantem fins que el cos ja no pot més. En altres ocasions, tenim molta capacitat d’aguantar i el que fem és evitar el conflicte tornant-nos agressives amb nosaltres mateixes.


En segon lloc, poder comunicar a l’altre o a mi mateixa allò que no m’agrada o m’ha fet mal. Sempre en primera persona, donat que no és l’altre que m’enfada, sinó que a mi m’ha enfadat el que ha fet l’altre. La persona que tinc davant, senzillament és, i a mi, per la meva situació o història, em fa mal (però potser a la meva veïna la mateixa situació li sembla divertida!).

Finalment, ser honestes amb nosaltres mateixes i amb l’altra, i demanar què ens agradaria en lloc d'allò que ens molesta, responsabilitzant-nos del nostre benestar i sent clares amb l’altre.

Segueix a @llavorsenxarxa


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Martí Albesa
per Lluís Girona
El Govern accedeix a la proposta del Consell d'Educació de Catalunya que demanava tenir cinc dies laborables per preparar el retorn a les aules
Imatge il·lustrativa
Guillaume de Germain
per Alba Castellvi Miquel/Irene Ramentol
Claus perquè els infants es posin reptes, amb una mirada inclusiva
Imatge il·lustrativa
Ksenia Makagonov
Hi ha aprenentatges que superen els riscs des del punt de vista neurocientífic
Imatge il·lustrativa
Departament d'Educació
per Irene Ramentol
Propostes pedagògiques per Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat