Baby Abbas

Cucs intestinals: com detectar-los i tractar-los

Són bastant freqüents en criatures, sobretot d'entre 5 i 10 anys

per Criar.cat
Baby Abbas
Els cucs intestinals és la forma més popular amb què es coneix la infecció de l'intestí produïda per un paràsit anomenat Enterobius vermicularis. Són bastant freqüents en pediatria, i segons explica l'Hospital Sant Joan de Déu, afecta sobretot criatures d'entre 5 i 10 anys.

La infecció causa una picor anal intensa que pot ser molt molesta, però no és greu i el seu tractament és senzill. T'expliquem com detectar-los i tractar-los: 


Com s'infecta una criatura?

Els cucs adults viuen a l'intestí gros dels humans. Quan les femelles estan gestant, surten a l'exterior i posen els seus ous en la regió anal. Aquest procés, que té lloc sobretot de nit, produeix força picor anal.


Al gratar-se, les criatures recullen de manera inadvertida els ous de a les mans i, especialment, sota les seves ungles. Els ous poden sobreviure fins a 2-3 setmanes a l'exterior. Així, mentre estan a les mans de l'infant, aquest pot encomanar-los en tocar menjar o objectes amb les mans contaminades.

Quan una altra persona ingereix els ous, aquests eclosionen en el seu intestí prim, d'on sortiran les larves. Les larves, un cop maduren en espècimens adults, migren a l'intestí gros, on s'aperelleran per posar els seus ous a la regió anal i així perpetuar el seu cicle reproductiu, que sol durar entre un i dos mesos.

Quins són els símptomes?

El principal símptoma és la picor anal, que en el cas de les nenes pot associar-se a picor vulvar. Atès que aquest símptoma apareix sobretot de nit, pot ocasionar irritabilitat, somni intranquil o somnambulisme. A més, hi ha la possibilitat que amb el rascat es lesioni la pell de la regió anal, fet que pot ocasionar infeccions bacterianes de la zona.

La infecció per cucs no ocasiona febre ni diarrea. A més, no està clara la seva relació amb el dolor abdominal o el bruxisme nocturns. És molt habitual que els adults no presentin símptomes tot i patir la infecció.

Com es detecta?

Amb l'observació directa dels cucs adults. Això es pot fer sobretot a la nit, que és quan les femelles surten per posar els seus ous. Separant les natges de l'infant i enfocant amb una llum la regió anal, poden identificar-se fàcilment. Els cucs són blancs, molt prims, i mesuren entre 5 i 13mm de diàmetre.

O mitjançant la visualització en una mostra dels ous amb un microscopi. La mostra es recull col·locant un tros de paper cel·lo transparent a la regió anal, abans de rentar-se pel matí. El fragment de cel·lo es retira i s'enganxa en un portaobjectes per a la seva examinació al laboratori. El procés s'hauria de repetir tres dies consecutius.

És estrany que els cucs o els seus ous es trobin en la femta, no està indicat el seu examen. Tampoc produeixen una elevació de la xifra d'eosinòfils en sang (un tipus de glòbul blanc), de manera que una analítica sanguínia no és necessària.


 Com es pot tractar la infecció?

Segons informa l'Hospital Sant Joan de Déu, hi ha diversos medicaments per tractar la infecció (palmoat de pirantel, mebendazol, albendazol...). Tots s'administren via oral i mitjançant una única dosi destrueixen als cucs adults. Tot i això, cap d'ells és capaç d'eliminar els ous, de manera que s'ha de repetir el tractament al cap de dues setmanes.

A més, atès que els cucs es transmeten molt fàcilment, és recomanable que tots els convivents rebin tractament farmacològic, tinguin o no símptomes. Les dones embarassades han de consultar amb el seu metge de referència abans de rebre el tractament.

La picor pot persistir fins a una setmana després d'haver-se administrat el tractament farmacològic. Mentre, es pot alleujar asseient a l'infant en aigua tèbia, durant 20 o 30 minuts 3 o 4 vegades a el dia.

Es pot prevenir?

Es recomana el rentat de roba que pugui contenir ous (pijames, roba interior, llençols ...), netejar el terra i realitzar dutxes matinals (és preferible la dutxa al bany per evitar la propagació dels ous per l'aigua).

La mesura més important per prevenir la infecció és mantenir una correcta higiene de mans, especialment abans dels menjars i després d'anar al bany o de canviar bolquers. A més, és recomanable mantenir les ungles curtes i netes.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Riho Kroll
Roger Aranda Rovira
Us passa? El psicòleg Roger Aranda ens explica què fer
Imatge il·lustrativa
Andrea Gabarró
Si tens el triangle Pikler i no saps ni qui és Pikler llegeix això
Imatge il·lustrativa
Marta Segrelles
La psicòloga Marta Segrelles ens en parla
Imatge il·lustrativa
Gala Espín
Paola Roig
La psicòloga Paola Roig ens parla de l'exigència que carreguem les mares i els pares en la criança
Logotip de Criar.cat

Responsable editorial: Alba Carreres
Director de negoci: Jordi Font
Director de nous formats: José M. Gutiérrez
Responsable de publicitat: Nadina Urgell

Editorial: Emercat Osona SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres