Chris Hardy

Què fer amb les joguines que no utilitzem?

Un llistat d'entitats catalanes que incentiven la donació o reutilització de joguines

12 de desembre de 2022 a les 14:00h
Chris Hardy
per Andrea Gabarró / Irene Ramentol
Moltes famílies es troben amb una gran acumulació de joguines sense ús a casa seva pels volts de Nadal. Sovint, són joguines que estan en bon estat, o fins i tot noves, que podrien gaudir d'una segona vida en comptes de ser llençades.

A Criar.cat apostem per l'aprofitament i el reciclatge, i per això hem elaborat un llistat dels punts solidaris de recollida on es poden anar a portar joguines i en alguns casos, fins i tot, roba:

 Joguines usades no bèl·liques, llibres, disfresses i material escolar:

 Il·lusions solidàries

Entitat il·lusions solidàries és una associació de voluntaris sense ànim de lucre que es dedica, des de 2012, a la recollida de joguines no bèl·liques, llibres infantils, disfresses o material escolar per a nens en risc d'exclusió social. Tot el material ha d’estar en bon estat. Aquesta iniciativa funciona sobretot durant Nadal i en èpoques com l’inici i el final de curs. Duen a terme la seva campanya a les quatre províncies catalanes conjuntament amb diferents centres, i a Barcelona tenen punts de recollides a Caldes d’Estrac i a la Nau Vila Besòs, al torrent d’Estadella 11, a Sant Andreu. Hi són els dilluns matí, dimarts tarda i dijous tarda, però recomanen trucar abans als telèfons 664 508 242 o 93 791 22 42. L'any passat van entregar unes 16.000 unitats.


 Joguines sense fronteres

Joguines sense fronteres és una ONG que des de l’any 2000 s’encarrega de recollir les no bèl·liques usades, contes i llibres infantils durant tot l’any. No recullen peluixos, joguines de roba amb part electrònica, jocs de treballs manuals ja emprats o aquells que siguin per fer menjar. Tot el material ha d’estar en bon estat. Els seus punts de recollida es troben a Vic, Igualada, Montcada i Reixac i Sant Antoni de Vilamajor. Un cop netes i revisades es reparteixen entre particulars i associacions que treballen amb menors i adolescents en situació de vulnerabilitat de tot arreu del món. Per poder fer una donació cal demanar cita a través de correu electrònic [email protected] o per telèfon: 630432529 per les entregues a Vic, Montcada i Sant Antoni. Per entregues a Igualada al 616432215L'última campanya, efectuada l'any 2021, se'n van entregar 10.600.

  Joguines noves, no sexistes, no bèl·liques i cooperatives:

 Creu Roja

Un any més, Creu Roja activa la campanya de recollida de joguines noves, cooperatives i no sexistes ni bèl·liques "Els seus drets en joc". En el següent web podeu trobar tots els punts de recollida de Catalunya, als quals es pot acudir sense cita: Punts de Recollida – La Joguina Educativa. També teniu a continuació un mapa: 



Un cop feta la recollida, s'entreguen als infants en situació de vulnerabilitat a Catalunya. L’any passat, 21.109 nens van rebre'n a Catalunya. A  la província de Barcelona la xifra va ser de 13.711. L’objectiu d’aquest any és recollir-ne 22.000 per a les 4 províncies.


 Bombers de Barcelona

Un any més els Bombers de Barcelona han engegat una campanya de recollida de joguines perquè cap infant es quedi sense regal aquest Nadal. Des d’avui, hi podeu col·laborar portant una joguina nova per a nens i nenes de fins a 16 anys.

La recollida de joguines es farà a l’Espai Bombers fins al dia 4 de gener. A canvi d’aquesta col·laboració el museu ofereix la possibilitat de visitar-lo de manera gratuïta. També es poden portar les joguines a qualsevol parc de bombers de Barcelona fins al 20 de desembre.

Una altra manera de participar-hi és comprant les joguines creades pels Bombers de Barcelona, com el Joc de la Foca, ja a la venda a l’Espai Bombers. El joc, amb il·lustracions de la reconeguda Pilarín Bayés, és similar al joc de l’oca però té com a objectiu que els més petits aprenguin jugant com prevenir i evitar el risc d’incendi.

Finalment, també és possible fer una aportació econòmica a través de la Fundació Migranodearena. Amb la recaptació obtinguda, els Bombers Solidaris compraran joguines educatives, sostenibles i de proximitat.

Joguines usades de tota mena, roba i calçat:

 Punts verds a Barcelona

Podeu dur les vostres joguines usades a qualsevol dels 30 punts verds que hi ha distribuïts per tot Barcelona ciutat. A les deixalleries hi ha un espai on deixar-les. A part, també s'hi pot portar roba i calçat. Aquesta iniciativa dura tot l'any i té l'objectiu d’allargar la seva vida útil i tractar-les de forma correcta quan ja no es poden aprofitar. L’horari dels punts verds de barri és de dilluns a dissabte de 9:00 a 14:00 i de 16:30 a 19:30 i l’horari dels punts mòbils és de 8:30 a 14:00 i de 16:30 a 19:15.

Un cop recollides, són seleccionades segons el seu estat i la tipologia. Després es distribueixen. Una part és donada a famílies en risc d'exclusió a través de la xarxa de serveis socials i l'altra es ven al públic a les botigues de segona mà, Botiga Amiga, de la fundació a preus assequibles.
 
 Consoles i videojocs usats:

 Juegaterapia

Aquesta ONG, creada el 2010, recull de manera gratuïta tablets, consoles i videojocs que no es facin servir. Un cop recopilades, les fa arribar a infants ingressats a diferents hospitals del món, inclosos els de Barcelona. Podeu enviar-les de manera gratuïta seguint les instruccions del seu web. 

 Intercanvi de joguines usades:

 Iniciativa "Renova les teves joguines"

Diverses entitats i associacions de la ciutat en col·laboració amb l’ajuntament de Barcelona promouen la iniciativa "Renova les teves joguines" amb la finalitat de fomentar el consum conscient i la prevenció de residus. La campanya, que té duració del 14 de novembre al 23 de desembre, consisteix a porta-les juntament amb jocs i llibres que ja no utilitzeu als punts d’intercanvi que podeu trobar al web de l’Ajuntament

Reciclatge de joguines: 

A l'Hospital de les Joguines reparen, restauren i donen una segona vida a les joguines trencades. S'imparteixen tallers de reparació de joguines amb la intenció d'educar en valors.

Si voleu portar una joguina per arreglar, podeu contactar-lo per telèfon, anar a l'Hospital o enviar un correu amb una fotografia de la joguina. Rebreu una resposta amb el diagnòstic, un temps estimat d'ingrés i un pressupost. A l'Hospital no arreglen joguines de plàstic ni electròniques. Tampoc atenen joguines bèl·liques. Més info al web


 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Martí Albesa
per Lluís Girona
El Govern accedeix a la proposta del Consell d'Educació de Catalunya que demanava tenir cinc dies laborables per preparar el retorn a les aules
Imatge il·lustrativa
Guillaume de Germain
per Alba Castellvi Miquel/Irene Ramentol
Claus perquè els infants es posin reptes, amb una mirada inclusiva
Imatge il·lustrativa
Ksenia Makagonov
Hi ha aprenentatges que superen els riscs des del punt de vista neurocientífic
Imatge il·lustrativa
Departament d'Educació
per Irene Ramentol
Propostes pedagògiques per Infantil, Primària, Secundària i Batxillerat
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat