Mart Production

6 motius pels quals la justícia considera que la gestació subrogada vulnera drets de dones i infants

La justícia recorda que és il·legal a l'Estat i dictamina que la filiació en aquests casos només es pot fer per via de l'adopció

Mart Production
per Criar.cat
La gestació subrogada és il·legal a l'Estat perquè vulnera els drets de les criatures i de les mares gestants. Ho recorda el Tribunal Suprem en una sentència recent en què també dictamina que una mare per gestació subrogada només pot filiar un bebè nascut per ventre de lloguer si segueix els tràmits d'adopció. D'aquesta manera, s'oposa al fet que es pugui filiar directament el menor.

La justícia recorda que la gestació subrogada vulnera els drets humans, la legislació europea i l'estatal i declara que el contracte comporta un dany a l'interès superior del menor i una explotació de la dona que són inacceptables. Tots dos són tractats com a "mers objectes", no com a persones dotades de la dignitat pròpia de la seva condició d'éssers humans i dels drets fonamentals inherents a aquesta dignitat.


A la mare gestant se li obliga des del principi a lliurar la criatura que gestarà i renuncia abans del part, fins i tot abans de la concepció, a qualsevol dret derivat de la seva maternitat.

 S'obliga també a sotmetre's a tractaments mèdics que posen en risc la salut i que comporten riscos addicionals a les gestacions resultants d'una relació sexual.


Renuncia al seu dret a la intimitat i la confidencialitat mèdica; es regulen per contracte qüestions com la interrupció de l'embaràs o la reducció embrionària, com serà el part (per cesària), què pot menjar o beure, es fixen els seus hàbits de vida, se li prohibeixen les relacions sexuals, se li restringeix la llibertat de moviment i de residència.

La mare gestant està obligada a sotmetre's a proves a l'atzar sense avís previ de detecció de drogues, alcohol o tabac, segons la petició de la futura mare.

 I, finalment, s'atribueix a la mare que encarrega la gestació la decisió sobre si la mare gestant ha de seguir o no amb vida en cas que patís alguna malaltia o lesió potencialment mortal.


En definitiva, s'imposen a la gestant unes limitacions de la seva autonomia personal i de la seva integritat física i moral incompatibles amb la dignitat humana.

D'altra banda, el futur nen, que es priva del dret a conèixer els seus orígens, és tractat com un objecte de canvi, es "cosifica", diu la sentència. L'atemptat a la dignitat humana que suposen els contractes de gestació subrogada es denuncia expressament en una resolució del Parlament Europeu del desembre del 2015.

Tot i els convenis internacionals i les disposicions legals que declaren la nul·litat de ple dret d'aquesta pràctica i prohibeixen la publicitat que atempta contra la dignitat de la persona, la realitat és que les agències d'intermediació actuen i es publiciten lliurement a l'Estat, i que una criatura nascuda a l'estranger, fruit d'una gestació subrogada comercial, entra a Espanya i queda integrada de manera estable en un nucli familiar.
ALTRES NOTÍCIES
Imatge il·lustrativa
Karolina Grabowska
per Mar Domènech
Per tenir bona salut, cal tenir un estil de vida actiu i menjar fruita i verdura a cada àpat. Els nostres fills i filles en prenen prou en el seu dia a dia?
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol
Per què els protocols dels hospitals encara avui no permeten que una criatura pugui estar tranquil·la sentint-se acompanyada per la seva mare o pare?
Imatge il·lustrativa
per Alba Carreres
17 AFA d'Escoles Bressol Municipal de Barcelona es queixen de la introducció d'ultraprocessats i edulcorants al menú
Imatge il·lustrativa
iStock
per Irene Ramentol i Judit Pla
Un qüestionari elaborat per la consultora de maternitat i criança Judit Pla
Logotip de Criar.cat
Responsable de projecte: Irene Ramentol
Responsable editorial: Alba Carreres
Responsable de publicitat: Mar Domènech
Tecnologia: Sobrevia.net

Editorial: Edicions Digitals de Premsa Local SL
Avís legal

Cerca a Criar.cat:

 

Trobem-nos a:

Contacta amb nosaltres