Alireza Attari

10 coses que potser no saps sobre els nens i nenes amb autisme

Hi ha tot un espectre de trastorns que s'engloben dins dels anomenats TEA (Trastorn de l'Espectre Autista)

Alireza Attari
A Catalunya, 1 de cada 81 persones tenen autisme, una xifra que va en augment segons l'Associació Aprenem. Diversos estudis relacionen un augment de casos per a progenitors de més edat i també en criatures prematures

No totes les criatures ni totes les persones amb autisme tenen els mateixos trets característics. El Dr. Francesc Cuxart, d'Autisme la Garriga, ho sap molt bé. Allà hi fan tests per tal de detectar precoçment aquesta discapacitat permanent del desenvolupament que es manifesta en els tres primers anys de vida.


La detecció precoç és clau per acompanyar correctament les necessitats dels infants. La ciència ha demostrat que són les alertes de les famílies les qui faciliten aquesta detecció. 

Per tal de trencar mites i tabús que hi ha sobre l'autisme, i més especialment sobre l'autisme infantil, hem preparat aquesta guia, amb la col·laboració del Dr. Francesc Cuxart.  


L'autisme no es cura, tot i que sí que es pot millorar. De fet, una bona detecció precoç i acompanyament pot millorar-ne l'evolució significativament

El quadre clínic pot ser molt variat a causa de la intensitat de símptomes fonamentals, la intel·ligència i el patró dels símptomes associats

Dificultats sensorials: Una de les característiques comunes és que tenen una alteració sensorial. La majoria són molt sensibles a les llums, sorolls, textures... els costa inhibir estímuls irrellevants.

Davant d'això, i depenent la gravetat del cas, pot ser que reaccionin o bé saltant, donant voltes, fent cops de cap... Això és senyal que se senten saturats i necessiten fer-ho per regular-se. No hem de parar aquestes conductes. 

 No totes les nenes i nens amb autisme són més intel·ligents: De fet un 40% presenten alguna mena de discapacitat intel·lectual a banda del retard propi de l'autisme. La imatge que tenim al cap, a l'imaginari col·lectiu, d'una persona amb autisme és el de Sam (Atypical. Netflix) o bé Shaun (The Good Doctor). La realitat però és que només una minoria s'assembla a aquests personatges de la ficció.

En alguns casos els costa menys el llenguatge matemàtic que el llenguatge verbal: i aquí és on es genera el mite de grans matemàtics que són autistes. Sí que és cert que hi ha certs aspectes matemàtics que dominen més amb relació a altres coses. 

No tots els nens i nenes amb autisme rebutgen el contacte físic. Dependrà entre altres coses de la major o menor gravetat. Són criatures que buscaran abans una persona adulta de referència que un igual. Solen ignorar altres nens i nenes i no comparteixen els mateixos interessos. Majoritàriament prioritzaran l'activitat que estiguin fent al contacte o la companyia.

Cal respectar el seu espai: es poden sentir cohibits amb una mirada, dient-los "Hola", fent-los un petó o una abraçada. Cal preguntar abans de dur a terme qualsevol d'aquestes interaccions socials que sovint no poden comprendre. 

La comunicació a través de pictogrames els ajuda: Els suports visuals, més que la seqüència d'ordre verbal, pot ajudar a millorar la comunicació amb nens i nenes amb autisme. 

Poden o no tenir una afició més marcada que les altres i destacar especialment en allò que els agrada i que els motiva. Tot i això no és un fet únic de les persones amb autisme. Tots i totes tenim hobbies.

 
Alba Carreres
Responsable editorial de Criar.cat
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres