Torna al consultori Torna a les consultes de Porteig i son

Anaïs
Data: 28/10/20 15:34
El meu fill no dorm de dia
Bona tarda.

Tinc un nadó de gairebé dos mesos, sempre ha patit de colics però ara se li ha sumat que no dorm desde que es lleva al matí fins les 6 o 7 de la tarda. Ho intenta, pero no para de plorar i fer moviments de cames i esquena com si li molestes la panxa. Demana sempre pit. Se li nota que està cansat i es dorm però es lleva als deu minuts i torna a començar amb el procés. Que podem fer? Gràcies

Data: 30/10/2020 10:19

Hola Anaïs, 

primer de tot s'hauria de descartar que no hi hagi cap altre tipus de molèsties per part del pediatra. Si tot està bé i tot està correcte, seria interessant saber on està dormint, si en un llit, un bressol, moisès, etc., o si és al damunt vostre, amb portabebès, etc.

En cas que sigui en un llit, i de que volgueu que segueixi sent així, hem de saber que les criatures, sobretot els primers mesos de vida, volen recrear el que tenien dins de l'úter, que és: molt de contacte, calor i moviment, i alimentació a demanda també. De manera que quan els deixem damunt d'un llit o bressol el que els passa és que es desperten de seguida perquè no se senten segures, i reclamen constantment la companyia o el cos del seu pare o la seva mare. Per tant, és absolutament habitual que un nadó es desperti quan sent que no està a sobre del teu cos.

Per això seria molt recomanable el porteig, ergonòmic, amb un foulard o amb una motxila evolutiva. Això farà que la criatura sense esforç es pugui adormir a damunt vostre i a vosaltres us donarà llibertat de moviments. I no patiu però allò que diuen de que s'hi acostumen, perquè les seves necessitats, ara mateix, són precisament aquestes. A més, el porteig també ajuda molt amb els temes de refluxes, etc., que poden també ocasionar molèsties en els nadons quan són molt petits i els posem a dormir en posició horitzontal. 

Penseu també que el son infantil és un procés maduratiu, igual que ho és el caminar o el parlar, i necessita temps d'adaptació. No són dos mesos, ni quatre, ni sis. És bastant més. La son d'un nadó d'aquesta edat és bastant caòtica, de fet ni tan sols diferencien encara la nit i el dia, per tant és normal que les migdiades siguin curtes i molt caòtiques. Que estigui a sobre vostre us ajudarà a que les migdiades siguin més tranquiles i us requereixin menys esforç a vosaltres i a la vostra criatura. 

També hi ha llibres que parlen del son infantil i que seria interessant que us poguèssiu mirar, com Dormir sin lágrimas, de Rosa Jové, o altres autors com l'Elisabeth Pantley, que parlen de la fisiologia del son infantil.

També et deixem aquí el link a l'article No, no t'està prenent el pèl. Et necessita, on es parla justament d'aquests temes.   


Respost per Cris Moe (@maretameva), especialista en porteig i criança.

Editat i validat per l'equip de Criar.cat

Només els moderadors poden publicar-hi respostes.
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat