Cedida per Marc Coronas

Eines i recursos per una comunicació més inclusiva per infants amb autisme

Els sistemes de comunicació augmentatius són complementaris a la rehabilitació de la parla natural

28 de febrer de 2022 a les 06:21h
Cedida per Marc Coronas
per Criar.cat
La comunicació i el llenguatge són essencials perquè tots els éssers humans puguin interactuar amb altres persones, aprendre, gaudir i participar en la societat. 

Els sistemes de comunicació augmentatius són complementaris a la rehabilitació de la parla natural i es poden introduir a edats primerenques, tan aviat com s'observin dificultats en el desenvolupament del llenguatge oral o poc després que qualsevol accident o malaltia hagi causat el seu dany, segons expliquen des de la Unitat de Tècniques Augmentatives de Comunicació UTAC. 


"Utilitzar pictogrames no és un idioma, no és que els nens amb TEA parlin ARASAAC. Els pictogrames són un codi, un llenguatge, però no una llengua", explica Marc Coronas, psicòleg especialitzat en psicologia educativa i de l'educació de la Unitat de Tècniques Augmentatives de Comunicació. 

La comunicació augmentativa és qualsevol cosa que puguis fer servir com a suport a l'expressió quan la parla no és prou funcional


En aquest article hi trobaràs links a recursos existents on pots descarregar-te eines i recursos de manera gratuïta per facilitar aquesta comunicació: 

Pictogrames ARASAAC: Són els que s'empren a moltes escoles, per la seva funcionalitat i perquè s'hi poden trobar moltes paraules, també de nova creació. Poden tenir múltiples utilitats, des d'ajudar a anticipar una rutina a servir com a eina de comunicació complementària quan un infant no sap o pot expressar la paraula concreta. 


Creador d'animacions per recrear emocions: enfadat, content, trist... aquest creador d'emocions pot servir perquè l'infant aprengui a reconèixer les emocions i saber-hi posar nom. 

Fes el teu ordinador més inclusiu: Des de baixar la velocitat del ratolí, fins a tenir tecles permanents per fer més senzill certes tasques, utilitzar lectors de PDF que permetin dibuixar o fer-hi anotacions a sobre o amagar botons del Word que no facin servir. D'aquesta manera pots preparar un ordinador i adaptar-lo a cada necessitat. 

Apps de comunicació augmentativa: Descarregat aquí les diverses apps per Android i aquí per IOS. Programes gratuïts per incloure pictogrames al telèfon o a la tauleta. 

Tots aquests sistemes no són exclusius per infants amb TEA: "els suports visuals es poden treballar ja des de la primera infància i mai estan de més"; explica Marc Coronas. 

El servei de l'UTAC és públic i gratuït tant per a professorat i escoles (derivades des de l'EAP) com per a famílies.

 
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
fotograma de Sirocco i el Regne dels Vents
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
Allan Mas
Els infants i adolescents que fan activitat física a la tarda cal que facin un berenar lleuger i amb hidrats de carboni d'absorció lenta
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Coneix les etapes maduratives de l'infant des del naixement fins a l'adolescència
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat