Màquina de vapor del Tren de Palau, de Palau-solità i Plegamans | Toni Roca

Parcs amb circuit de trenets a Catalunya

Aquests són els 12 circuits de ferrocarril en miniatura que podeu visitar, ideals per passar el dia amb canalla

Màquina de vapor del Tren de Palau, de Palau-solità i Plegamans | Toni Roca
A Catalunya hi ha 12 circuits de trenets permanents on podeu passar una bona estona amb la canalla i introduir-los en el món del ferrocarril. N'hi ha de més grans i de més petits, i es classifiquen segons la mida de les galgues (de 5, 7¼ o 10 polzades) que determinen la mida de les màquines, els vagons de mercaderies i els cotxes de passatgers. D'aquesta manera en alguns hi podreu viatjar assaguts al damunt i en fila d'una persona, i en d'altres hi podreu anar a dins, en grups de dos o de quatre. 

Aquests circuits estan gestionants per entitats i associacions sense ànim de lucre d'àmbit local, i els qui hi treballen són voluntaris. Els donatius per adquirir els tíquets, amb preus simbòlics, es destinen a la reparació i manteniment de les instal·lacions i els trenets. Aquestes entitats estan agrupades a la Federació Catalana d'Amics del Ferrocarril (FCAF).


Si us agraden els circuits de trenets i teniu ganes de descobrir-ne de nous, aquí us deixem la llista dels que podeu visitar a Catalunya:

 1. Trenet de l'Oreneta, Barcelona
 2. Ferrocarril de Can Guarino, Masnou
 3. Circuit Ferroviari Cal Gavatx, Franqueses del Vallès
 4. Tren de Palau, Palau-solità i Plegamans
 5. Trenet del Parc de Catalunya, Sabadell
 6. Ferrocarril de Vallparadís, Terrassa
 7. Ferrocarril de Can Mercader, Cornellà de Llobregat
 8. Trenet del Parc de Ribes Roges, Vilanova i la Geltrú
 9. Carrilet de Vilamanya, Riudecanyes
 10. Parc del Ferrocarril de la Misericòrdia, Reus
 11. Trenet de la Vall d'Aro, Castell d'Aro
 12. Ferrocarril del Parc de l'Estació, Fornells de la Selva

El Tren de l'Oreneta, al Parc del Castell de l'Oreneta, a Barcelona

Està situat a la part alta del Parc del Castell de l'Oreneta, en ple bosc, en un entorn vegetal esplèndid que inclou arbres catalogats. El seu recorregut, de més de 600 metres, s'assimilia a d'un típic tren de muntanya, amb desnivells i accidents naturals. Incorpora tres amples de via diferents, de manera que té màquines i cotxes de diferents mides. Els que s'utilitzen per al públic permeten que els passatgers hi vagin a dins. Està gestionat pel Centro de Estudios - Modelismo Vapor i es va posar en funcionament l'any 1981.
 

Horari de funcionament: diumenges i festius, de 10:30 a 13:30
Calendari: obert tot l'any excepte el mes d'agost
Preu: 2€ per persona
Web Ferrocarril de Can Guarino, al Masnou

Els Amics del Ferrocarril del Masnou (AFEM) s'encarreguen de la gestió i manteniment del circuit de Can Guarino, de 5 polzades. La mida de les màquines i els vagons fa que els passatgers hi viatgin asseguts al damunt. El trenet fa tres voltes al circuit seguint trajectes lleugerament diferents cada vegada, fent aproximadament mig quilòmetre de recorregut que incloue un pont per damunt d'un petit estany. 
 

Horari de funcionament: diumenges, d'11:00 a 13:00
Calendari: obert tot l'any excepte els mesos de juliol i agost
Preu: 1€ per persona. Abonaments de 6 viatges per 5€ i de 15 viatges per 10€
Web Circuit Ferroviari Cal Gavatx, a les Franqueses del Vallès

La Masia de Cal Gavatx és la seu del Centre d'Estudis Ferroviaris Via Oberta que, entre altres coses, s'ocupa de la gestió i manteniment del circuit de trenets. A la pròpia Masia s'hi pot visitar també una exposició de maquetes ferroviàries que es posen en marxa coincidint amb l'horari d'obertura del Circuit. Té mig quilòmetre de vies de dos amples, 5 i 7¼ polzades, de manera que els cotxes són per anar-hi assegut al damunt.
 

