Quins són els factors de risc i els riscos de la prematuritat?

Ens ho explica el Dr. Alfredo García Alix, neonatòleg i president de la Fundació NENE

per Criar.cat
Per què hi ha criatures que neixen abans de la setmana 37 de gestació? Quins són els factors que influeixen en aquesta prematuritat? Què influeix perquè una criatura neixi de manera prematura?

Segons ens explica el Dr. Alfredo García Alix, neonatòleg i president de la Fundació NENE, d'ajuda als nounats amb problemes neurològic, un dels factors de risc principal és el nivell socioeconòmic.


Són molts els estudis que relacionen i comparen aquest factor amb el de la salut i segons ens diu el doctor això pot tenir a veure, entre altres coses, amb diversos factors com és l'alimentació, els nivells d'estrès, hàbits saludables... que hi ha hagut no només durant l'embaràs, però també especialment durant l'embaràs.

De fet, segons ens diu, és clau que les famílies estiguin clarament compromeses en aquestes cures de manera perllongada, poder oferir el mètode cangur, el pell amb pell, poder estar al seu costat per oferir-los major riquesa d'estímuls, especialment si les criatures són prematures.


Què passa? Que hi ha persones que o bé perquè no poden deixar de treballar per poder atendre aquestes criatures, perquè tenen altres germans i no poden assumir el cost de cangurs, perquè no es poden pagar els menús dels hospitals per quedar-se la major part del dia amb l'infant, perquè no poden fer front a la despesa que pot suposar un lloguer a prop de l'hospital per tenir cura d'aquest infant, que no poden estar al costat d'aquesta criatura i clarament l'evolució és més deficitària que en contextos més favorables.

En aquest sentit les famílies que procuren que la criatura estigui en un entorn silenciós, amb la llum regulada, estant al costat d'aquesta criatura, podent oferir lactància materna o bé llet d'altres mares donants, evolucionen més favorablement. 

"S'ha demostrat que hi ha una sèrie de factors com són l'estil de cures, la capacitat d'aquestes que nodreix el cervell, li proporciona escalfor i aquest vincle reforça les connexions neuronals. El millor estímul pel desenvolupament d'aquests infants és l'entorn amb les famílies", explica el doctor. 


Seguint amb el fil d'altres elements que són importants a tenir en compte com a factors de risc de la prematuritat un d'ells són les tècniques de reproducció assistida. Des de la Fundació NENE expliquen que tot i que en la majoria de centres de reproducció assistida es transfereix un únic embrió per tal de prevenir l'embaràs múltiple i la prematuritat, hi ha factors com l'edat que poden fer que s'augmenti el risc de tenir preeclàmpsia o hipertensió que són factors estretament associats amb la prematuritat.

Els factors biològics també influeixen en tot plegat. Està clar que hi ha persones més predisposades a patir un part de manera prematura que d'altres. Un estudi publicat per la revista Human Molecular Genetics demostra que certes alteracions de la metilació (un procés pel qual s'afegeixen grups metil a l'ADN), d'un grup de gens en la placenta, és un indicador fiable d'un risc elevat de part prematur. 

"Com menor és l'edat gestacional major risc per la criatura de patir un trastorn del neurodesenvolupament", afirma el doctor. I és que néixer a la setmana 32 significa tenir entre un 5-15% més de risc de patir-lo en comparació dels nadons nascuts a terme. Però és que néixer abans de la 28 significa tenir un 30% més de possibilitats de patir un problema neuroevolutiu durant la infantesa.

Des de la Fundació NENE destaquen la importància d'aquesta interacció entre pares i criatures prematures, creuen que cal combatre aquestes desigualtats que pateixen en especial les famílies amb dificultats econòmiques i asseguren que calen protocols per detectar la depressió postpart.

"Moltes d'aquestes famílies tenen estrès postreumàtic, no només els ha nascut un nadó quan no s'ho esperaven sinó que viuen amb angoixa i incertesa. Cada dia és una lluita, apareixen nous problemes i amenaces. Tot això condiciona al fet que hi puguin haver problemes de salut mental", assegura el Dr. Alfredo García Alix.

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres