Zhivko Minkov

Recursos per prevenir el bullying també des de casa

Quatre pilars educatius perquè reconeguin i posin límits a l'assetjament escolar

18 de febrer de 2022 a les 12:00h
Zhivko Minkov
per Criar.cat
El suïcidi d'un menor de 12 anys per bullying ha commocionat els Estats Units. El clam de la seva mare perquè totes les criatures rebin amor i s'eduquin en el respecte i tolerància a la diferència ha fet la volta al món.
 

I és que sí, el bullying és cosa de tots i totes, no només de les persones que ho pateixen o que el practiquen, també de les que callen. I, com ens explica la facilitadora especialista en assetjament escolar, Mireia Parera Puigdomènech, de la cooperativa Fil a l'Agulla, des de casa també podem treballar per prevenir-lo: 

Donar pes a l'educació emocional de les vostres criatures, perquè aprenguin a expressar totes les emocions amb llibertat i cura, i prenguin consciència quan se senten vulnerables i sàpiguen buscar el suport quan el necessiten. 

 
Educar en l'autonomia i el pensament crític: cal que les nostres criatures siguin capaces de dir "prou", de posar límits a conductes violentes sense tenir por del que diran, de trencar les majories per expressar més diversitats.



Educar en l'error i en la presa de responsabilitat: saber-nos imperfectes, que ens equivoquem i així aprenem, perquè sigui més fàcil reconèixer el nostre impacte, i que fem mal i ho rectifiquem. I que no ens quedem només en les paraules, que sobretot passem als fets, deixem de tenir conductes violentes i reparem el dany. Que ens preguntem quin mal hem fet i què necessita l'altra persona. 
 
 I per últim, posar en valor les diferències. Tothom és únic i diferent i necessitem que així sigui i que així es valori. Que les persones sentin la llibertat per a expressar-se com són, per a tenir els gustos que tenen, per a estimar a qui vulguin i com vulguin, per simplement ser qui són. 


L'assetjament escolar és una dinàmica de grup, en la qual una o més persones agredeixen a una altra, de manera reiterada i prolongada en el temps, amb persones que s’hi sumen o no fan res per a parar-ho. Passa dins o fora de les escoles, de manera directa o a través de les xarxes. Qui agredeix té i sent el suport del grup, mentre que l'altra persona se sent desprotegida. No hi ha excusa per mirar cap a una altra banda, el bullying és cosa de tots/es.

ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Vitolda Klein
per Irene Ramentol
Un recull d'experiments i propostes educatives que us encantaran
Imatge il·lustrativa
Lo Closcamoll Festival
per Mar Domènech
Des de Criar.cat t'oferim un recull d'activitats per a tota la família
Imatge il·lustrativa
per Aina Font Torra i Irene Ramentol
Un recull de botigues de llibres que us encantaran
Imatge il·lustrativa
A.A.
per Anna Albert
Un recurs divertit perquè els infants recreïn i reinventin a la seva manera la història
Logotip de Criar.cat
Responsable editorial i de projecte: Irene Ramentol
Responsable d'estratègia digital: Albert Salord
Responsable comercial: Mar Domènech
Cap d'audiències: Mario G. García
Responsable de nous formats: Gemma Cuadrado
Tecnologia: Sobrevia.net


Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres
Amb la col·laboració de: Logotip de la Generalitat