Horari de funcionament: dimecres de 17:30 a 20:00 i diumenges d'11:00 a 13:00.
Calendari: tancat per vacances de finals de juny a mitjans de setembre.
Preu: 1,50€ per persona. Abonament de 4 viatges per 5€.
Web Tren de Palau, al Parc de l'Hostal del Fum, a Palau-solità i Plegamans

Aquest és el trenet en via de 10 polzades més llarg de l'Europa continental, amb més de tres quilòmetres de recorregut. El seu trajecte inclou ponts, passos a nivell i un túnel, en un entorn natural i idíl·lic. Dins l'horari d'obertura, hi ha sortides cada 15 o 20 minuts. A més, d'octubre a maig (aproximadament i en funció del temps) el quart diumenge de cada mes fan funcionar la locomotora a vapor. El circuit està gestionat per l'Associació Cultural Amics del Ferrocarril. 
 

Horari de funcionament: diumenges d'11:00 a 13:00 (dissabtes obert només per a socis)
Calendari: tancat per vacances els mesos de juliol i agost i també els diumenges coincidents amb festes assenyalades.
Preu: consultar a taquilla
Web Trenet del Parc de Catalunya, a Sabadell

Aquest és un circuit de tres quilòmetres que representa el típic ferrocarril de muntanya amb pendents, un viaducte, sis túnels, tallers i dipòsits. Té vies de 7¼ i 10 polzades, de manera que els passatgers viatgen dins dels vagons. Està gestionat pel Centre de Modelisme Ferroviari de Sabadell, que, a més, organitza la Diada del Ferrocarril el mes de setembre. El circuit de trenets està ubicat als voltants de la Masia de Can Rull, dins el Parc de Catalunya, on podreu gaudir de moltes altres activitats, com jocs infantils i tobogants gegants. 
 

Horari de funcionament: diumenges i festius d'11:00 a 13:45, amb horari especial per Festa Major.
Calendari: tancat per vacances a l'agost.
Preu: 2 € per tíquet, gratuït per a menors d'un any.
Web Ferrocarril de Vallparadís, al Parc de Vallparadís,  a Terrassa

Dins el gran Parc de Vallparadís, a la zona del Pla del Castell, hi trobareu el Ferrocarril en miniatura. Un circuit de 340 metres que travessa un canal d'aigua gràcies al Pont de la cascada, passa per un túnel i ofereix vistes del Castell de la Cartoixa Vallparadís. A primers de juliol, coincidint amb la Festa Major, s'hi fa la Trobada anual de vaporistes - modelistes, i hi ha horaris especials de circulació durant la celebració del Picnic-Jazz el mes de març.
 

Horari de funcionament: diumenges d'11:00 a 13:30h.
Calendari: tancat per vacances a l'agost.
Preu: 1 € per persona.
Web Ferrocarril de Can Mercader, al Parc de Can Mercader, a Cornellà de Llobregat

El circuit de trenets és l'atractiu més emblemàtic del Parc de Can Mercader. Té més de 800 metres de recorregut i incorpora elements com un túnel de 21 metres, ponts metàl·lics, un pas a nivell, a més de totes les instal·lacions necessàries per al manteniment. Està gestionat pel Club d'Amics del Ferrocarril de Cornellà i disposa de 10 locomotores a vapor i 20 d'elèctriques, amb els seus corresponents vagons i cotxes de passatgers. El tercer diumenge d'octubre celebren La Festa del Trenet i la Trobada de Vaporosos
 

Horari de funcionament: diumenges i festius nacionals d'11:15 a 13:30h.
Calendari: tancat per vacances a l'agost i el Divendres Sant, Sant Joan, 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener.
Preu: 2€ per persona, abonament de 10 viatges per 15€. Consulteu els descomptes per família nombrosa, monoparental o discapacitats.
Web Trenet del Parc de Ribes Roges, a Vilanova i la Geltrú

A primera línia de mar, dins el Parc de Ribes Roges, el trenet de Vilanova i la Geltrú us permetrà gaudir d'un dia perfecte de ferrocarril i jocs al parc i a platja, que podeu arrodonir amb la visita al Museu del Ferrocarril de Catalunya ubicat al costat l'estació de RENFE. El circuit està gestionat pels Amics del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú i té una galga de 5 polzades i un recorregut que rodeja monticles, passa per un pont i per un túnel. Tenen obert tot l'any i només deixen de circular quan plou.
 

Horari de funcionament: diumenges d'11:00 a 14:00, excepte els mesos de juliol i agost, que funciona els dissabtes de 18:00 a 21:00
Calendari: obert tot l'any
Preu: 1,50€ per persona (preu únic)
Web Carrilet de Vilamanya, a Riudecanyes

El de Vilamanya és molt més que un trenet, ja que es troba dins d'una instal·lació que inclou l'estació principal amb una exposició de joquines, una petita granja amb cabres, oques i gallines, una àrea de picnic amb jocs infantils, un camp de futbol i una zona de bosc amb alzines centenàries per on podreu passejar per un recorregut d'uns 500 metres i on trobareu la casa de l'àvia de la Caputxeta. El circuit de trenets té galgues de 15 i de 7¼ polzades, de manera que podreu viatjar dins dels vagons per un recorregut d'aproximadament un quilòmetre. La visita completa dura una mica més d'una hora i la instal·lació està gestionada per l'Associació de Modelistes Ferroviaris.
 

Horari de funcionament: dissabtes i diumenges de 10:00 a 18:00.
Calendari: obert de finals de febrer a finals d'octubre, excepte a l'agost, que tanca per vacances.
Preu: 7€ els adults i 6€ els infants.  
Web Parc del Ferrocarril de la Misericòrdia, a Reus

Ubicat ben a prop del Santuari de Misericòrdia, el circuit de trenets de Reus és una línia de cinc polzades amb mig quilòmetre de recorregut. El trajecte passa per damunt d'una font circular amb sortidors i té un pas a nivell i un canvi d'agulles, a més d'una zona coberta d'accés per a passatgers. El circuit està dins del Parc del Trenet, una gran zona verda on també hi trobareu zones de joc infantil. També compten amb una exposició de maquetes ferroviàries a la seva seu social, ubicada al Passeig Mata, 17, que es pot visitar demanant cita prèvia al 609 388 943.
 
 
Horari de funcionament: diumenges d'11:00 a 13:00
Calendari: tancat per vacances els mesos de juliol i agost
Preu: 1,50 € per persona  
Web Trenet de la Vall d'Aro, al Parc de l'Estació de Castell d'Aro

Dins el cricuit del Trenet de la Vall d'Aro, entre els seus 750 metres de vies, hi trobareu restaurada i exposada la locomotora que va fer el darrer trajecte entre Sant Feliu de Guíxols i Girona, que es coneixia com a "Feliuet" o "Carrilet". A més, l'Associació Trenet Vall d'Aro, que gestiona la instal·lació, té en projecte restaurar també tres cotxes de passatgers que completarien el tren. El circuit de trenets, de 5 polzades, és obert els diumenges i festius durant tot l'any.
 

Horari de funcionament: diumenges i festius d'11:00 a 13:00.
Calendari: obert tot l'any (excepte si plou)
Preu: gratuït  
Web Ferrocarril del Parc de l'Estació, a Fornells de la Selva

Just al costat de l'estació de Fornells de la Selva hi trobareu el circuit de trenets i un espai amb maquetes i una exposició d'objectes ferroviaris que es pot visitar els diumenges de 10:30 a 13:00. El circuit té uns 600 metres linals de via i hi ha exposada una locomotora de vapor que feia la línia de Sant Feliu. També tenen un cotxe de passatgers del tren d'Olot. Tot plegat gestionat per l'Associació d'Amics del Ferrocarril de les Comarques Gironines.
 

Horari de funcionament: diumengesd'11:00 a 13:00.
Calendari: a l'agost tancat per vacances
Preu: 1 € per persona
Web A Sant Esteve d'en Bas, a a prop d'Olot, també hi havia hagut el Tren tripulat d'en Bas, però aquest va quedar definitivament clausurat l'any 2017. 

Fotos: Alba Carreres (foto1), Amics del Ferrocarril del Masnou (foto2), Associació Via Oberta Cal Gavatx (foto3), Toni Roca (foto4), Juanma Peláez (foto5), Josep Sellarès (foto6), Club d'Amics del Ferrocarril - Cornellà (foto7), Clara Virgili (foto8), Associació de Modelistes Ferroviaris (foto9), Marc Busquets (foto10), Associació Trenet Vall d'Aro (foto11), Associació d'Amics del Ferrocarril de Girona (foto12).

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres